Eva a cautat incontinuu solutia pentru o viata normala. Perseverenta

e putere

Pana la 14 ani, Eva* nu banuia ca sufera de o malformatie congenitala rara, care necesita o interventie si mai rara, realizata numai in 3 tari din lume. Din fericire, printre acestea se numara si tara noastra, desi cu greu a aflat asta mama Evei. Dupa doi ani de cautari, raspunsul a venit de la prof.univ.dr. Petre Bratila, medic primar obstetrica-ginecologie si chirurg de excelenta in ginecologia minim-invaziva in Spitalul Euroclinic.

 

*Din motive de protejare a identitatii personale, numele fetei este unul fictiv, insa povestea ei este cat se poate de reala.

1
Socul diagnosticului: fata se nascuse fara vagin si fara uter

Totul a inceput cu absenta menstruatiei, prin anul 2013. Mama ei s-a gandit ca ar putea fi vreo cauza hormonala si a dus-o pe fata la medic. Au urmat tot felul de analize si investigatii, pentru ca intr-un final Eva sa afle ca suferea de un sindrom rar, cu un nume lung si complicat, care insemna ca se nascuse fara uter si fara vagin. Socul a fost poate si mai mare pentru mama Evei, care a trebuit sa se mobilizeze, insa, rapid pentru a gasi solutia potrivita pentru ca Eva sa poata avea o viata normala, la fel ca toate fetele de varsta ei.

Socul diagnosticului
2
Un drum lung in cautarea solutiei

Cautarile unei solutii potrivite au durat 2 ani. In tot acest timp, parintii au incercat sa o protejeze cat mai mult pe Eva si sa nu arate cat de ingrijorati si neputinciosi se simteau ca nu-si pot ajuta copilul. Mama Evei a mers la nenumarati medici pentru a afla ca fata ei are nevoie de o reconstructie vaginala despre care se stia ca nu se face in Romania si ca rezultatele obtinute de medicii americani si italieni nu erau foarte incurajatoare. Cand totul parea lipsit de speranta, mama Evei a aflat de profesorul Petre Bratila, singurul care facuse operatia revoluționara de care fiica ei avea nevoie.

Un drum lung
3
Linistea si bucuria descoperite in cabinetul prof. univ. dr. Petre Bratila

Inca de la prima discutie, atat Eva, cat si mama ei au simtit ca au ajuns in locul potrivit. Profesorul Petre Bratila le-a explicat detaliat si calm despre sindromul (sindomul Mayer-Rokitansky-Küster-Hauser) cu care se nascuse Eva si, cel mai important, le-a oferit, pentru prima oara, o solutie: operatia de reconstructie a vaginului, pe care el si echipa sa o realizau cu succes, folosind o tehnica revolutionara. Imediat dupa ce Eva si mama ei au iesit din cabinet, s-au intalnit cu tatal fetei, care le astepta. S-au imbratisat cu totii si le-au dat lacrimile. Erau lacrimi de bucurie.

Prof Petre Bratila
4
In asteptarea operatiei revolutionare

Desi trebuia sa astepte doi ani pana la realizarea interventiei, Eva era linistita. Stia ca se va rezolva, avea toata increderea in profesorul Petre Bratila, care ii vorbise cald, ca unui prieten. I-a recomandat sa faca operatia dupa ce va implini 18 ani si, ideal, dupa ce va avea o relatie stabila. Eva trebuia musai sa fie pregatita sa-si inceapa viata sexuala, pentru ca noul vagin trebuie intretinut. Nu a pus presiune pe ea, s-a concentrat mai mult pe studii, iar cand a simtit ca a intalnit persoana potrivita i-a povestit totul si a decis sa faca operatia.

in asteptarea operatiei
5
Interventia de reconstructie vaginala cu grefa biologica acelulara

In ziua in care s-a internat, Eva a avut emotii, dar nu i-a fost nicio secunda tema, desi stia ca urma sa fie supusa unei operatii rare si moderne. Discutase cu profesorul Petre Bratila si cu echipa sa toate detaliile. Stia ca vaginul urmasa fie creat cu ajutorul unei grefe speciale, realizata prin inginerie tisulara, capabila sa atraga celulele din vecinatate, astfel incat sa formeze pe ea tesutul care trebuia sa existe in locul respectiv. Totul a decurs exact cum a fost planificat, la 10 zile dupa interventia revolutionara, grefa s-a autodizolvat, iar dupa doua luni, Eva putea deja sa aiba primul sau contact sexual.

Reconstructie vaginala
6
Recuperarea si bucuria unei vieti normale

Adevarata provocare a fost perioada de recuperare, adica primele doua luni de la interventie. Eva trebuia sa faca zilnic o serie de exercitii pentru dilatarea vaginului, folosind dilatatoare vaginale din ce in ce mai mari. Primele 10 zile au fost cele mai dificile pentru ca Eva a trebuit sa tina non-stop in noul vagin un mulaj. Apoi ea a respectat cu multa grija indicatiile medicilor in ceea ce priveste exercitiile, care nu erau deloc usoare, ci mai degraba incomode si dureroase. A dat dovada de ambitie si disciplina pentru ca stia ca evolutia si mentinerea vaginului depindeau numai de ea si de perseverenta ei. Eva are acum 24 de ani si se bucura de o viata sexuala normala, asemenea tuturor fetelor de varsta ei.

Recuperarea

MEDICINĂ EXTRAORDINARĂ

în România

Suntem aici pentru a dezvolta infrastructura modernă și complexă ce arată respect și grijă pentru pacient. Ne clădim viitorul prin educație pentru generațiile de asistenți medicali care să aleagă să rămână în România și investim în formarea celor mai valoroși medici cărora le punem la dispoziție tehnologia viitorului.

Am investit aproape 200 de milioane de euro în dezvoltarea sistemului medical din România și am tratat până acum peste 5 milioane de pacienți, în cele mai moderne și sigure condiții. Medicina extraordinară este posibilă și în România.

Curajul pacienților noștri și medicina extraordinară au puterea de a face față oricărui diagnostic.