Alege sectiunea

EDU.REGINAMARIA.RO

Vergeturile - ce sunt si din ce cauza apar in sarcina - tratament si preventie

Vergeturile

De asemenea, vergeturile sunt frecvente in sarcina, insa nu pun sanatatea in pericol si pot sa se atenueze in timp.

In cele ce urmeaza, vei afla ce sunt vergeturile, care sunt zonele cel mai des afectate, de ce apar, dar si cum poti scapa de ele.

Ce sunt vergeturile - principalele tipuri si zone pe care apar

Vergeturile apar atunci cand pielea este afectata de intinderea prea rapida. Mai exact, cand stratul de mijloc al pielii (dermul) se intinde foarte mult, fibrele de colagen se rup, fapt care duce la aparitia vergeturilor.

Desi pielea este elastica, atunci cand au loc schimbari bruste care duc la intinderea pielii, pot sa apara vergeturile. Cel mai frecvent acestea apar in timpul sarcinii, dar exista si alte cauze care duc la instalarea acestora.

Vergeturile apar sub forma unor dungi sau sir de dungi, pozitionate paralel pe piele. Ele au culoare si textura diferite de restul pielii si pot varia intre nuante de roz pal, violaceu si gri deschis. Totusi, vergeturile nu sunt nici dureroase, nici periculoase pentru sanatate, desi, in cazuri rare, poate aparea o usoara mancarime sau durere. Dezavantajul este legat in principiu de aspectul inestetic al pielii in zonele in care au aparut. Uneori, acestea se pot estompa in timp cu ajutorul unui tratament pentru vergeturi.

Citeste si Obezitatea in sarcina: intelege riscurile

Care sunt zonele unde apar vergeturile

Zonele care sunt cel mai des afectate sunt urmatoarele:

  • Abdomenul
  • Sanii
  • Soldurile
  • Fesele
  • Coapsele

De asemenea, se mai pot gasi pe brate, spate, umeri sau trunchi si pot aparea la orice varsta, indiferent de tipul de piele sau sexul persoanei.

 

Tipuri de vergeturi

Vergeturile sunt clasificate in functie de aspect si de cauza care a dus la formarea lor. In functie de aspect, acestea pot fi:

  • Vergeturi albe - au o nuanta alb-sidefat si sunt considerate mature, care exista de mai mult timp pe piele;
  • Vergeturi rosii - pot avea o nuanta rosie, roz sau purpurie si sunt recent aparute, fapt ce le face mai usor de tratat.

In timp, vergeturile se pot estompa si isi pot schimba culoarea, devenind albe.

De asemenea, vergeturile mai pot fi clasificate astfel:

  • Vergeturi care apar in timpul sarcinii (striae gravidarum), de regula pe abdomen;
  • Vergeturi care apar la pubertate (striae distensae);
  • Vergeturi de culoare neagra sau gri inchis (striae nigrae) care apar la persoanele cu ten inchis la culoare;
  • Vergeturi de culoare albastru inchis sau violacee (striae caerulea) care apar tot la persoanele cu ten inchis la culoare;
  • Vergeturi care apar la persoanele cu sindromul Cushing (striae atrophicans) din cauza tratamentului prelungit pe baza de corticosteroizi, in urma interventiilor chirurgicale; este vorba de piele subtiata asociata cu vergeturi.

Din ce cauza apar vergeturile

Aparitia vergeturilor este determinata de intinderea brusca a pielii. De asemenea, pot sa apara asociate cresterii nivelului de cortizon, hormon care este produs in mod natural de glandele suprarenale. Daca nivelul de cortizon este crescut, pielea isi pierde elasticitatea. Iar cand aceasta nu se poate intinde suficient de bine si nu are suficient colagen, atunci apar vergeturile.

Printre cele mai frecvente situatii care duc la aparitia vergeturilor se numara urmatoarele:

  • Sarcina, perioada in care cele mai multe femei, intre 50 si 90%, pot experimenta aparitia vergeturilor, in special pe abdomen, din cauza pielii care se intinde pe masura ce fatul se dezvolta;
  • Cresterea rapida in greutate sau chiar pierderea rapida a kilogramelor, care se manifesta atat la adulti, cat si in perioada pubertatii, atunci cand corpul se dezvolta rapid;
  • Folosirea cremelor sau administrarea medicamentelor cu corticosteroizi care scad nivelul de colagen din piele si capacitatea pielii de a se intinde;
  • Sindromul Cushing, sindromul Marfan, sindromul Ehlers-Danlos, dar si alte afectiuni ale glandelor suprarenale pot duce la cresterea nivelului de cortizon si, implicit, la aparitia vergeturilor.

