Alege sectiunea

EDU.REGINAMARIA.RO

Activitati pentru un Craciun magic alaturi de copii, chiar si in pandemie

Sarbatorile de iarna vor fi diferite anul acesta. E un lucru sigur. De aproape un an, pandemia COVID-19 este parte din viata noastra de zi cu zi. Lucruri obisnuite candva, cum ar fi sa-ti bata la usa colindatorii pentru a-i asculta cum canta si a le da apoi covrigi, sa calatoresti pentru a petrece Craciunul cu bunicii sau sa te strangi impreuna cu altii pentru a sarbatori trecerea in noul an, nu mai sunt posibile. Si totusi, inca poti face multe pentru a trai magia acestor sarbatori.

Insa cum sa vorbesti cu copiii tai despre cum vor fi acum aceste sarbatori? Ce puteti face altfel decat erati obisnuiti astfel incat bucuria si magia traditiilor sa continue? 

Va trebui sa fii creativ si sa ai discutii oneste (si posibil inconfortabile) cu fiecare membru al familiei despre nevoile lui individuale si despre adaptarea zilelor de vacanta si obiceiurilor sarbatorilor de iarna la masurile de siguranta impuse de pandemia COVID-19. Cu totii, dupa atatea luni de izolare, mai mult ca oricand, ne-am fi dorit sa fim impreuna cu ceilalti dragi. Este totusi Craciunul! Insa cel mai bun lucru pe care il poti face pentru familia ta, pentru a reduce riscul de a va infecta cu noul coronavirus sau de a-i imbolnavi pe cei la risc, este sa evitati sa fiti impreuna cu multi oameni din afara casei si sa petreceti aceste zile in familia restransa. 

Concentreaza-te pe ce puteti face (nu pe ce nu mai puteti face)

Fara indoiala, sarbatorile de iarna din acest an vor fi cu totul diferite si asta poate duce la sentimente precum dezamagirea sau tristetea. Specialistii spun ca esential este sa ne concentam pe ceea ce noi si copiii nostri putem face, pe ceea ce putem controla. Iti poti ajuta familia sa faca fata fiind sincer cu ei si gasind noi modalitati de a sarbatori in siguranta:

0-3 ani: pune accentul pe timpul de calitate petrecut si nu-ti face griji privind detaliile

  • La aceasta varsta, copiii nu vor ramane cu amintiri detaliate despre cum ati sarbatorit Craciunul 2020 sau despre evenimentele din acest an special.
  • Este in ordine daca vei face astfel incat lucrurile sa fie cat mai simple in ceea ce priveste explicatiile si modul in care veti sarbatori.
  • Avand in vedere necesitatea pastrarii masurilor de izolare si distantare fizica, acesta poate fi momentul perfect pentru a va rasfata copiii cu toata atentia si afectiunea voastra. Toti copiii vor beneficia de acest timp cat mai linistit petrecut cu ei in care sa simta dragostea si grija voastra.

4-6 ani: creati noi traditii de sarbatori, care sa fie in acord cu masurile impuse de pandemie

  • Nu-i pedepsiti pe copii daca reactioneaza negativ la schimbarile in modul in care veti sarbatori in acest an. Sentimentele lor sunt reale si legitime. Spuneti-le ca este in regula sa se simta tristi, dezamagiti sau suparati.
  • Invatati-i cum sa se ajute singuri atunci cand se simt furiosi sau tristi. Evidentiati partea pozitiva a situatiei si invatati-i sa aiba o gandire pozitiva. Ca de exemplu, sa-si spuna: „Fiindca nu trebuie sa calatorim, avem timp suplimentar pentru a ne relaxa si a ne juca acasa” sau „Pentru ca nimeni nu va veni in vizita, putem sta in pijama toata ziua” (un lucru pe care si l-au dorit dintotdeauna).
  • Faceti voi noi traditii de sarbatori, in familia restransa. „Ce-ar fi daca in loc sa facem asta, am incerca asta...” Ajutati-va copilul sa identifice acele activitati care sa le inlocuiasca pe cale traditionale. Implicati-l in crearea de decoratiuni, in a face el cadouri pentru ceilalti, alegeti si gatiti impreuna o reteta dedicata acestui an, etc.
  • In loc de vizite in persoana cu prietenii, ceilalti membri din familie sau chiar cu Mos Craciun, luati in considerare modalitati distractive de a avea o interactiune video, de a scrie scrisori sau de a face un video special pentru acestia.

