Pieloplastia robotica este o interventie chirurgicala minim-invaziva prin care se elimina un blocaj care apare la nivelul jonctiunii pielo-ureterale – zona unde rinichii se intalnesc cu ureterele, niste tuburi subtiri care conecteaza rinichii de vezica urinara. La nivelul tractului urinar normal, urina se scurge din rinichi in vezica urinara prin intermediul ureterelor.
Din diverse motive, uneori, jonctiunea pielo-ureterala este ingustata sau devine blocata, ceea ce determina ca urina sa nu se mai poata elimina si sa se acumuleze in rinichi, cu aparitia hidronefrozei, durerilor renale (colici) si in final, daca afectiunea nu este tratata, cu afectarea functiei rinichiului (insuficienta renala).
Cauzele obstructiei jonctiunii pielo-ureterale
Uneori, stenoza este prezenta la nastere – malformatie congenitala, ca urmare a unor vase anormale care trec pe deasupra ureterelor, alterori obstructia este dobandita, in urma unor cicatrici, infectii sau calculi renali.
Cand aceste vase de sange incruciseaza ureterul, pulsatiile repetitive produc microtraume, care in final determina fibroza cu obstructia ureterului.
Robotul permite efectuarea mult mai facila a indepartarii obstructiei si reconstructiei zonei de tranzitie dintre rinichi si ureter. Chirurgia robotica ofera un grad mai mare de manevrabilitate a capatului fiecarui instrument chirurgical, precum si scalarea miscarii si indepartarea tremorului inerent, crescand precizia miscarii – aceasta devine mai sigura, chiar decat ar putea fi facuta direct cu mainile chirurgului. Acesti factori, combinati cu vizualizarea net imbunatatita a camerei 3D HD a sistemului da Vinci Xi, permit disectia, taierea si largirea mai facila si precisa a ureterului, o structura foarte subtire, de aproximativ 25 mm in diametru. In plus, se poate realiza o anastomoza aproape anatomica, ne-obstruanta, astfel incat sansele de complicatii sau recidiva sunt mult reduse comparativ cu alte tehnici mai putin avansate. Intreaga rezolvare a afectiunii se poate face intr-un singur timp operator.