In esenta, hormonii sunt mesageri care controleaza si coordoneaza procese in intreg corpul. Atunci cand hormonii ajung la nivelul tesutului sau organului tinta se leaga selectiv de un anumit receptor, asa cum o cheie se potriveste intr-o anumita broasca. Odata ce hormonul se leaga de receptor, transmite celulei mesajul care determina o actiune specifica. Glandele si organele individuale care secreta hormoni au functii diferite si adesea fara legatura unele cu altele. Secretia fiecarui hormon este controlata foarte precis. Organismul este capabil sa aprecieze cand este nevoie de o concentratie mai mare sau mai mica dintr-un anumit hormon.
Medicii specializati in afectiuni ale sistemului endocrin sunt denumiti medici endocrinologi. Multi endocrinologi se supraspecializeaza sau au experienta crescuta in anumite afectiuni endocrinologice.
Ce sunt glandele
Glandele sunt organe care secreta substante. Exista doua mari tipuri de glande:
- Glande endocrine - elibereaza hormonii direct in sange (nu au ducte). Aceste glande cu secretie interna fac parte din sistemul endocrin.
- Glande exocrine - elibereaza hormoni sau alte substante prin ducte (canale). De exemplu, glandele sudoripare, glandele salivare, glandele din membranele mucoase si glandele mamare sunt glande exocrine. Acestea secreta alte substante decat hormoni, care sunt eliberate local, prin ducte, si nu direct in fluxul sanguin.
Pancreasul este atat o glanda endocrina, cat si una exocrina. Zone specializate din pancreas (celule beta din insulele Langerhans) produc insulina si alti hormoni care sunt eliberati in sange pentru a regla nivelul zaharului din sange (glicemia), iar alte zone produc sucul pancreatic care este eliberat prin ductul pancreatic in intestinul subtire pentru a ajuta la digestia alimentelor.
Glande endocrine
Glandele sistemului endocrin sunt locul unde sunt produsi, depozitati si eliberati hormonii. Fiecare glanda produce unul sau mai multi hormoni.
Principalele glande endocrine din organism sunt:
- Hipotalamus - este o parte a encefalului (creierul mare). Leaga sistemul nervos de sistemul endocrin sintetizand neurohormoni care sunt necesari in controlarea secretiei de hormoni la nivelul glandei pituitare (hipofiza). De asemenea, poate regla functia altor glande endocrine.
- Hipofiza (glanda pituitara) - este situata sub hipotalamus si are marimea unui bob de fasole, cantarind 0.5-0.8 g. Hormonii pe care ii produce afecteaza cresterea si reproducerea. De asemenea, controleaza functia altor glande endocrine.
- Epifiza (glanda pineala) - se gaseste in mijlocul creierului, intre cele doua emisfere si are o greutate de aproximativ 0.2 g. Este importanta pentru somn si stabilirea ritmului circadian somn-veghe.
- Tiroida - este cea mai mare glanda a sistemului endocrin uman, avand o greutate de 5-6 g la nou-nascut si atingand 25-30 g la adult (este mai mare la femei decat la barbati). Este situata in regiunea antero-laterala a gatului. Este foarte importanta pentru metabolism.
- Glandele paratiroide - sunt cele mai mici glande cu secretie interna, avand masa de aproximativ 0.05 g fiecare. In numar de patru, doua superioare si doua inferioare, se afla pe fata posterioara a fiecaruia dintre lobii laterali ai glandei tiroide. Sunt importante pentru mentinerea controlului nivelului de calciu din oase si sange.
- Pancreas (componenta endocrina - insulele Langerhans) - este situat in abdomen in spatele stomacului. Functia sa endocrina implica controlul nivelului de zahar din sange (glicemiei).
- Glandele suprarenale - sunt localizate la polul superior al fiecarui rinichi. Produc hormoni pentru reglarea unor functii importante ale corpului, cum ar fi tensiunea arteriala, ritmul cardiac si raspunsul la stres.
- Gonadele - sunt reprezentate de ovare la femei si testicule la barbati.
- Timus - este situat in partea superioara a toracelui. Timusul este activ pana la pubertate si produce hormoni importanti pentru dezvoltarea unui anumit tip de celule albe din sange denumite celule T.
