Insulina, un hormon produs de pancreas, ajuta glucoza sa patrunda in celule pentru a fi folosita pentru obtinerea de energie. Atunci cand insulina nu functioneaza adecvat sau cand pancreasul nu poate produce suficienta insulina, glucoza din sange se acumuleaza in cantitati crescute determinand hiperglicemie. Un nivel constant crescut de glucoza in sange poate afecta organele majore din corp, cum sunt inima, vasele de sange, nervii, ochii si rinichii. Desi diabetul nu poate fi vindecat, exista diverse modalitati prin care diabetul poate fi gestionat si controlat astfel incat sa iti pastrezi starea de sanatate.
Testarea se face la pacientii simptomatici sau in scop de screening (atunci cand nu exista simptome). Medicul poate folosi diferite analize de sange. Cel mai adesea, medicul va recomanda glicemia a jeun (pe nemancate) si HbA1c (hemoglobina glicozilata). In unele cazuri, la pacientii care au simptome sugestive de diabet cum sunt setea excesiva si urinarea frecventa, se poate utiliza o testare a glicemiei intr-un moment oarecare al zilei. In sarcina, intre saptamanile 24-28, se recomanda ca toate femeile sa faca testul screening pentru diabetul gestational. Aceasta analiza se numeste testul de toleranta la glucoza orala (TTGO) si este o analiza de sange care presupune recoltarea a 3 glicemii seriate.
Aceste analize identifica daca nivelul glucozei in sange (glicemia) este peste valoarea de referinta. Pentru confirmarea diagnosticului de diabet, este nevoie de doua rezultate anormale si medicul fie va repeta in alta zi analiza, fie va folosi un alt tip de analiza. Un rezultat anormal identifica prediabetul, diabetul sau diabetul gestational. Prediabetul este conditia medicala in care glicemia este peste valoarea normala, insa nu suficient de ridicata astfel incat sa se poata pune diagnosticul de diabet. Pacientii cu prediabet au un risc crescut de a face diabet zaharat de tip 2. In anumite cazuri, medicul poate recomanda efectuarea anumitor analize de sange care pot identifica tipul de diabet pe care il ai, diferentiind intre diabetul de tip 1 si diabetul de tip 2.
Nu incerca sa te diagnostichezi singur daca crezi ca ai putea avea diabet. Mergi la un consult la medicul tau de familie. Analizele de sange pentru diagnosticul diabetului sunt disponibile, usor de efectuat si permit un diagnostic acurat. Echipamentele de testare a glicemiei din deget pe care le poti cumpara de la farmacie sau magazin, cum este glucometrul, nu pot diagnostica diabetul. Glucometrul este folosit de catre pacientii deja diagnosticati cu diabet zaharat pentru a-si monitoriza acasa glicemia, ca parte importanta a ingrijirii lor.
Tipuri de diabet zaharat
Cele mai frecvente tipuri de diabet sunt diabetul zaharat de tip 1, diabetul zaharat de tip 2 si diabetul gestational.
Diabet zaharat de tip 1
- Diabetul zaharat de tip 1 reprezinta aproximativ 8% dintre toate cazurile de diabet.
- Se considera ca diabetul de tip 1 este o boala autoimuna in care sistemul imunitar ataca si distruge propriile celule din pancreas care produc insulina.
- Cand celule pancreatice sunt distruse complet si nu se mai secreta insulina, apar simptomele de diabet caracteristice: sete excesiva si urinare frecventa, senzatie crescuta de foame, dar cu pierdere in greutate inexplicabila si oboseala marcata.
- Majoritatea persoanelor cu diabet zaharat de tip 1 sunt diagnosticate in copilarie si la varsta de tanar adult.
- Atunci cand o persoana prezinta simptome si semne clare de diabet zaharat de tip 1, medicul va recomanda efectuarea analizelor standard pentru diagnosticarea diabetului.
- Daca medicul considera ca ai diabet de tip 1 poate recomanda efectuarea unor analize de sange pentru identificarea autoanticorpilor care sunt prezenti in diabetul de tip 1, insa sunt absenti in diabetul de tip 2.
