Ele au ales cu încredere să stocheze celule stem în REGINA MARIA Banca Centrala de Celule Stem!
Banca Centrală de Celule Stem a Rețelei de sănătate REGINA MARIA a ajuns la 10.000 de unitati de celule stem stocate din sângele cordonului ombilical, din 2009, de când a fost acreditată, până în prezent.
Peste 10.000 de familii care au ales să stocheze celule stem în banca noastră au șansa oricând să se trateze de boli grave, dacă, vreodată, unul dintre membrii familiei va avea nevoie.
Banca Centrală de Celule Stem REGINA MARIA este cea mai sigură bancă de celule stem cu depozitare in România și singura bancă ce este parte a unei rețele private de sănătate. De altfel, este prima bancă de celule stem acreditată să stocheze în România țesut de cordon ombilical și prima bancă de celule stem care asigură viabilitatea medie de 95% a unităților stocate în laboratorul din București. Banca Centrală de Celule Stem garantează disponibilitatea imediată a celulelor stem stocate în bancă, cât și a transportului acestora către oricare dintre destinațiile indicate de părinți, atât nationale, cât și internaționale.
Părinții și copiii beneficiază de un pachet complet de servicii, printre particularățile băncii Regina Maria putem enumera screening ulviral complex al sângelui matern si stocarea țesutului de cordon ombilical plasmă autologă.
În intervalul 2008-2009, Regina Maria Banca Centrală de Celule Stem a investit aproximativ 2 milioane de euro într-un laborator cu echipamente de ultimă generație, continuand investitiile pana in prezent, iar cum domeniul este în plină dezvoltare, va continua să facă investiții importante pe acest segment.
Ce sunt celulele stem?
Celulele stem se găsesc în orice organism multicelular și sunt înzestrate cu abilitatea de a se autoreînnoi prin diviziune celulară și de a se diferenția într-un număr mare de celule specializate. Cele mai importante surse de celule stem sunt: măduva osoasă, sângele periferic și, nu în ultimul rând, cordonul ombilical.
Autotransplant sau transplantul cu celule stem de la donator?
Autotransplantul presupune administrare de celule stem persoanei de la care au fost prelevate , pe când alotranplantul presupune administrarea de celule stem unei alte persoane, inclusiv unui membru al familiei care este compatibil cu donatorul.
Unitățile de celule stem pot fi utilizate în autotransplant pentru boli care nu au componentă genetică. Pentru bolile ereditare, transplantul se recomandă a fi alogen neînrudit și, mai ales, alogen înrudit (de exemplu, unitate provenită de la frate compatibil sănătos). La cel din urmă s-au remarcat în studiile de specialitate rezultate mai bune.
Mecanisme de acțiune ale celulelor stem
Celulele stem hematopoietice: La pacienții cu boli maligne ale sângelui, precum mielomul, leucemia sau limfomul, chimioterapia și radioterapia practicate în vederea exterminarii celulelor maligne, omoară și celulele sanatoase din măduva osoasă și din sângele periferic. Chiar daca un cancer debutează în măduva osoasă sau în alte organe limfoide, tratamentul epuizează toata rezerva organismului de celule stem hematopoietice.
Chiar și pacienții cu boli benigne ale sângelui, precum anemiile sau maladii imune, pot dezvolta un deficit de celule stem în sange. În ambele situații, transpantul de celule stem hematopoietice poate restaura un proces normal de hematopoieză, prin repopularea măduvei osoase anormale cu celule stem sănătoase.
Celulele stem mezenchimale au capacitatea de a migra către zonele afectate și:
- Se pot diferenția în celule specializate, care pot înlocui celulele bolnave/ lezate/ nefuncționale
- Secretă molecule bioactive, care scad inflamațiile
- Au efect imunomodulator
Boli tratabile cu celule stem:
A. Transplant cu celule stem – terapii standard
- Cancere (tumori solide, limfom Hodghin si non-Hodghin, sindroame mielodisplastice)
- Boli ale sangelui (anemia aplastica, anemia Fanconi, Beta thalassemia)
- Boli imune
- Boli metabolice
Probabilitatea de a face/ a avea nevoie de transplant cu celule stem până la vârsta de 20 de ani:
- 1 din 5.000 cu propriile celule stem1
- 1 din 2.500 cu celule stem de la donator (inclusiv inrudit)2
Incidența:
- 1 din 3 cancere ale copilariei sunt leucemii acute sau cronice3
- 8,69 din 100.000 incidență cancere limfatice și tesut hematopoietic în România, în 20114
- 1 din 5 cancere ale copilariei (până la vârsta de 15 ani) sunt leucemii acute limfoblastice5
B. Medicina regenerativă
- Studii clinice cu sânge de cordon ombilical pentru: paralizie cerebrala, leziuni cerebrale traumatice, pierderea dobândită a auzului, diabet juvenil
- Utilizarea potențială a țesutului de cordon ombilical – studii clinice și de laborator pentru: boli cardiace, plâgi, leziuni ale coloanei vertebrale, boli hepatice, leziuni articulare
Până în prezent, sângele de cordon ombilical a fost utilizat în peste 35.000 de transplanturi la nivel global6, existând 81 de boli tratabile cu celule stem din cordonul ombilical.
