Alege sectiunea

EDU.REGINAMARIA.RO

Tumoră cardiacă rară, tratată cu succes prin operație de urgență pe cord deschis

Articol de Silvana Pătrăşcanu Senior Editor
Oricât de mult ar fi evoluat medicina, o intervenție pe cord deschis, care impune oprirea cordului, circulație extracorporală și o secționare a mușchiului cardiac, rămâne o provocare. O astfel de intervenție necesită sincronizarea perfectă a echipei medicale și o doză considerabilă de curaj și încredere din partea pacientului, cu atât mai mult cu cât decizia chirurgicală este luată în regim de urgență și survine după un banal control cardiac.

Un astfel de caz a fost gestionat de echipa inimii din Ponderas Academic Hospital. Diagnosticul, operația și monitorizarea post chirurgicală au fost realizate în Centrul de chirurgie cardiovasculară, iar rezultatul a fost un succes, pacientul reluându-și viața obișnuită în scurt timp. 
 

Un control de rutină

Iulian Duță trăiește în Marea Britanie, are 49 de ani și nimic din starea lui generală de sănătate nu trăda vreo suferință, în afară de o deviație de sept, pe care a decis să o trateze. Această afecțiune avea indicație chirurgicală, iar procedura se anunța simplă și rapidă. Programase intervenția pentru perioada în care se afla în România, în concediul de odihnă. 

Conform protocoalelor operația pentru deviație de sept cere efectuarea unor controale preoperatorii, printre care și un consult cardiologic, în cadrul căruia i-a fost recomandată și o coronarografie. „Credeam că este o investigație banală, așa că am vrut să o fac la mine acasă, în Buzău, doar că am aflat că această procedură nu se poate face nicăieri la mine în oraș. Deși nu este foarte complicată, nici chiar simplă nu este. Așa că am ales să mă duc la București, la Ponderas Academic Hospital, ca să mă știu în siguranță. Mi-am spus că voi putea face și coronarografia și apoi operația de deviație de sept tot acolo. În momentul acela nici prin cap nu-mi trecea ce avea să urmeze”, își începe povestea Iulian. 

La Ponderas Academic Hospital, prima investigație a fost o ecografie cardiacă, realizată de dr. Ramona Zavate, medic specialist cardiologie, și din acel moment, toate planurile s-au schimbat radical. 
 

Diagnosticul: mixom atrial stâng

Stabilirea precisă a diagnosticului a impus parcurgerea unor investigații complete. Dr. Gabriel Crâșmariu, medic specialist cardiologie, cu specializare în cardiologie intervențională, a efectuat coronarografia indicată pacientului și a confirmat existența unei tulburări de conducere electrică a inimii. Mai simplu spus era vorba despre o afectare a modului în care impulsurile electrice care induc contracția cordului sunt întârziate sau blocate, ceea ce afectează modul în care atriul și ventriculul stâng se contractă. 

„Investigația a mai arătat că vasele coronare care vascularizează cordul sunt în stare bună, dar a confirmat blocul de ramură stângă. Ulterior, o ecografie transesofagiană și un examen RMN aveau să arate clar poziția și dimensiunile tumorii, un mixom localizat în atriul stâng, cu un diametru de circa 3 centimetri și o lungime de 2 centimetri”, explică dr. Gabriel Crâșmariu.  
 

Investigațiile au dus la concluzia că singura soluție terapeutică era o intervenție chirurgicală de urgență, pe cord deschis, pentru îndepărtarea formațiunii tumorale. Operația avea să fie realizată de dr. Cătălin Trifan, medic primar chirurgie cardiovasculară, asistat de dr. Rareș Imbru, medic specialist chirurgie cardiovasculară. 

Șocul diagnosticului 

„Faptul că aveam o tumoră în inimă a fost un veritabil șoc pentru mine, cu atât mai mult cu cât nu aveam niciun simptom care să mă ducă cu gândul la o problemă cardiacă, și încă una gravă și serioasă, care mă punea în pericol iminent, după cum aveam să aflu. Sincer, nici nu mai știu bine cum a fost, pentru că totul s-a petrecut atât de repede… diagnosticul a fost pus joi, iar lunea următoare, pe 22 iulie, eram deja pe masa de operație”, continuă pacientul. 

Indiferent de dimensiunea și localizarea lui, indiferent dacă produce sau nu efecte la nivelul cordului, mixomul trebuie rezecat, pentru a îndepărta riscul, care este mereu unul iminent, de rupere a tumorii, ceea ce poate duce la consecințe dramatice pentru pacient. În cazul desprinderii pot să apară accidente vasculare grave, cu risc vital sau soldate cu sechele neuromotorii severe.  

