Alege sectiunea

EDU.REGINAMARIA.RO

5 hormoni care determina dereglari de ciclu la femeie

Articol de Dr. Jirecek Stefan
5 hormoni care determina dereglari de ciclu la femeie

Ciclul menstrual reprezinta o serie de schimbari fiziologice care se produc sub control hormonal la femeia in perioada fertila. Prima menstruatie se numeste menarha si apare in jur de 11-13 ani. Sfarsitul perioadei reproductive a femeii se numeste menopauza si apare intre 45-55 ai (in medie 50-51 ani).

Afla care sunt cei mai frecventi 5 hormoni care determina dereglari de ciclu menstrual.

Progesteronul

Progesteronul este un hormon produs de catre corpul galben al foliculului in a doua jumatate a ciclului menstrual si joaca un rol hotarator in transformarea si pregatirea mucoasei si implantarea ovulului fecundat. Daca fecundarea nu se produce, dupa scaderea nivelului progesteronului, se va declansa menstruatia. Orice dereglare in acest sens are ca urmare cicluri menstruale neregulate care pot fi ori prea scurte ori prea lungi. Lipsa acestui hormon se poate corecta si echilibra destul de simplu prin prescrierea unui hormon al corpului galben, hormon de cele mai multe ori identic din punct de vedere chimic cu cel natural.

Hormonii tiroidieni

De obicei hormonii tiroidieni influenteaza ciclul feminin prin intermediul hormonului prolactina. Secretia deficitara a hormonilor tiroidieni T3 si T4 poate fi cel putin partial responsabila de infertilitate. Diagnosticarea afectiunilor tiroidei se realizeaza prin analiza sangelui si in special a valorilor hormonilor TSH, T3 si T4. Din punct de vedere terapeutic, echilibrul se reface prin prescrierea de hormoni tiroidieni.

Hormonii masculini   

Dereglarile de ciclu pot fi generate si de un nivel prea ridicat al hormonilor masculini.  Valori ridicate ale hormonilor DHEAS, testosteron si androstendion se intalnesc la femeile cu cicluri neregulate sau lungi, care asociaza frecvent lipsa ovulatiei. Si aceasta reprezinta o cauza a infertilitatii care insa poate fi tratata prin stimularea ovarelor. Daca nu se are in vedere o sarcina, echilibrul hormonal se realizeaza prin prescrierea anticonceptionalelor pentru a regla ciclul menstrual.

Estrogenul

Productia defectuoasa a estrogenului - cel mai important hormon feminin - poate cauza bufeuri, depresii sau insomnii. Aceste simptome apar mai ales la menopauza, dar se pot trata cu succes prin administrarea de estrogen sub forma de crema sau plasture. Trebuie amintita importanta acestui hormon pentru sistemul osos, lipsa acestuia putand cauza fracturi.

Hormonul anti-Müllerian

In tratarea infertilitatii, determinarea hormonului anti-Müllerian este foarte importanta deoarece acesta ofera informatii despre rezervele ovarelor in ceea ce priveste fazele reproductive ale femeii. In acest sens se poate prescrie o medicatie de stimulare hormonala in cadrul fertilizarii in vitro.