Descriere
Vitamina E, sau tocoferolul, este o vitamină lipo-solubilă care acționează ca antioxidant și radical liber în mediile lipofile. Vitamina E are nevoie de bilă pentru absorbție și 25% este absorbită oral. Este solubilă în grăsimi și în alcool, rezistă la temperaturi mari de până la 250 grade C, dar este sensibilă la lumină și oxigen. Vitamina E este depozitată în țesutul adipos, ficat și mușchi.
Contribuie la menținerea normală a membranelor celulare, a sistemului vascular și nervos și oferă protecție ca antioxidant pentru vitamina A. Sunt cunoscute 8 forme naturale ale vitaminei E, cu structură biochimică asemănătoare și cu aceleași acțiuni fiziologice. Α-tocoferolul este forma cea mai activă. Vitamina E mai este denumită și vitamina fertilității.
Datorită acțiunilor sale ca antioxidant, vitamina E se recomandă în tratarea a numeroase boli : afecțiuni cardio-vasculare, Zona Zoster, ascită, ulcer gastric, hemoroizi, lupus eritematos diseminat, litiază biliară, dismenoree, fibrom uterin, astm bronșic, scăderea imunității, epilepsie. Asigură protecția împotriva dioxidului de azot, a radiațiilor, chimioterapicelor și a fumului de țigară. Intervine în procesul fecundității, stimulând la bărbați formarea spermatozoizilor și asigură buna funcționare a sarcinii la femei.
Aportul alimentar crescut de vitamina E la bolnavii de Parkinson încetinește procesul de degradare a neuronilor și evoluția bolii. Necesarul zilnic de vitamina E este direct proporțional cu vârsta și cantitatea de acizi polinesaturați din alimentele consumate.
Indicatii
- Evaluarea pacienților cu neuropatie motorie și senzorială
- Evaluarea pacienților cu malabsorbție intestinală
- Evaluarea deficitului de vitamin E în boala hemolitică la premature
- Monitorizarea pacienților cu nutriție parenterală pe perioadă îndelungată
- Investigarea afecțiunilor neuromusculare prezente la sugarii și adulții cu colestază cronică
Interpretari
Valori scăzute:
- Neuropatie motorie și senzorială
- Malabsorbție intestinală a grăsimilor (boală intestinală, boală pancreatică, colestază cronică, boală celiacă, fibroză cistică, sindromul intestinului scurt, abetalipoproteinemia, limfangiectazia intestinală)
Valori crescute (toxicitatea):
- Insuficiență cardiacă
- Coagulopatie (sângerări, alungirea timpului PT, aPTT, inhibarea agregării plachetelor sangvine)
- Imunitate afectată
- Simptome gastrointestinale și constituționale (greață, crampe abdominale, diaree, migrene, fatigabilitate, slăbiciune musculară)