Pe masura ce dormim, organismul nostru lucreaza din greu sa digere cina din seara respectiva. In momentul in care ne trezim, creierul si organismul ne cer combustibil proaspat, iar micul dejun joaca un rol esential in a incepe ziua in forta. Este important sa nu sarim peste aceasta prima masa a zilei, considerata de nutritionisti ca fiind si cea mai importanta. Micul dejun ne ofera numeroase beneficii, de care ne putem bucura intreaga zi.
“Atunci cand sari peste micul dejun, incepi ziua cu mai putina energie si fortezi organismul sa consume din rezervele de energie. Prin urmare, vei incheia ziua epuizat”, explica dr. David S. Ludwig, expert in nutritie la Spitalul de Copii din Boston, afiliat la Harvard Medical School.
Un mic dejun hranitor trebuie sa contina proteine, carbohidrati care se digera lent, dar si fructe sau legume. De exemplu: o omleta de legume cu o felie de paine integrala prajita sau un bol cu cereale bogate in fibre, in care adaugi frcute proaspete si lapte degresat sau lapte din soia, impreuna cu un pumn de migdale sau nuci.
Sfaturi pentru un mic dejun plin de energie
Alege cereale integrale.
Painea si cerealele integrale, bogate in fibre te pot ajuta sa mentii sub control nivelul de zahar din sange (glicemia), pentru a evita o eventuala pierdere a energiei in timpul diminetii. Avand in vedere ca in magazine exista sute de tipuri de cereale, specialistii de la Harvard recomanda cu incredere cerealele din tarate, fulgi din tarate si faina de ovaz.
Pentru a fi sigur ca alegi cele mai sanatoase cereale pentru micul dejun, citeste cu atentie eticheta de pe ambalaj, pentru a te asigura ca o portie contine:
• 5 gr sau mai mult de fibre
• mai putin de 300 de mg de sodiu sau sub 1 gr de sare
• sub 5 gr de zahar
• cereale integrale pe primul loc in lista de ingrediente
Nu uita de proteine.
Iaurtul obisnuit este o alegere buna, insa iaurtul grecesc are mai multe proteine. De asemenea, ouale, insa nu mai vechi de o zi, sunt recomandate persoanelor sanatoase. Desi galbenusurile sunt bogate in colesterol, ouale au proteine, vitamine si alte substante nutritive, care nu par sa creasca riscul de a dezvolta boala de inima. Poti opta si pentru alimente care au grasimi sanatoase, cum ar fi nucile sau somonul. Evita pe cat posibil mezelurile, deoarece acestea pot creste riscul de cancer colorectal, boli de inima si diabet zaharat de tip 2.
Mananca acasa, nu pe drum sau la birou.
Este de preferat sa iei micul dejun acasa, insa daca nu reusesti tot timpul, este recomandat sa alegi produse din faina de ovaz. Fereste-te de alimente procesate si ofertele de mic dejun din fast-food-uri, care tind sa aiba un continut mare de sare si scazut in fibre.
Prepara-ti un smootie.
Combina fructe, suc, iaurt, germeni de grau, tofu si alte ingrediente. Arunca-le intr-un blender, adauga putina gheata si vei obtine un mic dejun revigorant, plin de energie.
Surse:
www.health.harvard.edu