Departamentul de aritmologie si electrofiziologie cardiaca are un rol esential in diagnosticarea si tratarea aritmiilor. Tratamentul poate elimina tulburarile de ritm, dar pentru ca acesta sa fie cu adevarat eficient este necesara stabilirea unui diagnostic precis.
Medicina moderna, in general, si cardiologia prin specialitatea care trateaza tulburarile de ritm poate trata si gestiona tulburarile de ritm cardiac, scopul fiind acela de a reduce si elimina riscurile asociate si de a imbunatatii calitatea vietii. Echipamentele de electrofiziologie avansate ajuta la identificarea si tratarea cauzelor care provoaca o activitate cardiaca neregulata. În plus, adoptam o abordare personalizata si progresiva in managementul tulburarilor de ritm cardiac.
Investigatii in scop de diagnostic:
- Electrocardiograma (ECG) - inregistreaza activitatea electrica a inimii pentru a identifica anomaliile de ritm si cauza lor.
- Monitorizare Holter - inregistrarea ritmului cardiac pe o perioada de 24-48 de ore pentru a detecta aritmii care nu sunt evidente in timpul unui ECG standard;
- Test de efort - care evalueaza raspunsul inimii la exercitii fizice pentru a detecta aritmii care apar in timpul activitatii fizice.
- Studii de electrofiziologie - masoara activitatea electrica a inimii, pentru a identifica locatiile specifice ale tulburarilor de ritm; acest test, numit si studiu EP, poate confirma diagnosticul de tahicardie sau poate identifica locul din inima unde transmiterea impulsurilor electrice este afectata, este utilizat pentru diagnosticarea aritmiilor izolate, atipice.
- Ecocardiografie - unde sonore pentru a obtine imagini ale inimii in timpul batailor si arata structura inimii si a valvelor cardiace, poate masura forta inimii si arata cum circula sangele prin inima.
Tratamentul aritmiilor
1. Managementul aritmiilor implica un echilibru intre tratamentele medicamentoase, interventiile procedurale si modificarile stilului de viata pentru a asigura un control adecvat al simptomelor si o imbunatatire a calitatii vietii.
2. Managementul aritmiilor implica un echilibru intre tratamentele medicamentoase, interventiile procedurale si modificarile stilului de viata pentru a asigura un control adecvat al simptomelor si o imbunatatire a calitatii vietii.
3. Medicatie - in urma diagnosticului de certitudine medicul prescrie medicamente antiaritmice pentru a controla ritmul cardiac si a preveni aritmii.
4. Proceduri de electrofiziologie:
- ablatie cu cateter - utilizeaza radiofrecventa sau crioterapia pentru a inactiva zonele din inima care cauzeaza diferite tipuri de aritmii atriale.
- implantarea de stimulator cardiac - ajuta la reglarea ritmului cardiac, oferind impulsuri electrice atunci cand inima bate prea incet.
- implantarea de defibrilatoare cardiace - monitorizeaza ritmul cardiac si ofera socuri electrice pentru a restabili ritmul normal in caz de tahicardie ventriculara sau fibrilatie ventriculara (formele cele mai grave de aritmii, care pot pune viata in pericol iminent).
- resincronizare cardiaca - implica utilizarea unui pacemaker special pentru a coordona contractia atriilor si ventriculelor, in special in cazul insuficientei cardiace.
5. Gestionarea si monitorizarea pe termen lung care implica urmarirea pacientilor cu aritmii prin monitorizare periodica pentru a evalua eficienta tratamentului, a detecta eventuale recidive si a face ajustarile necesare ale terapiei si oferirea de informatii si suport pacientilor pentru a-i ajuta sa faca modificari ale stilului de viata.
6. Colaborare multidisciplinara - medicul cardiolog specialist in aritmologie lucreaza impreuna cu alti specialisti pentru a asigura o ingrijire cuprinzatoare pacientilor cu aritmii complexe.