Diabet zaharat de tip 2
- Diabetul zaharat de tip 2 este cel mai frecvent tip de diabet, reprezentand 90% dintre toate cazurile de diabet.
- In diabetul zaharat de tip 2, pancreasul nu produce suficienta insulina sau aceasta nu este utilizata bine, conditie care se numeste rezistenta la insulina.
- Poti face diabet zaharat de tip 2 la orice varsta, inclusiv in copilarie sau adolescenta. Totusi, acest tip de diabet apare mai frecvent la persoanele de varsta mijlocie si in varsta.
- Frecvent se asociaza cu suprapondere sau cu obezitate (IMC >/= 25), in special cand exista grasime abdominala (viscerala) care poate cauza insulino-rezistenta si cresterea nivelului de glucoza in sange.
- Simptomele pot fi similare celor din diabetul zaharat de tip 1, insa adesea sunt mai putin evidente. Multi pacienti nu au deloc simptome.
- Frecvent, diabetul de tip 2 ramane nedepistat pentru multi ani dupa debut, pacientul fiind diagnosticat frecvent cand apare o complicatie sau ca urmare a testarii de rutina a glucozei in sange.
- De aceea, se recomanda screeningul pentru diabetul zaharat tip 2 la toate persoanele >/= 35 ani sau indiferent de varsta atunci cand exista factori de risc.
Diabet gestational
- Diabetul gestational este definit ca diabetul care apare pentru prima data in timpul sarcinii, frecvent in trimestrul 2 sau 3 si care de obicei dispare odata cu nasterea copilului.
- 7% dintre femeile insarcinate vor fi diagnosticate cu diabet gestational.
- Diabetul gestational apare frecvent intre saptamanile 24-28 de sarcina, care reprezinta perioada cand este recomandat screeningul.
- Testul screening pentru diabetul gestational se numeste testul de toleranta la 75 g glucoza orala (TTGO-75 g).
- Femeile care dezvolta diabet gestational au un risc mai mare de a face diabet de tip 2 candva in viitor, de aceea ele trebuie sa fie urmarite pe toata durata vietii cu analizele standard pentru diagnosticul diabetului.
Alte tipuri de diabet
Tipuri rare de diabet sunt:
- Diabet monogenic care este o forma mostenita de diabet care apare la nou-nascuti sau persoanele tinere inainte de varsta de 25 de ani (MODY - Maturity-Onset Diabetes of the Young).
- Diabet asociat cu boli ale pancreasului (fibroza chistica sau pancreatita cronica).
- Diabet indus de medicamente (corticosteroizi, tratament pentru HIV/SIDA sau dupa transplantul de organe).
Cine trebuie testat pentru diabet?
- Pacientii simptomatici
- Pacientii asimptomatici - testare screening
- Femeile insarcinate - testare diabet gestational
Oricine are simptome de diabet trebuie sa fie testat. Insa majoritatea adultilor nu vor avea niciun simptom, dar pot avea factori de risc pentru diabetul de tip 2 si trebuie testati. Chiar si in cazul persoanelor adulte fara factori de risc pentru diabet, se recomanda testarea screening pentru diabet tip 2 daca au >/= 35 ani. De asemenea, toate femeile insarcinate ar trebui sa fie testate pentru diabetul gestational. Testarea ii ajuta pe medici sa descopere mai repede diabetul, astfel incat, impreuna cu pacientii, sa aplice masurile care sa gestioneze si sa trateze diabetul pentru a preveni complicatiile acestuia.
Indicatii de testare pentru diabetul zaharat de tip 1 (pacienti simptomatici)
Frecvent, medicii diagnosticheaza diabetul de tip 1 la copiii si adultii tineri atunci cand acestia prezinta simptome de diabet, cum ar fi senzatia de sete si nevoia de a urina mai des. La adulti, simptomele de diabet de tip 1 pot fi mai putin specifice si acestia pot sa nu recunoasca simptomele diabetului la fel de repede cum sunt identificate in cazul copiilor, ceea ce poate intarzia diagnosticarea si tratarea lor.