Mixomul atrial este o tumoră primară a inimii, fiind cea mai frecventă tumoră cardiacă primară la adulți. I se mai spune și «incidentalom», tocmai pentru că, dacă nu există simptome care să determine investigații, este identificat din întâmplare în cursul unor examene de screening sau atunci când pacientul este evaluat pentru o altă patologie. Este o tumoră localizată frecvent la nivelul atriului stâng, exact așa cum a fost și în acest caz, dar se poate forma și în atriul drept și foarte rar în ventricule sau pe exteriorul mușchiului cardiac. 

În funcție de volum, poate avea efecte mecanice asupra circulației sanguine, pentru că reduce volumul sângelui care trece prin atrii, afectând toată circulația sanguină și, cel mai grav, fiind o situație care nu poate fi nici prevenită, nici anticipată, se poate rupe și intră în circulație, ceea ce poate duce la accidente vasculare foarte grave, pentru că blochează arterele principale”, explică dr. Cătălin Trifan.
 

„Am fost curajos!” 

Toate investigațiile și analizele necesare pentru confirmarea diagnosticului și evaluarea completă a pacientului în vederea unei operații complexe pe cord deschis au fost parcurse în doar două zile. 

„Totul a decurs atât de repede, încât nu am avut timp să analizez, și nici să mă gândesc prea mult la toată această situație. După operație chiar m-am gândit că a fost parte din strategia medicilor, de a nu-mi da timp să asimilez cu adevărat situația și astfel am evitat momentele de panică și stres prin care ar fi trecut oricine care vine pentru o analiză și descoperă că are nevoie de operație pe inimă. 

Eram cu sabia deasupra capului și nu știam. Am înțeles foarte clar că operația este singura soluție, dar și că nu pot amâna intervenția, pentru că viața mea era în pericol în fiecare clipă.  Doctorul Cătălin Trifan a fost excepțional. Mi-a explicat cu amănunte care este situația, ce opțiuni am, dar și ce riscuri există dacă nu mă operez sau aleg să amân. Mi-a spus să mă gândesc cum am să mă simt știind că în orice moment se poate întâmpla să intru pe un drum fără întoarcere. A fost calm, m-a încurajat, am glumit, iar asta mi-a dat încredere și m-a liniștit. 

Când m-am trezit din anestezie, era lângă mine și mi-a spus că problema a fost rezolvată. M-a lăudat pentru că am fost puternic și curajos. Am fost foarte norocos că am ajuns pe mâna medicilor din Ponderas care nu doar că au mi-au descoperit boala, dar m-au și vindecat”, povestește vesel pacientul.  
 

Operația 

Intervenția a decurs fără incidente, deși a fost foarte complexă. Pacientul a fost conectat la un aparat complex, care a preluat funcția inimii și a plămânilor, realizând circulația sanguină extracorporeal, fapt care a permis chirurgului să oprească inima temporar, pentru a putea interveni asupra tumorii.

Pasul următor a fost deschiderea atriului stâng pentru a accesa tumoarea de la nivelul inimii. „Acest tip de tumoră este aproape de fiecare dată benign, dar este obligatoriu ca rezecția să se facă cu margini de siguranță, ca să fie prevenită recidiva, dar și pentru a elimina riscul oncologic, tumora fiind ulterior analizată anatomopatologic. După rezecție se închide incizia la nivelul septului interatrial cu o procedură specială care asigură o regenerarea corectă a mușchiului cardiac, se restabilește circulația sanguină și se repornește inima. În final se închide sternul. Operația a fost o reușită și datorită colegului meu, doctor Rareș Imbru și doamnei doctor Irina Modrigan, medic primar ATI, care a realizat anestezia, a supravegheat pacientul în timpul intervenției și în orele imediat următoare”, explică dr. Cătălin Trifan. 

În timpul intervenției, dr. Trifan a evaluat cordul pentru a exclude riscul existenței și altor tumori, de același în condițiile în care, în anumite situații determinate de o anomalie genetică, acest lucru este posibil. 

„În cazul pacientului nostru mixomul a fost unul singur și nu erau indicii că a fost determinat genetic, cum ar fi sindromul Carney, care se caracterizează prin multiple mixoame și alte tumori endocrine”, concluzionează medicul. 

Evoluția postoperatorie a fost excelentă, pacientul fiind externat la 5 zile după intervenție, cu indicații precise pentru o recuperare completă. 

