Alege sectiunea

EDU.REGINAMARIA.RO

Când operația de micșorare a stomacului îți redă spectaculos sănătatea, ai făcut alegerea perfectă

Fiecare pacient care decide să treacă printr-o intervenție bariatrică, își schimbă viața în bine, iar fiecare caz are o poveste, care uneori depășește toate așteptările. Experiența prin care a trecut Iulian Pasăre este un succes al medicilor care l-au operat și îngrijit la Ponderas Academic Hospital, este rezultatul experienței prof. dr. Cătălin Copăescu, Chirurg de Excelență în Chirurgia Obezității în Centrul de Excelență în Chirurgia Bariatrică și Metabolică și o dovadă despre capacitatea uimitoare a organismului de a se recupera, atunci când este ajutat și când se intervine la timp.

Un pacient critic cu multiple comorbidități

Excesul ponderal este o luptă continuă. Kilogramele în plus sufocă organismul și dau peste cap, până la limită și peste limită, toate funcțiile. Când greutatea devine obezitate de gradul 3, numită deloc întâmplător și obezitate morbidă, adică indicele de masă corporală este mai mare de 40 riscul vital este major. Pentru ca lucrurile să fie și mai complicate, restricțiile alimentare, oricât ar fi ele de severe, nu mai funcționează, iar orice scădere în greutate, obținută cu efort, revine cu un plus suplimentar de kilograme. 

Iulian Pasăre a trecut prin aceste momente. La 56 de ani simțea cum organismul său cedează. Cele peste 160 de kilograme pe care le avea îi afectaseră grav starea de sănătate. Diabetul insulinodependent era una dintre cele mai mici probleme. Nu putea respira, iar asta menținea nivelul de oxigen în sânge la valori critice. Gradul de încărcare cu oxigen al hematiilor era de  83-84%, ceea ce corespundea cu o stare de hipoxie severă. Pentru că nu primea suficient oxigen, Iulian era în continuu într-o stare de letargie și oboseală extremă, și abia se putea mișca. 

Și ca imaginea să fie completă, avea și o disfuncție renală severă, problemă care provocase acumularea de lichid în pericard. Fusese nevoie de o puncție la inimă pentru drenarea lichidului, iar intervenția și riscurile acesteia îl marcaseră profund. La aceasta se adaugă o suferință renală severă, valori critice ale tensiunii arteriale și colesterolului și o stenoză profundă a arterelor de la membrele inferioare, care-i provoca dureri intense. 

„Eram conștient că sunt în stare critică și că sunt pe ultima sută de metri în care mai pot face ceva pentru mine. Sufeream fizic și psihic. În decembrie 2023, într-un moment de grație, care m-a salvat, am decis că trebuie să fac intervenția bariatrică. Știam ce presupune, știam ce efecte are și eram convins că va fi salvarea mea. Am telefonat, am făcut programare și am sperat că voi ajunge cât mai repede să fac operația. Tot ce-mi doream era ca organismul meu să reziste până atunci”, povestește Iulian Pasăre.

Operația 

Intervenția bariatrică a fost realizată de prof. dr. Cătălin Copăescu, după o minuțioasă pregătire a pacientului. „Cu toate că beneficia de un tratament maximal, pentru afecțiunile cronice de care suferă, bolile evoluau și nu mai puteau fi controlate. Suferința renală era foarte avansată, iar constantele biologice principale erau la valori foarte ridicate. Vorbim de insuficiență cardiacă, diabet zaharat insulino-necesitant, boală renală cronică stadiul al patrulea, foarte grav, boală ocluzivă arterială – adică nu mai puteau fi hrănite membrele inferioare din cauza trombozelor – și un sindrom sever de apnee în somn. 

Ca să respire în timpul nopții avea nevoie de suport de oxigen și, în plus, o afectare importantă a ficatului pe fondul steatozei hepatice. Toate aceste diagnostice au fost un efect al celor 15 ani de evoluție a obezității. Pacientul a reușit o scădere ponderală mai semnificativă, în urmă cu câțiva ani, dar s-a menținut doar câteva luni, după care a revenit la greutatea inițială și a adăugat alte kilograme în plus”, explică prof. dr. Cătălin Copăescu, descriind starea generală a lui Iulian Pasăre. 

A fost nevoie de o săptămână de pregătire preoperatorie, pentru ca Iulian să suporte intervenția chirurgicală de micșorare a stomacului, deși aceasta a fost una minim invazivă, realizată laparoscopic. Intervenția propriu-zisă a avut loc pe 12 februarie și a fost un succes, deși a fost dificilă. 

„Când m-am dus în sala de operații eram într-o stare fizică foarte rea, o degradare fizică generală pe fondul obezității. Analizele erau foarte proaste și eram conștient că intervenția era singura cale pe care o mai aveam. Am avut încredere că pot trece peste acest moment de cumpănă. Atenția și grija pe care am primit-o în spital, la Ponderas, modul în care am comunicat cu domnul doctor, mi-au dat speranțe. Unii dintre cunoscuții mei mi-au spus m-am dus prea târziu și că am pierdut niște ani de viață. Eu cred că am ajuns exact atunci când trebuia, și mai ales, unde trebuie”, spune Iulian. 

O spectaculoasă recuperare

După intervenția de micșorare a stomacului recuperarea lui Iulian a fost spectaculoasă. Rezultatele obținute de pacient au fost surprinzătoare chiar și pentru medicii curanți. Efectele pozitive ale intervenției au apărut la doar câteva zile. Primele s-au văzut în nivelul glicemiei care s-a ameliorat. 

