Descriere
Alfa 1 antitripsina (A1A) este o proteina cu o greutate de 54 kDa (kilodaltoni) sintetizata la nivel hepatic care are rol de antiproteaza, adica impiedica ruperea legaturilor peptidice de la nivelul membranelor celulare. Aceasta actioneaza prin inhibarea enzimelor eliberate de celule in lichidele biologice, ca urmare a procesului de apoptoza celulara (moarte celulara programata).
Prin efectul sau, alfa 1 antitripsina reprezinta un reactant de faza acuta.
Sinteza acesteia este fluctuanta, fiind crescuta in cazul unui proces inflamator in context febril la nivel sistemic. In acest mod, alfa 1 antitripsina protejeaza celulele sanatoase ale organismului de actiunea enzimelor proteolitice.
Indicatii
Datorita rezistentei crescute la procesul de degradare realizat de enzimele digestive, A1A este utilizata ca marker endogen care atesta prezenta de proteine la nivelul tractului intestinal. Pierderea de proteine in regiunea distala pilorului se evalueaza cu ajutorul clearance-ului A1A.
Enteropatia proteica este o afectiune localizata la nivelul tractului gastrointestinal, caracterizata prin pierderea de proteine prin intermediul fecalelor. Pacientii diagnosticati cu aceasta afectiune se prezinta la medic cu urmatoarele semne si simptome:
- scaderea apetitului (a poftei de mancare);
- pierdere in greutate;
- durere abdominala;
- oboseala;
- diaree.
Pregatirea pentru analiza
Recoltarea este precedata de o vizita la cabinetul medical. In cursul acesteia, pacientul va primi informatii despre modul in care se produce prelevarea mostrei pentru analiza alfa 1 antitripsinei.
Este important ca pentru o perioada de aproximativ 3 zile inainte de recoltare, pacientul sa evite utilizarea:
- uleiurilor;
- supozitoarelor rectale;
- substantelor laxative;
- preparate care contin fier si bismut;
- alimentelor care contin fier (peste, mere, carne, ficat, legume verzi).
Mod de recoltare
Pentru o recoltare eficienta, pacientul va fi instruit sa efectueze urmatoarele etape:
- defecatia se realizeaza intr-un recipient curat, nu in vasul de toaleta;
- dupa aceasta etapa, se preleveaza o monstra cu ajutorul unei spatule speciale, de unica folosinta din trei regiuni diferite ale masei fecale;
- stocarea probei intr-un recipient special, care va fi ulterior pastrat la frigider, la o temperatura cuprinsa intre 2-8℃;
- trimiterea probei la laboratorul de analize, mentinand temperatura optima, intr-un interval de maximum 2 ore.
Este important ca in momentul recoltarii, pacientul sa evite:
- realizarea defecatiei in vasul de toaleta sau intr-un recipient impropriu;
- utilizarea unei spatule care a mai fost folosita anterior;
- contaminarea recipientului special sau a probei recoltate cu urina, secretii genitale si alte substante;
- stocarea probei in conditii improprii.
Interpretare
Rezultatul testului este eliberat de laboratorul de analize intr-un interval de aproximativ 3-4 zile lucratoare. Acesta este disponibil atat in format digital cat si in format fizic. Interpretarea acestuia se realizeaza in functie de tabloul clinic al pacientului, in cadrul unei vizite la cabinetul medical.
Concentratia de alfa 1 antitripsina se masoara in mg/dL (miligrame pe decilitru). In mod normal, valoarea de referinta pentru acest test este ≤54 mg/dL. Rezultatul poate varia in functie de tehnica de prelucrare a probelor, de reactantii folositi si de aparatura utilizata.
Valori scazute
Valorile scazute nu se asociaza cu prezenta unor patologii. In cazul in care tabloul clinic persista, medicul va recomanda pacientului o serie de teste suplimentare pentru a stabili diagnosticul de certitudine.
Valori crescute
Enteropatiile cu pierdere de proteine sunt patologii care se asociaza cu valori crescute ale alfa 1 antitripsinei. Pentru stabilirea diagnosticului de certitudine, medicul poate recomanda dozarea A1A de la nivel sanguin.
Cresterea concentratiei proteinei la nivel fecal peste valoarea de 100 mg/dL este prezenta in:
- enterita regionala;
- lipodistrofia intestinala Whipple;
- carcinomul gastric;
- limfangiectazia intestinala;
- cancerul pancreatic;
- boala inflamatorie intestinala;
- pancreatita;
- boala celiaca;
- administrarea de steroizi.
Alfa 1 antitripsina este o proteina sintetizata la nivel hepatic. Aceasta prezinta rezistenta impotriva actiunii proteazelor intestinale. Ca urmare a acestei functii, A1A este utilizata in diagnosticarea patologiilor care se asociaza cu pierderea semnificativa a proteinelor prin intermediul fecalelor. Tehnica recoltarii este explicata pacientului de catre medic in cadrul vizitei la cabinet.
Sursa:
- www.mayocliniclabs.com, https://www.mayocliniclabs.com/test-catalog/overview/182#Clinical-and-Interpretive, accesat la data de 12.02.2024;
- www.rcpa.edu.au, https://www.rcpa.edu.au/Manuals/RCPA-Manual/Pathology-Tests/A/Alpha-1-antitrypsin-faeces, accesat la data de 12.02.2024;
- www.pathologytestsexplained.org.au, https://pathologytestsexplained.org.au/ptests-pro.php?q=Alpha-1-antitrypsin+%28A1AT%29#what-is-being-tested, accesat la data de 12.02.2024;
- www.gi.testcatalog.org, https://gi.testcatalog.org/show/A1AFS, accesat la data de 12.02.2024;
- www.labcorp.com, https://www.labcorp.com/tests/123010/sub-1-sub-antitrypsin-fecal-quantitative, accesat la data de 12.02.2024.