Examen clinic al nou-nascutului
Stabilirea scorului Apgar, profilaxia oftalmiei, administrarea vitaminei K, testarea glucozei
Analize medicale de laborator. Vor fi efectuate o serie de analize care ofera medicului neonatolog informatii despre starea bebelusului tau.
Probele de sange pot fi luate si trimise la laborator pentru a masura urmatoarele:
- Hemoleucograma pentru a masura nivelul diferitelor celule din sangele bebelusului. Hemoglobina si Hematocritul certifica existenta anemiei (un numar anormal de mic de celule rosii din sange care transporta oxigenul). Daca sunt scazute, bebelusul tau poate necesita o transfuzie de sange.
- Gazele din sange pentru a verifica nivelurile de oxigen, dioxid de carbon si acizii din sange
- Culturile de sange si proteina C-reactiva pentru a verifica existenta unei infectii
- Analize de tip biochimic (o serie de electroliti)
- Nivelul de zahar din sange (glicemia)
- Nivelul bilirubinei pentru a verifica existenta icterului
Investigatii imagistice
CT, RMN, ecografia, Rx. Bebelusul tau poate fi supus ocazional unor examene de imagistica in timp ce se afla in sectia de terapie intensiva neonatala (TINN).
Procedurile de imagistica permit medicului neonatolog sa depisteze o anumita afectiune si sa urmareasca progresul bebelusului tau.
- Radiografia. Este cel mai frecvent tip de examen imagistic folosit pentru verificarea starii unor organe si a pozitiei tuburilor sau cateterelor din interiorul corpului bebelusului. De exemplu, radiografia pulmonara poate arata o pneumonie si verifica pozitia sondei de intubatie endotraheala. Radiografia abdominala se foloseste pentru diagnosticul enterocolitei ulcero-necrotice si pentru verificarea pozitiei cateterului ombilical.
- RMN. Rezonanta magnetica nucleara (RMN) foloseste combinatia dintre un camp magnetic cu o putere foarte mare si unde radio pentru a produce o imagine cu o claritate superioara a structurilor si organelor corpului. Deoarece un bebelus trebuie sa stea nemiscat in timpul unui examen RMN, este administrat frecvent un medicament sedativ.
- Tomografia computerizata (CT). Foloseste raze X pentru diagnosticul de finete pentru o gama foarte larga de patologii la nivelul organelor, oaselor, tesuturilor moi si vaselor.
- Ecografia. O ecografie este oarecum asemanatoare unei radiografii, cu exceptia faptului ca este facuta prin utilizarea ultrasunetelor directionate spre organele din organism. Undele sonore produc imagini diferite care ii spun medicului mai multe despre tesuturile bebelusului. De ex., pentru verificarea sangerarii la nivelul creierului se foloseste ecografia transfontanelara. Ecografiile sunt investigatii simple, nedureroase, care nu utilizeaza radiatii.
Ecografia de sold, recomandata la 1 luna de la nastere
Examene esentiale de screening neonatal
Proceduri diagnostice
- Ecografii pediatrice
- Punctie lombara
- Punctie pleurala
Proceduri terapeutice
- Oxigenoterapie
- Ventilatia cu presiune pozitiva cu masca si balon
- Intubatia traheala
- Ventilatia asistata
- Fototerapia
- Transfuzii de sange