Sa treci prin 2 operatii complexe pentru a invinge cancerul testicular la 18 ani

e putere

Desi poti afla cu usurinta ca o boala serioasa cum este cancerul testicular afecteaza in special barbatii tineri cu varste cuprinse intre 18 si 40 de ani, nu te gandesti ca ti se poate intampla si tie. Mai ales cand ai 17 ani, urmeaza sa incepi ultimul an de liceu si tot ce vrei este sa te distrezi cu prietenii tai. Refuzi sa-ti lasi gandurile sa zboare spre asa ceva, inclusiv cand incepi sa observi si primele semne ale unei probleme. Exact asa a facut si Razvan*, desi simtea ca ceva nu este in regula pe masura ce observa cresterea in volum a testiculului sau drept. Cand a aflat diagnosticul, tumora era cat o jumatate de minge de handbal, dar tanarul nu s-a speriat. A avut incredere in chirurgul sau, prof. dr. Nicolae Crisan, si a depasit cu optimism si stoicism fiecare etapa a planului de tratament. A fost o experineta dificila care l-a maturizat si invatat ca este bine sa vorbesti depre ceea ce ti se intampla.

 

*Razvan nu este numele real al pacientului, care a dorit sa-si impartaseasca povestea sub semnul anonimatului

1
Primele semne si diagnosticul de cancer testicular

Razvan a suferit in tacere timp de 8 luni de zile. Atat a durat sa prinda curaj si sa vorbeasca deschis cu mama sa despre ce i se intampla. Ii era rusine sa-i spuna ca testiculul sau drept creastea in volum. Isi ascundea durerea sub pantaloni tot mai largi si tricouri tot mai lungi, iar cand mama il intreba ce se petrece rapsundea scurt “nimic”. Nu voia nici sa o impovareze cu problemele lui, desi banuia ca avea nevoie de operatie. Cand nu a mai putut evita discutia cu mama sa, Razvan i-a explicat tot si au mers impreuna la medicul endocrinolog al mamei. Acesta i-a indrumat catre un oncolog, la care nu au mai ajuns pentru ca le-a fost recomandat prof. univ. dr. Nicolae Crisan, medic primar urolog, cu vasta experienta in tratamentul minim-invaziv al afectiunilor urologice. 

2
Discutiile online cu chirurgul urolog si primul consult face to face

Pentru ca Razvan si mama sa locuiau in Prahova, iar prof. Crisan era la Cluj-Napoca, initial au discutat si s-au vazut online. Medicul incerca sa-si dea seama daca baiatul avea sau nu ceva grav, fapt care era destul de dificil in timpul consulturilor online. La un moment dat, le-a propus sa se intalneasca la Brasov si, astfel, medicul chirurg a putut vedea ca problema era cat se poate de serioasa. Investigatiile au aratat ca tumora de la nivelul testiculului drept masura cat o jumatate de minge de handbal.

3
Indepartarea tumorii si a testiculului drept

Pentru a nu mai pierde nici macar o secunda, interventia pentru indepartarea tumorii a fost realizata urgent, chiar a doua zi. A fost o interventie clasica, pe care Razvan a suportat-o admirabil de bine. “A fost foarte compliant, niciodata nu s-a plans, chiar daca unele lucruri nu au fost usoare, mai ales faptul ca a pierdut un testicul la 18 ani. Faptul ca nu s-a plans absolut deloc a fost foarte incurajator. Atunci cand pacientii sunt luptatori, si chirurgii sunt luptatori", explica prof. univ. dr. Nicolae Crisan, adaugand ca i-a explicat tanarului diferenta dintre potenta si fertilitate si ca pentru a-I oferi sansa sa devina in viitor tata, i-au recoltat si stocat lichid seminal.

4
Agresivitatea cancerului si curele de chimioterapie

Rezultatul examenului histopatologic realizat dupa operatie a dezvaluit nu numai ca tumora era maligna, ci ca era una dintre cele mai agresive forme de cancer testicular - rabdomiosarcom testicular gradul 4. Razvan trebuia, astfel, sa inceapa chimioterapia, pentru ca apoi sa ii fie indepartati si ganglionii abdominali in care ajunsesera deja celulele maligne. Curele de chimioterapie le-a facut la Cluj, 4 sedinte inainte de majorat si alte 3 dupa. Razvan nu a fost socat de caderea parului, ci mai ales de lipsa sprancenelor. Nu s-a plans de nimic, ci a acceptat optimist si plin de curaj fiecare etapa a tratamentului.

5
Operatia complexa si foarte riscanta, realizata robotic

Dupa terminarea chimioterapiei, operatia de indepartare a ganglionilor, numita limfadenectomie retroperitoneala, era singura care ii putea asigura lui Razvan “sanse de vindecare si supravietuire”, avand in vedere agresivitatea cancerului testicular. Este insa si o interventie ampla, complexa si extrem de riscanta. “Imagineaza-ti niste sapaturi arheologice in care trebuie sa sapi doi-trei metri in pamant. De acolo, trebuie sa scoti doua coloane grecesti de aur extrem de valoroase si pe care trebuie sa nu le atingi deloc. Trebuie sa indepartezi din jurul lor o gramada de pamant, de material pe care sa-l dai la o parte, astfel incat sa ramana cele doua coloane de aur grecesti perfect neatinse. Practic, exact lucrul acesta trebuia sa-l facem in operatie. Cele doua coloane de aur erau artera aorta si vena cava inferioara. Orice mic incident pe aceste vase mari - pe aorta sau pe vena cava - poate sa se finalizeze cu decesul pacientului pe masa de operatie”, a explicat prof. Crisan, adaugand ca realizarea operatiei cu ajutorul; robotului daVinci ofera preciza si finetea de care ai nevoie pentru a evita riscurile uriase din sala de operatie.

6
Recuperarea rapida si reluarea activitatilor firesti varstei

Operatia a durat 5 ore si a decurs foarte bine. Alaturi de echipa profesorului Crisan au participat inclusiv profesorii Ioan Coman, medic urolog specializat in chirurgia robotica, si Constantin Ciuce, medic primar chirurgie generala si vasculara. Iar Razvan s-a trezit fara sa simta vreun pic de durere. S-a ridicat din pat inca din a doua zi si a stat internat 6 zile, comparativ cu aproximativ 3 saptamani cat ar fi durat spitalizarea in urma unei operatii clasice. Razvan a sarbatorit la propriu alaturi de prof. Nicoale Crisan rezultatul primei tomografii de control, care arata ca nu mai exista nicio leziune tumorala. Stie ca va trebui sa fie atent monitorizat si evaluat, insa, deocamdata, se bucura sa-si traiasca viata ca orice tanar absolvent de liceu…ce-i drept, putin diferit, avand in vedere experienta prin care a trecut.

MEDICINĂ EXTRAORDINARĂ

în România

Suntem aici pentru a dezvolta infrastructura modernă și complexă ce arată respect și grijă pentru pacient. Ne clădim viitorul prin educație pentru generațiile de asistenți medicali care să aleagă să rămână în România și investim în formarea celor mai valoroși medici cărora le punem la dispoziție tehnologia viitorului.

Am investit aproape 200 de milioane de euro în dezvoltarea sistemului medical din România și am tratat până acum peste 5 milioane de pacienți, în cele mai moderne și sigure condiții. Medicina extraordinară este posibilă și în România.

Curajul pacienților noștri și medicina extraordinară au puterea de a face față oricărui diagnostic.