Electrofiziologia cardiaca, ramura a cardiologiei, analizeaza modul in care impulsurile electrice genereaza ritmul si bataile inimii. Perturbarea acestor impulsuri electrice duce la aparitia aritmiilor. Medicii specialisti cardiologi trateaza aceste probleme, folosind proceduri precum ablatia sau implantarea de dispozitive, cum ar fi stimulatoarele si defibrilatoarele cardiace.
Ablatie pentru fibrilatie atriala
Fibrilația atrială este cea mai frecventă aritmie întâlnită. În populația de vârsta peste 80 de ani șansa de a dezvolta fibrilație atrială este de 10 %. Principala problemă cu fibrilația atrială este legată de potențialul pentru accident vascular cerebral. În plus pacienții fibrilație atrială pot dezvolta simptome sugestive de insuficiență cardiacă. În prezent cea mai eficientă abordare a fibrilației atriale constă în ablația aritmiei.
Procedura minim invaziva, cu rezultate in caz de fibrilatie atriala. Este utilizat un cateterul de ablatie care foloseste o sursa de energie (unde radio, criotermie, energie laser), pentru a inactiva o leziune la nivelul structurilor cardiace responsabile de aparitia fibrilatiei atriale.
Ablația are o succes de 90 % procedura durează între o oră și 2 și are o rată de complicații de mai puțin de 1 %.
Ablatia se realizeaza cu anestezie locala sau generala, este nedureroasa, nu lasa cicatrici si impune doar 24 de ore de spitalizare.
Imaginile de mai sus ilustreaza o “harta” a atriului stang si cele patru vene pulmonare extinzandu-se in exterior. Aceste vene pulmonare sunt sursa fibrilatiei atriale iar imaginile arata harta electrica obtinuta de medic inainte si dupa ablatie. Cercurile de diametru mare create prin leziuni adiacente de ablatie (cercurile mici si rosii) au rolul de a izola electric venele pulmonare si a preveni astfel fibrilatia atriala.
Ablatie pentru flutter atrial
Procedura de ablatie pentru flutter atrial este utilizata pentru a trata o aritmie in care inima bate rapid si regulat, dar intr-un mod coordonat. Ablatia pentru flutter atrial se concentreaza pe eliminarea sau intreruperea circuitului anormal care cauzeaza ritmul rapid si regulat in atrii.
Este utilizat cateterul de ablatie si foloseste un sistem specific de cartografiere care reconstituie traseul venos si anatomia cardiaca, pentru a accesaa zona responsabila de aparitia aritmiei.
Ablatia se realizeaza cu anestezie locala sau generala, este nedureroasa, nu lasa cicatrici si impune doar 24 de ore de spitalizare.
Ablatia de tahicardie supraventriculara
Tahicardia supraventriculara este o aritmie frecventă întâlnită în special în pacienții de până la vârsta de 40 de ani. An tahicardia supraventriculara ă poate fi însă întâlnită și în pacienți mai în vârstă în special în forme de tahicardie atrioventricular în nodală. Acest ritm nu pune viața pacientului la risc însă induce un puls de 180 200 de bătăi pe minut ceea ce poate fi foarte supărător mai ales dacă se întâmplă frecvent. Singura terapie care s-a dovedit a fi eficientă pentru această aritmie este ablația. Aceasta este o procedură minim invazivă care se efectuează prin accesul venei femurale cu ajutorul cateterelor de ablație. În general procedura durează o oră o oră și jumătate și are un succes de 95 98 %.
Ablatia de tahicardie ventriculara
Ablația de tahicardie ventriculară sau extrasistole ventriculare este o procedură neinvazivă care permite corectarea aritmiilor cardiace uneori cu potențial letal. mai mult această ablație se efectuează numai în centre cu experiență având în vedere că uneori procedura are un risc crescut. În general tahicardia ventriculară se întâlnește în cazul bolnavilor cu infarct miocardic sau insuficiență cardiacă virgulã bolnav care au deja un defibrilatoare implantat. Cu ajutorul acestei ablații medicul electrofiziolog are posibilitatea de a vindecat total sau parțial bolnavul de aritmii ventriculare și ca urmare se pot minimaliza șocurile primite de la defibrilator. Prin această procedură nu numai că se crește durata de viață dar crește și calitatea vieții ca urmare a evitării șocurilor dureroase.