Este important sa mergi la un consult la medicul de familie, respectiv la medicul pediatru de indata ce observi la tine sau la copilul tau aceste manifestari:
- Sete excesiva si urinare frecventa
- Senzatie crescuta de foame
- Pierdere in greutate inexplicabila
- Vedere incetosata
- Oboseala marcata
- Mancarime sau scurgere genitala prelungita
In 50% dintre cazuri, primul semn de diabet de tip 1 la copii poate fi o complicatie serioasa denumita cetoacidoza diabetica. Cetoacidoza diabetica apare atunci cand celulele din corp nu pot utiliza glucoza pentru obtinerea de energie si ca urmare vor incepe sa foloseasca lipidele (grasimile), care nu necesita actiunea insulinei, pentru a-si obtine energia. In acest proces se produc si substante toxice pentru organism cunoscute sub denumirea de cetone (corpi cetonici) care se acumuleaza in sange si determina acidoza metabolica. Cetoacidoza diabetica este o urgenta medicala care trebuie tratata in spital.
Suna imediat la 112 sau mergi de urgenta la camera de garda de indata ce observi la copilul tau aceste manifestari:
- Respiratie cu miros fructat de mere crude (asemanator acetonei)
- Piele rosie si uscata
- Greata si varsaturi
- Dureri abdominale
- Dificultate in respiratie, cu respiratii ample, frecvente
- Tulburare de atentie, letargie sau confuzie
Indicatii de testare pentru diabetul zabarat de tip 2 (testare screening)
Screeningul pentru diabetul de tip 1 nu este recomandat, deoarece in prezent nu exista o modalitate de preventie. In schimb, se recomanda screeningul pentru diabetul de tip 2.
In anul 2022, Asociatia Americana de Diabet (ADA) a actualizat recomandarile pentru screeningul pentru prediabet si diabetul de tip 2. Se recomanda testarea screening:
- Incepand cu varsta 35 de ani (la persoanele fara factori de risc)
- In cazul tuturor adultilor indiferent de varsta care sunt supraponderali sau obezi (IMC >/= 25) si care au >/=1 factor de risc pentru diabet tip 2
- In cazul tuturor femeilor care au avut diabet gestational
- In cazul copiilor si adolescentilor dupa debutul pubertatii sau incepand cu varsta de 10 ani, oricare a aparut prima, care sunt supraponderali (IMC percentila cuprinsa intre 85 - 95) sau obezi (IMC >/= percentila 95) si care au unul sau mai multi factori de risc.
Factorii de risc pentru prediabet si diabet de tip 2
Riscul de a face prediabet sau diabet de tip 2 depinde de o combinatie de factori de risc. Desi nu poti schimba factorii de risc legati de istoricul medical familial sau varsta, poti sa eviti unii factori de risc prin mentinerea unei greutati sanatoase si fiind activ fizic.
Ai un risc crescut de a face prediabet sau diabet zaharat tip 2 daca:
- Esti supraponderal sau obez (IMC >/=25 kg/m2)
- Ai >/=35 ani (copiii si adolescenti pot sa faca, de asemenea, diabet zaharat de tip 2, insa riscul creste odata cu inaintarea in varsta)
- Ai o ruda de gradul I (mama, tata, copil) cu diabet tip 2
- Esti sedentar, din cauza limitarilor fizice, a unui stil de viata sedentar sau a unui loc de munca care necesita sa stai pentru perioade lungi de timp.