6-12 ani: ajutati-va copilul sa faca fata tristetei de sarbatori si sa-si dezvoltate rezilienta pentru viitor

  • La aceasta varsta, copiii inteleg masurile de preventie care trebuie aplicate ca urmare a pandemiei COVID-19.
  • Validati-le sentimentele de dezamagire si tristete cu privire la modificarile pe care aceste masuri le impun modului in care vor petrece sarbatorile in acest an: „Este normal sa te simti furios, frustrat sau trist.”
  • Faptul ca acum va ajutati copilul sa-si depaseasca dezamagirea, asta il va invata cum sa-si dezvolte capacitatea in viitor de a face fata intr-un mod pozitiv unor situatii grele din viata.
  • Folositi aceasta perioada ca o oportunitate de a invata acele abilitati de a se calma si linisti  singur: incercati yoga pentru prima data sau exersati respiratia profunda.
  • Implicati-l si cereti-i sa vina cu idei despre cum ar putea sa faca aceste sarbatori speciale.
  • Lasati aceste sarbatori sa fie o sansa pentru copil de a deveni un ajutor special. Ii puteti spune: „Pentru ca anul acesta este diferit, am o sarcina foarte speciala pentru tine...” Si daca inainte te ajutau rudele pentru a pregati toate felurile de mancare pentru masa de Craciun, acum ii poti da lui sarcina sa faca un fel simplu de mancare sau sa te ajute sa faceti ceva mai complicat impreuna. Sau acum este momentul ca el sa decoreze intreaga casa. Si ideile pot continua.

13-18 ani: intrebati, ascultati si incurajati activitatile de vacanta in conditii de siguranta COVID-19

  • Intrebati-va copilul adolescent cum se simte.
  • Asigurati-l ca sunteti acolo daca are nevoie sa va vorbeasca.
  • Ascultati-l! Adesea, adolescentii vor doar pe cineva care sa-i asculte pur si simplu. Nu vor ca celalalt, mai ales parintele, sa le rezolve problema in locul lor.
  • Oferiti-le perspectiva asupra situatiei, invatandu-i sa priveasca imaginea de ansamblu.
  • Permiteti-le sa aiba un sentiment de control asupra situatiei oferindu-le optiuni - ca de exemplu, un prieten ar putea veni intr-o zi acasa la voi pentru a sarbatori sau isi pot planifica virtual o activitate speciala.
  • Incurajati activitati sociale pozitive pentru a onora insemnatatea sarbatorii de Craciun, cum ar fi implicarea ca voluntar intr-o astfel de activitate care sa se poata face de la distanta.
  • Discutati impreuna despre cum acest an greu in care a trebuit cu totii sa renuntati la anumite lucruri si sa va adaptati, are si parti bune. „Hai sa ne gandim ca s-au intamplat si lucruri bune familiei noastre in acest an!”. Oricare ar fi acelea, cautati aspectele pentru care sunteti recunoscatori si faceti un efort constient sa va ajutati copiii sa le inteleaga.