Alte organe care secreta hormoni
Nu toate organele care secreta hormoni sau substante asemanatoare hormonilor apartin sistemului endocrin. De exemplu:
- Rinichii produc hormonul renina pentru a ajuta la controlul tensiunii arteriale si hormonul eritropoietina pentru a stimula maduva osoasa pentru a produce globule rosii (eritrocite).
- Tubul digestiv produce o varietate de hormoni care controleaza digestia, afecteaza secretia de insulina din pancreas si modifica comportamentul, cum ar fi cel asociat cu foamea.
- Tesutul adipos produce hormoni care regleaza metabolismul (modul in care organismul foloseste alimentele pentru a controla procesele chimice din organism) si apetitul.
- Placenta - in timpul sarcinii, placenta actioneaza ca o glanda endocrina, producand hormoni care sustin sarcina.
Ce sunt hormonii
Hormonii sunt substante chimice care sunt produse in glandele endocrine sau alte organe, de unde sunt eliberati in sange.
Desi hormonii circula in tot corpul, fiecare tip de hormon influenteaza doar anumite organe denumite organe-tinta. Unii hormoni afecteaza doar unul sau doua organe, in timp ce altii au influenta in tot organismul. De exemplu, hormonul stimulator al tiroidei (TSH), produs in glanda pituitara, afecteaza doar glanda tiroida.
In schimb, hormonii tiroidieni (T3 si T4), produsi in glanda tiroida, afecteaza celulele din tot corpul si sunt implicati in functii importante precum dezvoltarea normala a creierului si organelor la fat si nou-nascut, iar, la toate varstele, regleaza metabolismul proteinelor, carbohidratilor si grasimilor. De asemenea, insulina, secretata de celulele beta ale insulelor Langerhans (grupuri distincte de celule din pancreas), afecteaza procesarea (metabolismul) glucozei, proteinelor si grasimilor din tot corpul.
Atunci cand hormonii ajung prin fluxul sanguin la nivelul organului tinta se leaga selectiv de un receptor specific acelui hormon, asa cum o cheie se potriveste intr-o anumita broasca. Odata ce hormonul se ataseaza de receptor, transmite celulei mesajul care determina o actiune specifica. Receptorii pentru hormoni se afla in nucleu sau pe membrana celulara.
Hormonii controleaza functia multor organe, fiind implicati intr-o multitudine de procese precum cresterea si dezvoltarea, reproducerea si aparitia caracteristicilor sexuale. De asemenea, hormonii influenteaza modul in care corpul foloseste si stocheaza energia si controleaza volumul de lichide si concentratia de saruri si zahar (glucoza) din sange. Cantitati foarte mici de hormoni pot declansa raspunsuri semnificative in organism. De altfel, denumirea de hormon vine de la cuvantul grecesc horman, hormanus care inseamna „a pune in miscare”, „a trezi”.
Majoritatea hormonilor sunt derivati din proteine. Altii sunt hormoni steroizi, care sunt substante grase derivate din colesterol.
Hormonii au fost descoperiti la inceputul secolului XX. Termenul de hormon a fost pentru prima oara folosit in anul 1905 de psihologul englez Ernest Starling.
Cum este controlata secretia de hormoni
Secretia fiecarui hormon este controlata foarte precis. Organismul este capabil sa aprecieze cand este nevoie de o concentratie mai mare sau mai mica dintr-un anumit hormon.
Axul hipotalamo-hipofizar
Multe glande endocrine sunt controlate ca urmare a interactiunii dintre hipotalamus, situat in creier, si glanda pituitara (hipofiza), care se afla la baza creierului. Aceasta interactiune este denumita axul hipotalamo-hipofizar.
Hipotalamusul primeste informatii din aproape toate sediile sistemului nervos central si le foloseste pentru a trimite semnale, sub forma unor hormoni, catre glanda pituitara. Ca raspuns, glanda pituitara descarca, la randul ei, diversi hormoni care stimuleaza anumite glande din organism (suprarenale, tiroida, gonade). Acest control se realizeaza printr-un mecanism de feedback negativ in care variatiile nivelurilor din sange ale hormonilor produsi de aceste glande semnaleaza hipotalamusului sau glandei pituitare care isi amplifica sau isi diminueaza efectul stimulator pentru a mentine echilibrul hormonal.
