Chirurgul efectueaza manevre fine, precise si de foarte mare acuratete in interiorul corpului pacientului, reducand gradul de traumatizare la nivelul tesuturilor si realizand o disectie impecabila.
Aceasta se traduce in rezultate si mai bune, cu mai putine riscuri si complicatii. Astazi, la pacientii barbati se poate practica cu rezultate superioare o chirurgie robotica prin care se protejeaza nervii implicati in continenta urinara si erectie.
Robotul este un sistem intuitiv care reproduce operatiile conventionale, deschise, la un nivel superior
De la consola, chirurgul priveste printr-un display binocular 3D conectat la sistemul de vizualizare echipat cu un endoscop si un echipament de procesare a imaginilor.
Astfel, imaginea intraoperatorie este tridimensionala, de inalta rezolutie (HD) si marita de pana la 10 ori.
Reproduc cu exactitate procedura efectuata de chirurgul operator la consola la nivelul campului operator.
In plus, sistemul robotic elimina tremorul prezent in mod normal in timpul miscarilor mainii, aducand astfel un mare plus calitatii manoperei chirurgicale.
Avantajele chirurgiei robotice comparativ cu chirurgia clasica sau laparoscopica:
- Disectie foarte precisa intr-un camp vizual mai acurat, efectuata cu instrumente mai performante, comparativ cu operatiile clasice
- Rezultate oncologice cel putin la fel de bune ca in operatiile clasice
- Rezultate functionale (continenta urinara, erectie normala) superioare celor din operatiile clasice
- Recuperare rapida a pacientului, cu spitalizare de scurta durata si reluarea imediata a activitatii
- O buna calitate a vietii pacientului, aspect estetic postoperator si disconfort de intensitate minima
- Complicatii intraoperatorii si postoperatorii mult reduse. Hemoragie minima, cu un necesar de transfuzie de sange foarte scazut (<1%). Durerea postoperatorie de intensitate foarte mica. Risc de infectii foarte scazut, deoarece poarta de intrare a bacteriilor prin plaga cu dimensiuni de ordinul milimetrilor este redusa. Cicatrici minime.
- Avantaje pentru echipa chirurgicala, superioare celorlalte metode chirurgicale minim-invazive. Ergonomie - chirurgul opereaza asezat pe un scaun comod in fata consolei. Vizualizare tridimensionala, marita de 10 ori si de inalta definitie (HD) asupra intregii zone de interventie. Invatarea procedurii de catre membrii echipei intr-un timp relativ mai scurt, comparativ cu operatia laparoscopica. Rezultate reproductibile.
Indicatiile chirurgiei robotice in urologie
Prostata
Rinichi
Ureter
Vezica urinara
Tipuri de interventii chirurgicale robotice in urologie
- Prostatectomie radicala +/- limfodisectie
- Cistectomie radicala cu limfodisectie
- Cistectomie partiala
- Derivatie urinara (Bricker, neovezica)
- Rezectii de tumori ureterale cu pastrarea ureterului
- Ureteroliza
- Nefroureterectomie (tumori de cale urinara superioara)
- Pieloplastie (adulti si copii)
- Tumori maligne - nefrectomie radicala
- Nefrectomie partiala
Expertiza in chirurgia urologica robotica
Cancer de prostata
Studiile au demonstrat superioritatea chirurgiei robotice pentru tratamentul cancerului de prostata (prostatectomie) comparativ cu oricare alta metoda chirurgicala.
Chirurgia robotica permite rezectia oncologica, dar functionala, cu prezervarea integritatii nervilor si in consecinta, fara complicatii de tipul impotentei si incontinentei urinare.
Cancer de rinichi
Chirurgia robotica este net superioara chirurgiei laparoscopice sau deschise.
Permite rezectii oncologice partiale functionale, cu pastrarea rinichiului normal, functional si astfel prevenirea sau intarzierea aparitiei insuficientei renale.
Cancer invaziv de vezica urinara
Chirurgia robotica ofera rezultate oncologice superioare chirurgiei deschise printr-o mai buna limfodisectie si rezectie a vezicii urinare si permite realizarea minim-invaziva a unei deviatii urinare.
Malformatii jonctiune pielo-ureterala
Pieloplastia pentru malformatii congenitale sau dobandite la nivelul jonctiunii pielo-ureterale.
Robotul permite realizarea mai facila si mai precisa a operatiei, ceea ce creste considerabil rezolvarea intr-o singura sedinta operatorie, cu sanse foarte mici de recidiva si complicatii.