Alege sectiunea

EDU.REGINAMARIA.RO

Ecografia cu substanță de contrast

Ecografia cu substanță de contrast, metoda imagistică în utilizare de la începutul anilor 2000 reprezintă astăzi o metodă acceptată pentru diagnostic imagistic și studii intervenționale pentru multiple organe și situații.

Ce este ecografia cu substanță de contrast (CEUS)?

Ecografia cu substanță de contrast este o investigație ecografică clasică în care prin administrarea intravenoasă a unui agent de contrast ecografic se obține o mai bună vizualizare a vaselor de sânge inclusiv a celor cu dimensiuni foarte mici sau flux sangvin foarte lent, ce nu pot fi investigate prin tehnici ecografice clasice.

Principiul ecografiei cu substanță de contrast

Substanțele de contrast ecografice sunt compuse din microbule (gaz inert stabilizat într-un inveliș fosfolipdic elastic) cu dimensiuni între 2-10 microni. Microbulele nu pot părăsi vasele de sânge dar având dimensiuni comparabile cu hematiile străbat și cele mai mici vase. Sub acțiunea fasciculului de ultrasunete microbulele vibrează amplificând semnalul ecografic emis de vase.

Aparatele de ecografie performante dotate cu soft-uri speciale recepționează acest semnal și atenuează semnalul provenit de la alte structuri obținându-se astfel o hartă vasculară în dinamică a regiunii anatomice investigate.

Ce aduce nou ecografia cu substanță de contrast

Agenții de contast ecografici se comportă ca trasori vasculari ce permit depășirea limitelor imagistice ale metodelor convenționale permițând evidențierea microvascularizației organelor. Astfel se descriu și se studiază modele de comportament vascular similar cu studiile efectuate prin CT/RMN cu substanță de contrast.

Metodele nu sunt echivalente deoarece substanțele de contrast ecografice au o farmacocinetică diferită și sunt blocați în spațiul intravascular spre deosebire de majoritatea agenților de contrast CT și RMN care trec din patul vascular în spațiul extracelular.

Avantajele ecografiei cu substanță de contrast

Cel mai important avantaj al CEUS este posibilitatea de a studia modelele de comportament vascular ale unor tumori în timp real, cu o rezoluție mult superioară oricărei alte metode. Studiul este reproductibil datorită toleranței excelente a substanței de contrast. Fiind inerte chimic și neputând părăsi patul vascular, substanțele de contrast au o rată foarte scăzută a reacților alergice 0,001%, deci se pot administra și pacienților ce nu tolerează substanțele de contast folosite la CT/RMN. Agenții de contrast ecografici se elimină prin respirație, nu au toxicitate renală și nu interacționează cu funcția tiroidei, deci se pot administra și pacienților cu insuficiență renală și afecțiuni tiroidiene.

Limite ale ecografiei cu substanță de contrast

Metoda nu se poate folosi în sarcină și nu este utilă în studiul tumorilor pulmonare fără contact cu peretele toracic.

Alte limitări sunt: ficatul gras, formațiuni fără imagine corectă în examinare clasică.

Metoda este contraindicată pacienților cu insuficiență respiratorie, hipertensiune pulmonară și respectiv în primele 10-14 zile după un episod coronarian acut.

Indicații ale ecografiei cu substanță de contrast

Există astăzi indicații clinice clare pentru fiecare organ studiat cât și proceduri standardizate reunite în ghidurile de practică ale Societății Europene de Ultrasonografie.

Principalele indicații actuale privesc sfera hepatică

  • caracterizarea unui nodul hepatic evidențiat la examen standard
  • monitorizarea ficatului cirotic
  • screeningul hepatic oncologic pentru depistarea metastazelor
  • caracterizarea trombozei venoase portale, cât și pentru pacienți cu examinări CT/RMN neconcludente

Alte utilizări ale ecografiei cu substanță de contrast/p>

  • evaluarea leziunilor renale, pancreatice, tiroidiene, mamare
  • evaluarea refluxului vezico-ureteral în special la copii
  • evaluarea traumei abdominale
  • examenul Doppler transcranian

Unde poți efectua ecografie cu substanță de contrast

În Rețeaua privată de sănătate REGINA MARIA investigația se realizează în ambulator în mai multe policlinici.

Programarea se face on line sau la numărul de telefon 021 9268.

Pentru programare ai nevoie de recomandare din partea unui medic iar la momentul efectuării investigației te rugăm să ai asupra ta întreg dosarul medical.