Initial, mamografiile erau realizate folosind filmul radiologic pentru captarea imaginii sanului. Din ce in ce mai mult, mamografiile folosesc una dintre cele doua tehnici digitale: radiografia directa (RD) sau radiografia computerizata (RC).
Ambele tehnici permit ca imaginea digitala sa fie interpretata aproape instantaneu si sa fie transmisa electronic oricarui doctor sau spital, insa un nou studiu publicat in jurnalul Radiology a descoperit ca RD ar putea fi mai eficienta decat RC. In acest studiu cercetatorii au urmarit peste 688.000 de femei cu varsta cuprinsa intre 50 si 74 de ani care au fost examinate prin intermediul mamografiei traditionale, RD sau RC.
Atat mamografia traditionala cat si RD au detectat aproape acelasi numar de cazuri de cancer la san – 4,9 respectiv 4,8 de cazuri de cancer per 1.000 de mamografii. Dar RC a detectat 3,4 cazuri de cancer per 1.000 mamografii. Autorul studiului afirma ca RC ar putea detecta mai putin cu 10 cazuri de cancer la 10.000 de femei testate. Alte studii au prezentat pareri diferite cu privire la eficienta RC, astfel ca mai sunt multe de aflat. Intre timp, continua cu mamografia conform graficului pe care l-ai stabilit impreuna cu medicul.