Standardul de aur de tratament in cancerul de vezica urinara invaziv (care a invadat muschiul) este indepartarea completa a vezicii impreuna cu ganglionii regionali (cistectomia radicala). Deoarece excizia vezicii duce la pierderea functiei de stocare a urinii, chirurgul urolog va conecta ureterele la o noua cale de evacuare, denumita derivatie urinara.
Rezultate oncologice mai bune comparativ cu operatia deschisaChirurgia deschisa, in care se practica o incizie mare de la nivelul ombilicului pana la osul pubian, a fost considerata traditional tehnica preferata laparoscopiei pentru cistectomia radicala, din cauza naturii provocatoare a acestui tip de interventie chirurgicala. In prezent, cistectomia robotica este insa o alternativa pentru pacientii cu cancer de vezica urinara, avand numeroase avantaje.
Avantajele cistectomiei radicale robotice
Vizualizare imbunatatita
Astfel, chirurgul poate vedea foarte bine planurile de disectie, ca si cand ar fi acolo, asemanator cu operatia deschisa.
Atunci cand este folosit de catre un urolog experimentat, sistemul da Vinci Xi faciliteaza o disectie delicata si o sutura superioara, necesare in acest tip de interventie chirurgicala.
Cresterea abilitatii de a efectua limfodisectia
Rezectia superioara minim-invaziva a vezicii urinare
Rezultate intra si postoperatorii superioare operatiei deschiseExista doua procedee de deviatie urinara care sunt alese pe baza unor criterii specifice, cum ar fi stadiul tumorii, structurile care pot fi pastrate, starea generala de sanatate a pacientului si preferinta acestuia.
Pentru substitutia vezicii se foloseste un segment de 15 cm de intestin subtire (ileon). Capatul proximal este inchis, formand o punga la nivelul careia sunt conectate ureterele, iar celalalt capat este adus la peretele abdomenului si pregatit pentru a forma o deschidere artificiala (stoma). Urina este evacuata continuu la nivelul stomei si este colectata intr-o punga speciala atasata la piele.
Se creaza in interiorul corpului, fara incizii la piele, un rezervor intern folosindu-se 50 cm de intestin subtire care este deschis si pliat intr-o maniera specifica. Aceasta noua vezica este conectata cu uretere si uretra. Procedura este folosita in special la pacientii tineri, activi, care au o functie renala normala.
Deoarece operatia de derivatie urinara pentru neovezica se efectueaza in interiorul corpului, minim-invaziv, organele nu intra in contact cu aerul si manipularea lor este mult redusa. Ca urmare, tranzitul intestinal este reluat rapid, iar sangerarea intra-operatorie este mult redusa comparativ cu operatia deschisa, cu un necesar de transfuzie de sange < 1%. Recuperarea pacientului, cu reluarea activitatii este mult mai rapida, aspecte importante, mai ales in cazul pacientului oncologic. Comparativ cu chirurgia clasica, faza catabolica - prin care pacientul pierde mult in greutate, imediat in zilele-saptamanile dupa interventie – este mult redusa prin chirurgia robotica.