Tomografia computerizata (CT) este o procedura imagistica de diagnostic, non-invaziva, care utilizeaza echipamente cu raze X si computere puternice, pentru a crea imagini detaliate, transversale, ale corpului copilului.
Despre
Cele mai multe scanari CT sunt efectuate in cateva secunde, cu toate ca pot dura si 10 minute sau mai mult atunci cand este nevoie de pozitionarea corecta a copilului pentru examinare. Majoritatea examinarilor prin tomografie computerizata dureaza intre 10 si 20 de minute.
O scanare prin tomografie computerizata poate oferi imagini mai detaliate ale oaselor, tesuturilor si vaselor de sange decat radiografiile conventionale si adesea este examinarea imagistica de electie in cazuri de urgenta, pentru ca furnizeaza rapid informatii vitale.
Tomograful este o masina mare, care seamana cu o „gogoasa” de mari dimensiuni, cu o gaura in mijloc. Copilul va sta asezat pe o masa care se plimba inainte si inapoia unei deschizaturi, in timp ce partea care urmeaza sa fie examinata este scanata. Chiar daca aparatul pare mare si face zgomot, nu va rani in nici un fel copilul.
Un tub de raze X pe o platforma rotativa din interiorul „gogoasei” emite controlat un fascilor ingust de raze X, care trec prin corp si sunt preluate de o serie de detectoare electronice de pe partea opusa a cadrului. Se obtin mai multe imagini in „felii” bidimensionale din zona examinata. Aceste „felii” sunt apoi asamblate de un computer special, care poate, in cazul in care este nevoie, sa le compileze in imagini detaliate tridimensionale, care pot fi studiate din toate unghiurile.
Cand este indicata?
La copii, tomografia computerizata este adesea folosita pentru a investiga traumatismele la nivelul capului sau simptomele neurologice acute, pentru a evalua sinuzita cronica sau pierderea auzului, pentru a diagnostica apendicita, pentru a evalua tumorile, pentru a detecta fracturile sau pentru a se afla de ce un copil are probleme de respiratie. Pentru ca ofera imagini detaliate ale multor tipuri de tesuturi, este o metoda excelenta pentru a diagnostica o boala si pentru a facilita tratamentul.
Este posibil ca medicul sa solicite o examinare CT in cazul in care nu se obtin informatii suficiente pentru a pune un diagnostic pe baza altor examinari precum radiografia, ecografia sau RMN-ul.
In urgente, tomografia computerizata poate dezvalui rapid leziunile interne si sangerarile, lucru ce poate salva viata.
Cum sa imi pregatesc copilul pentru o tomografie computerizata?
Cel mai important este ca parintele sa ii spuna copilului in cuvinte pe intelesul lui de ce este necesara realizarea tomografiei. Ii poti spune ca examinarea nu doare si ca masina nu ii va atinge corpul.
Daca este nevoie de substanta de contrast (un „colorant” necesar pentru a oferi detalii suplimentare in unele scanari) sau de sedare, copilul poate simti disconfort din cauza injectarii in vena a substantei. Substanta de contrast poate fi administrata oral sau intravenos.
Echipa medicala va da informatii specifice inaintea examinarii. Iata cateva recomandari generale pentru tomografia computerizata fara sedare:
- Informeaza medicul daca copilul este bolnav, daca este racit, tuseste, are febra, diaree sau are varsaturi; in aceste situatii, examinarea se va amana
- Trebuie informat medicul daca exista alergii la medicamente
- In cazul in care exista o boala renala severa sau daca face dializa, exista riscul sa apara fibroza nefrogena sistemica de la substanta de contrast. Vorbeste cu medicul despre acest risc
- Copilul trebuie imbracat cu haine confortabile, fara capse metalice sau fermoare. Daca examinarea se face la nivelul capului, trebuie indepartate bijuteriile sau clipsurile de par metalice
- In cazul in care copilul are nevoie de substanta de contrast orala sau intravenoasa, nu este nevoie de restrictii alimentare.
Pentru ca examinarea tomografica propriu-zisa este in general rapida – de obicei, dureaza mai putin de 10 secunde – multi copii pot ramane nemiscati. In functie de partea corpului care urmeaza sa fie examinata, scanarea poate dura mai mult. In timp ce in unele tipuri de scanari miscarile usoare pot fi permise, in altele, copilul trebuie sa stea nemiscat o perioada mai lunga. In functie de varsta copilului si de alti factori, poate fi necesara sedarea.
La ce sa ma astept cand ajung cu copilul la centrul de imagistica?
Daca este vorba despre o tomografie abdominala, trebuie ajuns cu 2 ore inainte la spital, pentru ca este necesar sa ii fie administrata substanta de contrast pe cale orala (copilul o va bea). De asemenea, este posibil sa se administreze si o substanta de contract intravenos, chiar inainte de testare. Apoi, se vor da informatii suplimentare despre desfasurarea tomografiei.
Ce se intampla in timpul examinarii?
Copilul va fi asezat pe masa de examinare si va fi securizat. In acest moment, copilului i se monteaza o linie intravenoasa in mana sau picior. Este posibil ca acest lucru sa determine un oarecare disconfort.
Urmeaza scanarea propriu-zisa, care este efectuata de tehnicianul radiolog conform protocolului specificat de medicul radiolog. Prezenta unui parinte in camera de examinare poate reduce anxietatea pe care copilul o poate avea. Femeile insarcinate nu au voie insa sa stea in camera de examinare.
Cum voi primi rezultatele tomografiei computerizate?
Dupa ce medicul radiolog interpreteaza imaginile, se va redacta un raport al examinarii. Rezultatele sunt disponibile in mai putin de 24 de ore. In cazuri urgente, medicul radiolog comunica mai repede acest rezultat.
Care sunt riscurile tomografiei computerizate?
Tomografia computerizata implica folosirea radiatiei ionizante, care este utilizata si in radiografiile conventionale. In anumite situatii clinice, beneficiile unui diagnostic depasesc riscul expunerii la radiatii in timpul examinarii. In cazul copiilor, dozele de radiatii sunt adaptate, calibrate, conform protocoalelor. Fasciculul ingust de raze X folosit in tomografia computerizata, precum si protectia partilor din corp care nu trebuie examinate previn iradierea suplimentara, limitand dozele de radiatii. Uneori, este posibil sa se obtina un diagnostic folosind tehnologie imagistica ce nu implica radiatii, cu ajutorul ecografiei sau RMN-ului.
Surse de informatie
- www.childrenshospital.org
- www.cincinnatichildrens.org