- Ai fost diagnosticat cu prediabet
- Ai istoric de diabet gestational sau ai nascut un copil cu greutatea >/= 4.5 kg (testarea trebuie facuta pe toata durata vietii, la fiecare 3 ani)
- Ai fost diagnosticata cu sindrom de ovare polichistice
- Ai istoric de boala arteriala coronariana
- Ai hipertensiune arteriala (>/=140/90 mmHg sau faci tratament pentru hipertensiune arteriala)
- Ai HDL colesterol <35 mg/dL si/sau trigliceride >250 mg/dL
- Ai infectie HIV
Screeningul pentru diabet tip 2 trebuie luat in considerare la copiii adolescenti si la tinerii care sunt supraponderali sau obezi si care au unul sau mai multi factori de risc suplimentari:
- Mama a avut diabet gestational in timpul sarcinii
- Au o ruda de gradul I (mama, tata) sau de gradul II (frati/surori, bunici) cu diabet tip 2
- Existe semne de rezistenta la insulina sau afectiuni asociate cu rezistenta la insulina: acanthosis nigricans (o afectiune a pielii in care apare o coloratie inchisa la culoare la nivelul pliurilor), hipertensiune arteriala, dislipidemie, sindrom de ovare polichistice sau istoric de nou-nascut cu greutate mica pentru varsta gestationala.
Indicatii de testare pentru diabetul gestational
Toate femeile insarcinate care nu au fost diagnosticate anterior cu diabet trebuie sa faca testul screening pentru diabetul gestational intre saptamanile 24-28 de sarcina. Testul pentru screeningul diabetului gestational este testul de toleranta la glucoza orala (TTGO - 75 g).
Ce semnifica rezultatele acestor analize?
De obicei, pentru a diagnostica diabetul, este necesar ca aceeasi metoda de testare sa fie repetata a doua zi. De asemenea, medicul poate folosi o a doua metoda pentru a confirma ca ai diabet.
Fiecare din analizele de mai sus foloseste o masuratoare diferita. Urmatoarele valori indica un rezultat normal al glicemiei, respectiv ca ai prediabet sau diabet:
Normal
- Glicemia pe nemancate (a jeun): </= 99 mg/dL
- HbA1c: </= 5.7%
- Glicemia recoltata intr-un moment oarecare al zilei: nu se aplica
- TTGO-75g (glicemia la 2 ore): </= 139 mg/dL
Prediabet
- Glicemia pe nemancate (a jeun): 100-125 mg/dL
- HbA1c: 5.7- 6.4%
- Glicemia recoltata intr-un moment oarecare al zilei: nu se aplica
- TTGO-75g (glicemia la 2 ore): 140-199 mg/dL
Diabet zaharat
- Glicemia pe nemancate (a jeun): >/=126 mg/dL
- HbA1c: >/= 6.5%
- Glicemia recoltata intr-un moment oarecare al zilei: >/= 200 mg/dL
- TTGO-75g (glicemia la 2 ore): >/= 200 mg/dL
Diabet gestational
Valorile testului TTGO-75g care definesc diabetul gestational sunt diferite fata de cele care diagnosticheaza diabetul in afara sarcinii.
Conform Asociatiei Americane de Diabet (ADA), testul este pozitiv atunci cand cel putin o valoare a glicemiei este peste limita normala stabilita:
- Glicemia a jeun (pe nemancate): >/= 92 mg/dL sau
- Glicemia la 1 h: >/= 180 mg/dL sau
- Glicemia la 2 ore: >/= 153 mg/dL
Ce tip de analize pot diferentia tipul de diabet?
Analizele de mai sus pot confirma ca ai diabet zaharat, insa nu pot identifica tipul de diabet. Uneori, medicul nu este sigur daca ai diabet de tip 1, diabet de tip 2 sau un tip mai rar de diabet denumit diabet monogenic. Tratamentul depinde de tipul de diabet pe care il ai, prin urmare, cunoasterea tipului de diabet este importanta. De exemplu, in cazul diabetului monogenic cu debut juvenil sub varsta de 25 ani - diabet MODY (Maturity-Onset Diabetes of the Young), administrarea de insulina poate sa nu fie necesara.
Testarea genetica
Testarea genetica poate diagnostica majoritatea formelor de diabet monogenic. Diabetul monogenic reprezinta acea forma de diabet zaharat care rezulta in urma mutatiei unei singure gene. Oricine poate face diabet monogenic, insa acesta este mai frecvent la nou-nascutii sau sugarii care dezvolta diabet inainte de a implini 6 luni si la unii adolescenti si unii adulti tineri (< 25 ani).
