Analize recomandate ambilor parteneri:
Investigatii recomandate partenerei
- Examenul fizic complet, care poate sa evidentieze semne care se asociaza anumitor cauze de infertilitate, cum ar fi, de exemplu: leziunile, inflamatia la nivelul vaginului, colului uterin, uterului sau anexelor.
- Examene sangvine: hemoleucograma, glicemie, uree, creatinina, transaminaze hepatice, sodiu seric, potasiu seric.
- Profilul hormonal: Se determina nivelul unor hormoni implicati in reproducere: evaluarea nivelurilor de estrogeni (in principal nivelul estradiolului) si a hormonului de stimulare foliculara (FSH) in ziua a 3 a ciclului menstrual. Profilul hormonal poate oferi informatii prognostice privind rezerva ovariana, la care se adauga evaluarea AMH (hormonul antimullerian), considerat un indicator la fel de fidel al rezervei ovariene. Profilul hormonal se va completa cu determinari hormonale in functie de particularitatile clinice ale fiecarui caz.
- Examene genitale: examen secretie vaginala, testare pentru infectii (Ag Chlamydia, Mycoplasma) examen citologic Babes-Papanicolau.
- Ecografia pentru a aprecia starea de sanatate a organelor genitale interne si rezerva ovariana (numarul de foliculi antrali – formatiuni lichidiene care contin ovocite)
- Testarea permeabilitatii trompelor uterine (cu indicatii) utilizand Sonohisterosalpingografia cu contrast (HyCoSy) sau Histerosalpingografia (HSG), examinari care pot furniza detalii si despre cavitatea uterina.
- Histeroscopia este intreventia indicata daca se suspecteaza o anomalie in interiorul cavitatii uterine. Procedura se efectueaza cu ajutorul unui telescop subtire conectat la o fibra optica. Histeroscopul se introduce prin col si permite vizualizarea oricarei anomalii sau formatiuni.
- Laparoscopia este o procedura chirurgicala prin care se poate examina uterul, ovarele si trompele uterine, poate depista endometrioza sau aderentele pelvine. Procedura se desfasoara sub anestezie generala si se efectueaza in spital.
- Screeningul genetic si testarile genetice sunt, adeseori, recomandate in cazul cuplurilor care au avut multiple fertilizari in vitro esuate, au avut avort spontan recurent si au un istoric medical familial recunoscut pentru riscuri genetice.
Investigatii recomandate partenerului:
- Spermograma
- Spermocultura
- Evaluarea endocrinologica
- Ecografia aparatului urinar
- Ecografia scrotala
- Ecografia transrectala
- Evaluarea bacteriologica a tractului spermatic: analizarea secretiei prostatice exprimate postmasaj prostatic, urocultura postmasaj prostatic (VB3), analiza PCR din urocultura (VB3)
- Screening-ul genetic