Imaginea de mai sus reprezinta o harta electrica a ventricului stang apartinand unui pacient cu infarct miocardic in antecedent. Infarctul – tesutul necrozat – este reprezentat in culoare rosie, iar partea de tesut sanatos este de culoare purpurie. O procedura de ablatie de tahicardie ventriculara a fost efectuata cu rezolutia completa a aritmiei. Punctele de culoare rosie inchis reprezinta leziunile de ablatie care au intrerupt tahicardia permanent.
Implantarea defibrilatorului cardiac
Tehnica minim invaziva care presupune fixarea sondelor defibrilatorului la nivelul tesutului cardiac, in atrii si ventriculi – in functie de patologia care este tratata. Defibrilatorul este atasate de generatorul de puls, care va fi fixat fie sub piele (cel mai frecvent procedeu), fie sub muschiul pectoral. Scopul defibrilatorului este de a preveni moartea subită ce poate surveni ca rezultat al unor aritmii cardiace letale, în special întâlnite în insuficiența cardiacă și bolnav cu boala de coronare.
Procedura se realizeaza cu anestezie locala, este nedureroasa, nu lasa cicatrici si necesita doar 24 de ore de spitalizare.
Implantare stimulator cardiac
Implantarea pacemekerelor (stimulatoarelor) este o tehnica minim invaziva care presupune fixarea sondelor la nivelul tesutului cardiac, la nivelul camerei dorite (atriu si/sau ventricul – in functie de patologia care este tratata. Dispozitivul este conectat la o baterie, care va fi fixat fie sub piele (cel mai frecvent procedeu), fie sub muschiul pectoral.
Procedura se realizeaza cu anestezie locala, este nedureroasa, nu lasa cicatrici si necesita doar 24 de ore de spitalizare.
Loop recorder
Dispozitivul loop recorder se implanteaza sub piele si permite monitorizarea electrocardiografica pe termen lung. Procedura se realizeaza in laboratorul de electrofiziologie de catre medicul specialist, sub anestezie locala. Pentru a preveni complicatii infectioase inainte de incizie se prefera administrarea de antibiotic intravenos. Dupa dezinfectia prealabila, se va crea un mic „buzunar” sub piele, pe o lungime de 3-4 cm, in care va fi introdus dispozitivul. In afara anestezicului local se pot administra, la nevoie, sedative usoare sau analgezice. De obicei, plaga se inchide cu fire resorbabile (care nu necesita indepartare).
Extractia de sonde de pacemaker si defibrillator
Cu avansurile în câmpul medicinei și a cardiologiei din ce în ce mai mulți bolnavi primesc defibrilatoare cardiace sau stimulatoare cardiace. Din păcate uneori sondele acestor aparate se fracturează sau se infectează. În această situație aceste sonde trebuie extrase și înlocuite cu unele noi. În principiu extracția de sonde are un risc crescut din cauza fibrozei și cicatricii întâlnite în jurul acestor sonde în special dacă au o vechime de mai mult de 10 ani. În centrul nostru putem efectua extracție de sonde cu aparatură specializată capabilă să efectueze eliberarea acestor sonde din țesutul cicatricial. Această procedură se efectuează în foarte puține centre din țară având în vedere riscul crescut și necesitatea unei aparaturi avansate.
Imaginea de mai sus reprezinta o radiografie a unei sonde de defibrilator fracturate care a fost extrasa cu laser. Procedura implica un risc mare de complicatii potential letale, dar poate fi efectuata in siguranta cu ajutorul tehnologiilor moderne de catre o echipa specializata.
Mai jos este o imagine a sondei extrase cu succes ilustrand calcificarile si fibrioza dezvoltata in jurul sondei fraturate.
Implant de Watchman
Pacienții cu fibrilație atrială sunt expuși riscului de embolie cerebrală ca urmare a aritmiei. În principiu folosire anticoagulante rol previne acesteia accidente vasculare cerebrale. Din păcate anumiți pacienți au un risc crescut de sângerare și prin urmare nu pot fi tratați cu anticoagulante. În această situație se poate implanta un filtru cardiac numit watchman care previne în bolile cerebrale fără a necesita anticoagulante. Această procedură se efectuează în foarte puține centre din țară datorită tehnologiei necesare care este foarte avansată.