De exemplu, glanda pituitara inregistreaza atunci cand nivelurile sanguine ale hormonilor tiroidieni sunt scazute si elibereaza hormonul stimulator al tiroidei (TSH), care ii semnaleaza glandei tiroide sa produca mai multi hormoni. Daca nivelul acestor hormoni devine prea mare, hipofiza „simte” acest lucru si scade cantitatea de TSH, avand drept consecinta scaderea cantitatii de hormoni tiroidieni produsi. Aceasta ajustare (feedback negativ) mentine nivelul hormonilor tiroidieni intr-un echilibru adecvat.
Alte mecanisme de control
Exista si alte mecanisme de control al functiei glandelor endocrine. De exemplu, cand un nou-nascut suge mamelonul mamei, este stimulata glanda pituitara sa secrete prolactina si oxitocina, hormoni care stimuleaza productia si fluxul de lapte matern. Cresterea concentratiei de zahar din sange (hiperglicemie) stimuleaza celulele beta de la nivelul insulelor Langerhans din pancreas sa produca insulina. Zone ale sistemului nervos stimuleaza glanda suprarenala sa produca epinefrina.
Principalii hormoni si functia lor
Organismul produce peste 50 de tipuri diferite de hormoni. Principalii hormoni sunt:
Aldosteron
- Unde este produs: Glandele suprarenale
- Functiile hormonului: Regleaza echilibrul sodiului, potasiului si apei si controleaza tensiunea arteriala.
Cortizol
- Unde este produs: Glandele suprarenale
- Functiile hormonului: Controleaza functii cheie din corp, fiind esential pentru supravietuire. Scade inflamatia, mentine nivelul zaharului din sange, tensiunea arteriala si forta musculara; regleaza echilibrul apei si al sodiului
Epinefrina (adrenalina)
- Unde este produs: Glandele suprarenale
- Functiile hormonului: Creste ritmul cardiac, tensiunea arteriala, respiratia si metabolismul ca raspuns la stres.
Norepinefrina
- Unde este produs: Glandele suprarenale
- Functiile hormonului: Mentine tensiunea arteriala.
Hormoni tiroidieni (T3 si T4)
- Unde este produs: Tiroida
- Functiile hormonului: Controleaza metabolismul proteinelor, glucidelor si grasimilor; necesari pentru dezvoltarea normala a creierului si organelor la fat si copil; stimuleaza sistemul cardio-respirator si sistemul nervos, controleaza buna functionare a gonadelor si fertilitatea; produc energie.
PTH - Hormon paratiroidian
- Unde este produs: Paratiroide
- Functiile hormonului: Mentine echilibrul fosfo-calcic; rol important in controlul concentratiei de calciu din sange si din oase.
Estrogen
- Unde este produs: Ovare
- Functiile hormonului: Dezvoltarea caracterelor sexuale feminine, rol in reproducere, important pentru functionarea uterului si a sanilor; regleaza ciclul menstrual, mentine sarcina; protejeaza, de asemenea, sanatatea oaselor.
Progesteron
- Unde este produs: Ovare
- Functiile hormonului: Stimuleaza mucoasa uterului pentru fertilizare si protejeaza sarcina; pregateste sanii pentru productia de lapte.
Testosteron
- Unde este produs: Testicule
- Functiile hormonului: Dezvoltarea si mentinerea caracterelor sexuale masculine.
TRH - Hormonul eliberator de tireotropina
- Unde este produs: Hipotalamus
- Functiile hormonului: Rol stimulator asupra secretiei hipofizare de TSH (hormonul stimulant al glandei tiroide).
Gn-RH - Hormonul eliberator de gonadotropina
- Unde este produs: Hipotalamus
- Functiile hormonului: Rol stimulator asupra secretiei hipofizare de LH (hormonul luteinizant) si FSH (hormonul foliculo-stimulant).
CRH - Hormonul eliberator de corticotropina
- Unde este produs: Hipotalamus
- Functiile hormonului: Rol stimulator asupra secretiei hipofizare de ACTH (hormonul adrenocorticotrop).
GH-RH - Hormonul eliberator al hormonului de crestere
- Unde este produs: Hipotalamus
- Functiile hormonului: Rol stimulator asupra secretiei hipofizare de GH (hormonul de crestere).