„La pacienții dependenți de insulină, ameliorarea se manifestă chiar din primele zile după operația bariatrică, prin reducerea dozelor de insulină. Analiza noastră internă arată că 30% dintre pacienții insulino-dependenți nu mai necesită insulină după prima lună de la operație. După intervenția chirurgicală nu doar că se realizează un control bun, dar apare și o remisie a consecințelor pe care patologiile asociate le au asupra organelor. Cum este, de exemplu, boala renală. Unele modificări sunt ireversibile, dar există un grad de reversibilitate. Adică, structurile, funcțiile alterate cronic, își pot reveni”, precizează prof. univ. dr. Cătălin Copaescu.

În următoarele șase luni după operație, Iulian a slăbit 60 de kilograme, ceea ce reprezinta aproape 40% din greutatea corporală pe care o avea înainte de intervenția bariatrică. Scăderea în greutate a adus și normalizarea valorilor tensiunii și a nivelului de grăsimi, dar cea mai spectaculoasă recuperare a fost cea renală. „Analizele au arătat o îmbunătățire considerabilă a funcției renale. Valorile creatininei și nivelul proteinelor din urină erau uriașe înainte de operație, dar la câteva luni, timp în care au scăzut constant, s-au stabilizat la valori normale. Medicul nefrolog, în evidențele căruia eram, a fost impresionat de îmbunătățirea funcției renale și mi-a confirmat că boala a regresat semnificativ de la stadiul al patrulea, până la stadiul doi incipient. A fost o mare ușurare pentru mine, în condițiile în care, înainte de operație, nu se punea problema dacă voi face sau nu dializă, ci când va fi nevoie să încep”, spune Iulian Pasăre.

„Viața mea toată s-a schimbat radical în bine. Mă simt bine, am energie, pot să merg. Eram condamnat să stau doar în casă, acum pot să ies oricând, iar asta nu mai este un chin, ci o bucurie”. 

„Am două zile de naștere!”

După operație și după ce starea generală s-a îmbunătățit considerabil, dar mai ales după ce a pierdut o mare parte din kilogramele în plus, Iulian Pasăre a decis ca 12 februarie, ziua intervenției să fie a doua dată de naștere. „Pe 12 februarie am fost operat pentru micșorarea stomacului și de atunci viața mea s-a schimbat radical. Absolut radical! Consider că pe 12 februarie m-am născut a doua oară. Așa că 12 februarie, de acum înainte, este a doua mea zi de naștere”, spune acesta. 

„Experiența prin care am trecut eu este cea mai bună dovadă că viața poate fi recăpătată, că se poate reveni la normal, după obezitate. Aș vrea să le spun celor care trec prin situații mai mult sau mai puțin asemănătoare cu a mea că organismul lor suferă, că obezitatea este o suferință teribilă, dar că pot să scape și să-și recapete viața”, adaugă Iulian Pasăre. 

După ce constantele biologice sau normalizat, au putut fi efectuate și operațiile vasculare de care Iulian avea foarte mare nevoie. Au fost două intervenții minim invazive, efectuate tot în Ponderas Academic Hospital, care au restabilit circulația normală în arterele membrelor inferioare. „Deși erau foarte necesare, aceste proceduri nu au putut fi realizate din cauza riscului metabolic general. Operația de gastric sleeve i-a ameliorat condiția de obezitate morbidă, fapt care a putut conduce la realizarea unor intervenții chirurgicale de dezobstrucție vasculară”, a completat prof. univ. dr. Cătălin Copaescu.

Gastric sleeve aduce mai mult decât scădere în greutate

Operația de gastric sleeve este una dintre cele mai utilizate intervenții bariatrice laparoscopice. Simplu spus, ea presupune îndepărtarea a 80% din volumul stomacului, pacientul reușind să obțină senzația de sațietate cu o cantitate mică de mâncare. Atât înainte de intervenție, cât și după, bolnavul este monitorizat îndeaproape de o echipă de specialiști în chirurgia obezității. 

Prof. Dr. Cătălin Copăescu este unul dintre cei mai cunoscuți medici care, de foarte multi ani, operează cu succes pacienți cu exces ponderal important. 

„Oamenii trebuie să știe că și pentru cei cu obezitate morbidă, cazuri aflate la limită prin epuizarea variantelor terapeutice eficiente, asemenea lui Iulian, există soluții în chirurgia bariatrică. Recuperarea este a întregului organism, dar este important ca intervenția să fie făcută înainte de a ajunge într-o stare ireversibilă. 

Este la fel de important ca intervențiile să fie realizate în centre specializate de chirurgie bariatrică și metabolică, care au dotările necesare, pentru a fi ameliorată această condiție de obezitate morbidă. Internarea durează cam două săptămâni și este urmată de operație și de supravegherea post-intervenție chirurgicală. Altfel, pacientul nu ajunge niciodată într-o condiție în care să fie operat. Ei nu pot fi admiși de alte centre. Și, de fapt, nici nu sunt primiți. Nimeni nu se complică cu ei”, atrage atenția Prof. Dr. Copăescu.   

Iulian Pasăre este dovada vie a resurselor nebănuite pe care le poate avea organismul, atunci când primește suportul de care are nevoie, și când dorința de a-ți recupera sănătatea și bucuria de a trăi te alimentează prin ambiție cu energia de a face ceea ce trebuie pentru tine. 

Consultant: prof. dr. Cătălin Copăescu, prof. chirurgie generală, Chirurg de Excelență în Chirurgia Obezității

Cere o programare

Prin completarea formularului de mai sus sunt de acord sa fiu contactat/a de catre Reteaua de sanatate REGINA MARIA in legatura cu serviciile medicale solicitate

Acest site este protejat de reCAPTCHA si se aplica Politica de confidentialitate si Termeni si conditii.