Autoanticorpi
Pentru a afla daca ai diabet de tip 1, medicul iti va recomanda efectuarea unei analize de sange pentru identificarea anumitor autoanticorpi - anticorpi anti-celule insulare pancreatice, anti-insulina si anti- anti-glutamat decarboxilaza (GAD65). Prezenta acestor autoanticorpi este un aspect frecvent in diabetul zaharat de tip 1, in special la debutul bolii, insa nu si in diabetul de tip 2 sau in diabetul monogenic.
Din cauza ca diabetul zaharat de tip 1 poate sa apara in cadrul aceleiasi familii, medicul poate recomanda efectuarea acestor autoanticorpi la rudele de gradul I si II (frate/sora, parinte sau copil) ale unui pacient cu diabet zaharat tip 1. Prezenta autoanticorpilor inseamna ca acea persoana are un risc crescut de a face diabet tip 1.
Cat de frecvent trebuie repetate analizele de screening pentru diabet?
- La fiecare 3 ani
Daca rezultatul analizelor de screening pentru diabet este normal, testarea trebuie repetata la fiecare 3 ani, luand in considerare testarea mai frecventa daca IMC creste sau un alt factor de risc apare.
Daca pacientul are un rezultat aproape de pragul de diagnostic, se recomanda ca medicul sa urmareasca pacientul indeaproape si sa repete analiza dupa 3-6 luni.
Femeile diagnosticate cu diabet gestational trebuie sa beneficieze de testare screening pe tot parcursul vietii pentru diagnosticul prediabetului sau al diabetul de tip 2 pentru a permite tratamentul cat mai curand posibil:
- La 4-12 saptamani postpartum - se recomanda screening utilizand testul de toleranta la glucoza orala - 75 g (TTGO-75 g).
- Ulterior, pe tot parcursul vietii, la fiecare 3 ani, se recomanda screeningul standard (glicemie a jeun si/sau HbA1c).
Ce analize de sange se fac odata ce ai fost diagnosticat cu diabet?
- HbA1c
Daca ai fost diagnosticat cu diabet, medicul iti va recomanda sa repeti analiza hemoglobina glicozilata (HbA1c) de cel putin doua ori pe an si atunci cand exista modificari in tratament. Nivelul tinta al Hb1c variaza in functie de varsta si de alti factori. Pentru majoritatea pacientilor, Asociatia Americana de Diabet (ADA) recomanda un nivel al Hb1c < 7%.
De asemenea, medicul iti va recomanda sa efectuezi regulat anumite analize si investigatii pentru a identifica din timp complicatiile diabetului sau bolile asociate.
Ce medici diagnosticheaza si trateaza diabetul?
Screeningul pentru diabetul zaharat si diabetul gestational va fi facut de catre medicul curant - medicul de familie, respectiv medicul specialist obstetrica-ginecologie. Daca ai fost diagnosticat cu diabet, acesta va colabora cu un medic specializat in tratarea si urmarirea diabetului - medicul specialist in diabet zaharat, nutritie si boli metabolice.
Un numar de alti specialisti vor juca un rol important in ingrijirea ta si se vor asigura ca vei fi diagnosticat la timp si tratat atunci cand au aparut complicatii. La unii dintre acesti specialisti vei merge pentru controale regulate, in timp ce la altii vei fi trimis de catre medicul curant atunci cand apare o problema de sanatate. Exemple de medici specialisti sunt: oftalmolog, neurolog, nefrolog, cardiolog si stomatolog.
Daca este necesar, un nutritionist sau dietician iti vor face recomandari specifice privind dieta. Acesti specialisti te vor invata cum sa-ti controlezi glicemia (glucoza in sange) consumand alimente sanatoase, facand miscare si, daca este necesar, luand anumite medicamente. De asemenea, un specialist podiatru va ajuta pacientul cu picior diabetic sa-si ingrijeasca cu atentie picioarele atunci cand au aparut complicatii la nivelul acestora.
Surse de informatie:
- www.diabetesjournals.org
- www.niddk.nih.gov
- www.emedicine.medscape.com