Dopamina
- Unde este produs: Hipotalamus
- Functiile hormonului: Rol inhibitor asupra secretiei hipofizare de prolactina
Somatostatina
- Unde este produs: Hipotalamus
- Functiile hormonului: Rol inhibitor asupra secretiei de GH, TSH si insulina
ADH - hormonul antidiuretic
- Unde este produs: Glanda pituitara (hipofiza)
- Functiile hormonului: Mentinerea echilibrului apei de catre rinichi; controleaza tensiunea arteriala.
ACTH - hormonul adrenocorticotrop
- Unde este produs: Glanda pituitara (hipofiza)
- Functiile hormonului: Regleaza sinteza si secretia glucocorticoizilor (cortizol) la nivel glandelor suprarenale.
GH - hormonul de cretere)
- Unde este produs: Glanda pituitara (hipofiza)
- Functiile hormonului: Afecteaza cresterea si dezvoltarea; stimuleaza productia de proteine; afecteaza distributia grasimii.
LH - hormonul luteinizant si FSH - hormonul foliculo-stimulant
- Unde este produs: Glanda pituitara (hipofiza)
- Functiile hormonului: Controleaza productia de hormoni sexuali (estrogeni la femei si testosteron la barbati) si productia de ovule, respectiv spermatozoizi.
Oxitocina
- Unde este produs: Glanda pituitara (hipofiza)
- Functiile hormonului: Stimuleaza contractia uterului si a canalelor de lapte de la nivelul sanului (lactatie); rol in realizarea legaturii dintre mama si nou-nascut.
Prolactina
- Unde este produs: Glanda pituitara (hipofiza)
- Functiile hormonului: Initiaza si mentine productia de lapte la nivelul sanilor (lactatia); afecteaza nivelul hormonilor sexuali.
TSH - hormonul stimulant al glandei tiroide
- Unde este produs: Glanda pituitara (hipofiza)
- Functiile hormonului: Stimuleaza productia si secretia de hormoni tiroidieni (T3 si T4).
Melatonina
- Unde este produs: Glanda pineala (epifiza)
- Functiile hormonului: Melatonina este eliberata in timpul orelor de noapte (intuneric) pentru a asigura un somn de calitate si a controla ciclul somn-veghe.
Renina si angiotensina
- Unde este produs: Rinichi
- Functiile hormonului: Controleaza tensiunea arteriala, atat direct, cat si prin reglarea productiei de aldosteron la nivelul glandelor suprarenale.
Eritropoietina
- Unde este produs: Rinichi
- Functiile hormonului: Rol in producerea celulor rosii sanguine (eritrocitelor).
Glucagon
- Unde este produs: Pancreas (componenta endocrina)
- Functiile hormonului: Creste glicemia (glucoza din sange).
Insulina
- Unde este produs: Pancreas (componenta endocrina)
- Functiile hormonului: Scade glicemia; stimuleaza metabolismul zaharurilor, proteinelor si grasimilor.
Gonadotropina corionica
- Unde este produs: Placenta
- Functiile hormonului: Stimuleaza ovarele sa continue sa elibereze progesteron in primele saptamani de sarcina.
Estrogen si progesteron
- Unde este produs: Placenta
- Functiile hormonului: Mentin uterul receptiv pentru fat si placenta in timpul sarcinii.
Factori umorali
- Unde este produs: Timus
- Functiile hormonului: Ajuta la dezvoltarea sistemului limfatic.
Leptina
- Unde este produs: Tesut adipos
- Functiile hormonului: Controleaza apetitul.
Rezistina
- Unde este produs: Tesut adipos
- Functiile hormonului: Blocheaza efectul insuliniei la nivelul muschilor.
Bolile endocrine pot rezulta dintr-o disfunctie care isi are originea in glanda periferica endocrina respectiva sau ca urmare a unei sub- sau supra-stimulari exercitata asupra acelei glande de hipofiza. Poate sa apara o supraproductie (hiperfunctie) sau o subproductie (hipofunctie) hormonala, ca de exemplu hipertiroidia sau hipotiroidia.
Surse de informatie:
www.msdmanuals.com
www.healthline.com
www.hopkinsmedicine.org
Text: Dr. Ileana Andreescu, Senior Medical Content Writer