Scurt istoric al celulelor stem:
- 1956 – primul transplant reușit cu celule stem (Dr.E. Donnall Thomas)
- 1974 – constatarea existenței celulelor stem în sângele de cordon ombilical
- 1983 – sângele de cordon ombilical este propus pentru prima dată drept sursă alternativă pentru transplantul cu celule stem
- 1998 – primul transplant de succes realizat cu sânge de cordon ombilical
- 1992 – prima bancă publică de sânge de cordon ombilical și-a început activitatea
- 1995 – prima bancă privată de sânge de cordon ombilical și-a început activitatea
Banking de celule stem
Banca de celule stem din cadrul Rețelei de sănătate REGINA MARIA oferă două tipuri de servicii: colectare, transport, procesare, testare și stocare a sângelui din cordonul ombilical și, respectiv, a eșantionului de cordon ombilical. În urma procesării, rezultă două tipuri de produse finale, care sunt stocate și la care se apelează în cazul unor boli: unitatea de celule stem din sângele cordonului ombilical (SCO) și unitatea de țesut din cordonul ombilical (TCO). În cadrul băncii sunt stocate peste 10.000 de unități de sânge de cordon ombilical, iar peste 7.000 dintre acești clienți au și unități de țesut ombilical stocate la noi.
Ce este sângele de cordon ombilical?
Prelevare: se recomandă înainte de eliminarea placentei (in utero).
Transport: Curierul specializat în transportul probelor biologice și agreat de Banca Centrală de Celule Stem REGINA MARIA asigură transportul unităților 24/7 (inclus în preț); kitul de prelevare conține pungă cu gel termoizolant și plic protector de aluminiu, pentru menținerea temperaturii constante și a protecției. Conform standardelor noastre, unitatea de celule stem trebuie procesată și stocată în maxim 48 de ore de la naștere, peste 90% din unitati fiind procesate și stocate în mai puțin de 30 de ore de la naștere.
Procesare: Se face prin eliminarea hematiilor și reducerea plasmei (sistem Pall triple bag) – izolăm celule stem și nu păstrăm sânge integral; etapele procesării se desfasoara în camera curata prevazuta cu hote cu flux laminar .
Testare:
Unitatile de celule stem sunt calificate in functie de rezultatele urmatoarelor teste pe:
Unitatea de celule stem
- TNCC (Total Nucleated Cell Count) inainte si dupa procesare
- CD34+ (numar de celule stem hematopoietice) si viabilitate dupa procesare inainte de crioprezervare
- Culturi pentru microorganisme (bacterii si fungi)
Sangele matern: Virus hepatic B , Virus hepatic C, HTLV, Treponema pallidum, CMV , Teste confirmatorii (NAT)
Stocare
- Stocare temporara se face in azot lichid faza de vapori, in tanc de carantina temporara (in asteptarea rezultatelor de la teste).
- Stocare definitiva se face astfel:
- Unitatile conforme sunt depozitate în azot lichid, în tanc de stocare definitivă
- Unități infectate sunt depozitate în tanc special de carantină permanentă, în azot lichid, faza de vapori
Ce este țesutul din cordonul ombilical?
Începând din decembrie 2010, REGINA MARIA Banca Centrală de Celule Stem oferă posibilitatea pacienților de a stoca și țesut din cordonul ombilical. Suntem prima bancă din România acreditată pentru stocare de țesut din cordonul ombilical bogat în celule stem mezenchimale.
Prelevare: Eșantionul de cordon ombilical este prelevat dupa prelevarea sangelui de cordon ombilical. Transport: Eșantionul de cordon ombilical este transportat de către curierul dedicat in cutie
mentinuta la 4 °C de catre punga cu gel si plicul de aluminiu, proba fiind monitorizata cu ajutorul dispozitivului data logger.
Procesare: Procesarea si crioprezervarea au loc în maximum 24 de ore de la prelevare, iar toate etapele procesării au loc în camera curata.
Testare: Toate unitățile sunt testate pentru boli infecțioase, bacterii și fungi
Stocare: Produsul stocat este tesut de cordon ombilical si nu celule mezenchimale izolate, stocarea se face in mai multe criotuburi pentru uz/ destinatii multiple. Celulele stem sunt stocate permanent în tancuri cu azot lichid, monitorizate 24/7.
1 Nietfeld, JJ et al., Biol. Blood and Marrow Trans. 2008;14:316-322 http://www.bbmt.org/article/S1083-8791%2807%2901168-8/fulltext
2 Nietfeld, JJ et al., Biol. Blood and Marrow Trans. 2008;14:316-322 http://www.bbmt.org/article/S1083-8791%2807%2901168-8/fulltext
3 http://www.cancer.gov/cancertopics/types/childhoodcancers/child-adolescent-cancers-fact-sheet
4 Leucemia acuta limfoblastica in populatia pediatrica a regiunii de Sud-Est a Romaniei http://www.med.ugal.ro/annals_files/1%20_2013/art%207.pdf
5 Leucemia acuta limfoblastica in populatia pediatrica a regiunii de Sud-Est a Romaniei http://www.med.ugal.ro/annals_files/1%20_2013/art%207.pdf
6 K K Ballen, Umbilical cord blood donation: public or private?, Bone Marrow Transplantation, (1 June 2015) | doi:10.1038/bmt.2015.124 http://www.nature.com/bmt/journal/vaop/ncurrent/full/bmt2015124a.html