„Nu am avut niciun fel de probleme după operație. Am înțeles că fiind o intervenție pe cord deschis va fi o perioadă de recuperarea ceva mai lungă, dar nu datorită inimii, ci pentru că sternul are nevoie, în mod firesc, de mai mult timp. Mă simt foarte bine și sunt fericit că am avut șansa unor medici atât de buni, care au rezolvat o problemă atât de complicată, cu atât de mult atenție și dedicare”, și-a încheiat povestea Iulian. Singurul regret este că nu a putut face operația pentru deviere de sept. A amânat intervenția pentru vara viitoare, dar s-a programat deja la Ponderas Academic Hospital. 
 

Mixom cardiac

80% dintre tumorile localizate la nivelul cordului poartă numele de mixom. Cel mai des acestea sunt localizate la nivelul atriilor - camerele superioare ale inimii, și se numesc mixom atrial.
Aceasta este o tumoră benignă primară a inimii, fiind cea mai frecventă tumoare cardiacă primară la adulți. Mixomul are o structură gelatinoasă, fiind atașat de pereții inimii printr-un pedicul (bază de implantare). Tumora poate avea o suprafață netedă sau lobulară.

Mixom atrial - cauze

Etiologia este necunoscută. Există însă câțiva factori care ar putea contribui la dezvoltarea acestuia:

  • Mixomul atrial provine din celulele mezenchimale, care sunt celule stem primitive ce pot evolua în diverse tipuri de țesuturi. Aceste celule mezenchimale rămân în țesutul cardiac din perioada dezvoltării embrionare și, în anumite condiții, pot începe să se prolifereze în mod anormal, ducând la formarea tumorii.
  • Sindromul Carney este responsabil pentru aproximativ 7% din mixoamele atriale apar ca efect al acestui sindrom genetic rar.
  • Majoritatea cazurilor de mixom atrial apar fără o cauză genetică sau ereditară cunoscută. În aceste cazuri, se crede că factori necunoscuți ar putea stimula proliferarea celulelor mezenchimale. Inflamația cronică sau un răspuns imun anormal ar putea contribui la dezvoltarea mixomului atrial. Teoria nu este însă pe deplin demonstrată.
  • Mixomul atrial apare mai frecvent la adulți cu vârsta între 30 și 60 de ani și este mai comun la femei decât la bărbați, probabil asociat cu o anume componentă hormonală specific feminină.

În concluzie, deși cauzele exacte ale mixomului atrial nu sunt bine cunoscute, există o combinație de factori genetici, ereditari și de probabilitate, care pot contribui la dezvoltarea acestei tumori. Cercetările sunt în continuă desfășurare pentru a înțelege mai bine mecanismele implicate în apariția mixomului atrial.

Mixom cardiac - simptome

Mixomul cardiac poate provoca o varietate de simptome care depind de mărimea, localizarea și mobilitatea tumorii.

Pacienții pot resimți o stare generală de slăbiciune și lipsă de energie asociată cu dispnee (dificultăți de respirație), în special la efort fizic sau în poziția culcată, fiind cauzată de obstrucția fluxului de sânge la nivelul valvei mitrale.

Tulburările de ritm, care pot apărea din cauza modificărilor fluxului sanguin și a aritmiilor cardiace sunt un alt posibil simptom, asociat cu zgomote cardiace nespecifice la auscultația cordului, sugerând o masă mobilă în atriul stâng.

Fragmente din mixom sau cheaguri de sânge pot fi dislocate și transportate prin circulație, determinând blocaje la nivelul diverselor artere (cerebrale, renale, splenice, periferice), ceea ce poate duce la accidente vasculare cerebrale, ischemie periferică, manifestată prin dureri, amorțeli sau gangrenă în extremități din cauza obstrucției vaselor de sânge, dar și accidente vasculare ale arterelor care vascularizează organele abdominale (infarct mezenteric). Toate aceste situații reprezintă un risc major pentru sănătate, fiind potențial letale sau cu efecte ireversibile, ceea ce impune intervenția pentru rezecția tumorii.
 

Consultanți:

  • dr. Cătălin Trifan, medic primar chirurgie cardiacă, la Ponderas Academic Hospital
  • Dr. Ramona Zavate, medic specialist cardiologie, Ponderas Academic Hospital
  • Dr. Gabriel Crâșmariu, medic specialist cardiologie, Ponderas Academic Hospital
     

Cere o programare

Prin completarea formularului de mai sus sunt de acord sa fiu contactat/a de catre Reteaua de sanatate REGINA MARIA in legatura cu serviciile medicale solicitate

Acest site este protejat de reCAPTCHA si se aplica Politica de confidentialitate si Termeni si conditii.