Creeaza magie chiar si in timpul pandemiei

Iata cateva exemple de activitati pe care sa le faceti impreuna cu copiii vostri pentru a trai bucuria si magia sarbatorilor de iarna:

  • Confectionati voi cadouri pentru cei dragi. Copiii pot scrie scrisori sau pot realiza propriile lor felicitari pentru cei dragi, pot face o carte din resturi de materiale textile, panglici, nasturi si fetru. Isi pot desena propria hartie de impachetat. Vei fi surprinsa de ceea ce pot crea copiii cu articole reciclate pe care le aveti in casa. Copiii mai mari pot sa faca un tricou colorat cu design spiralat, invitandu-si prietenii sa participe virtual la crearea acestuia.
  • Faceti un video pentru a-i felicita pe cei dragi cu ocazia Craciunului. Sau faceti un concurs de fotografii la care sa participe alti membri din familie care nu stau cu voi sau prieteni. Implicati-i pe copii in intreg procesul de realizare: de la ideea creativa si scenariu, pana la filmare, respectiv fotografiere, alegerea muzicii, scrierea mesajelor, jurizare, etc. 
  • Decorati. Va inveseli atmosfera si va oferi un spirit de schimbare intregii familii. Fiecare copil poate sa decoreze o usa exact asa cum isi doreste. Invatati-i pe copii cum sa faca fulgi de zapada din hartie alba sau ghirlande din hartie colorata. Pot face un iglu, mai mic sau mai mare, din cuburi de zahar sau din sticle de plastic, daca spatiul va permite. Lasati-i sa aiba cat mai multe idei si daca e cazul, ajutati-i sa le si realizeze.
  • Organizati un eveniment „Secret Santa” virtual, cu familia si prietenii si deschideti cadourile impreuna.
  • Gazduiti masa de Craciun, virtual. Distribuiti din timp retetele, astfel incat fiecare familie „invitata” sa faca aceleasi tipuri de mancare, astfel incat sa va puteti delecta impreuna, chiar si de departe. Puteti chiar sa pregatiti aceleasi retete in acelasi timp facand o sedinta video.
  • Cititi impreuna cu toata familia carti despre Craciun sau carti clasice de aventuri de vacanta. Fiecare dintre voi poate fi un alt personaj, astfel incat sa participati cu totii la citirea povestii.
  • Creati un calendar pentru ultimele 7 zile pana la Craciun cu un lucru distractiv de facut in fiecare zi. Chiar si cele mai mici lucruri si schimbarile in rutina ii pot inveseli pe copii.
  • Impartasiti bucuria si bunatatea cu vecinii vostri. Copiii pot face desene sau scrie mesaje pentru acestia pe care sa le agate de usa sau sa le lipeasca pe geam.
  • Organizati o cautare de comori, fie in interior, fie in curte, daca locuiti la casa. „Comorile” pot fi chiar cadourile de Craciun.
  • Calatoriti imaginar intr-un loc de vacanta, dar tot in casa voastra. Decorati o camera cu tematica unui tari, pregatiti mancarea specifica acelui popor si faceti acele activitati pe care le-ati fi facut in acea vacanta, chair daca totul se intampla in interior. Lasati-va imaginatia libera!
  • Jucati-va. Invatati-i pe copii jocurile pe care le jucati voi cand erati de varsta lor. Puteti sa aveti o seara de jocuri virtuale la care sa-i invitati pe cei din familie, pe verii sau prietenii copiilor.
  • Creati un cadru special pentru a viziona impreuna filmele, evenimentele sportive sau concertele preferate in confortul casei. Amenajati impreuna un loc confortabil cu multe perne si paturi, pregatiti gustarile si sucurile favorite. Bucurati-va de moment!
  • Documentati ceea ce faceti. Indiferent daca creati noi traditii sau sarbatoriti in acelasi mod ca intotdeauna, tineti un jurnal, fotografiati si faceti videoclipuri pentru a documenta experienta din acest an. Ar putea fi cu adevarat valoros sa va uitati in urma peste ani si sa va amintiti Craciunul din acest an deosebit!

Surse de informatie:
www.childrenshospital.org
www.childrenscolorado.org
www.connecticutchildrens.org
www.kidshealth.org 
www.health.harvard.edu

Text: Dr. Ileana Andreescu, Senior Medical Content Writer