Factori de risc

Vergeturile pot sa apara la orice varsta si pot afecta atat femeile, cat si barbatii si copiii. Exista, totusi, cativa factori de risc care favorizeaza aparitia lor, precum:

  • Sexul feminin
  • Predispozitia genetica
  • Dereglarile hormonale
  • Tratamentele pe baza de corticosteroizi
  • Interventii chirurgicale pentru marirea sanilor
  • Obezitatea
  • Pierderea sau cresterea rapida in greutate
  • Sarcina, in special in cazul femeilor tinere
  • Tulburari genetice (sindromul Cushing, sindromul Marfan)

In functie de persoanele afectate, vergeturile pot sa apara astfel:

Vergeturi in perioada sarcinii

Femeile insarcinate sunt cel mai adesea afectate de aparitia vergeturilor, in special in ultimul trimestru de sarcina. Cauza principala este legata de faptul ca abdomenul se mareste pe masura ce fatul se dezvolta, iar pielea se intinde din ce in ce mai mult. De asemenea, in timpul sarcinii, nivelul ridicat de hormoni duce la slabirea fibrelor de la nivelul pielii si favorizeaza aparitia vergeturilor.

Chiar daca vergeturile apar frecvent pe abdomen in timpul sarcinii, pot fi afectate si alte parti ale corpului. Exista posibilitatea ca vergeturile sa se estompeze dupa nastere, cand mama va da jos kilogramele in plus acumulate in perioada sarcinii.

 

Vergeturile la barbati

In cazul barbatilor, vergeturile apar in zonele cu masa musculara crescuta, daca acestia practica bodybuilding sau culturism, din cauza cantitatii reduse de grasime din organism.

Vergeturile la copii

In cazul copiilor, vergeturile apar frecvent in perioada pubertatii, cand acestia cresc brusc in inaltime sau daca acumuleaza rapid kilograme. Vergeturile de acest tip pot sa dispara in timp, pe masura ce copiii cresc.

Care sunt simptomele vergeturilor

Vergeturile nu seamana intre ele, iar aspectul poate varia in functie de cauza care a dus la aparitia lor, perioada de timp de cand au aparut si tipul de piele. In stadiu incipient, pielea pare mai subtire si cu o usoara nuanta de roz, iar in unele cazuri, pot aparea mancarimi sau iritatii

Vergeturile pot arata la inceput ca niste dungi care seamana cu ridurile, usor iesite in relief. Culoarea lor poate varia intre rosu, roz, violet sau char maro inchis, in functie de tonul pielii. Treptat, vergeturile se estompeaza usor si tind sa isi schimbe culoarea catre nuante de gri sau alb-sidefat. Totusi, pot trece cativa ani pana cand acestea devin mai putin vizibile.

Pe scurt, semnele vergeturilor pot fi urmatoarele:

  • Aparitia unor dungi pe piele
  • Nuante de roz, rosu, negru, albastru care in timp devin gri sau albe
  • Dungi sau sir de dungi pe abdomen, sani, coapse, solduri sau fese, dar si pe alte zone ale corpului

Cum sunt diagnosticate vergeturile

Vergeturile sunt diagnostice in urma unei examinari fizice de catre medicul specialist, dar si pe baza istoricului medical al pacientului. De asemenea, este important ca medicul sa stie daca pacientul a urmat un tratament cu corticosteroizi pe o perioada mai lunga de timp, deoarece acesta reprezinta un factor de risc in aparitia vergeturilor.

In cazul in care medicul suspecteaza posibilitatea ca nivelul de cortizon sa fie crescut, atunci pot fi recomandate investigatii suplimentare.

Cum se trateaza vergeturile

In unele cazuri, vergeturile se estompeaza in timp si nu necesita tratament medical. Trebuie mentionat ca exista, totusi, tratamente, insa acestea ajuta doar la imbunatatirea aspectului si nu indeparteaza complet vergeturile.

Creme cu retinoizi

Cremele cu retinoizi, care sunt derivate din vitamina A si care ajuta la estomparea vergeturilor, pot fi o solutie. Retinoizii ajuta la reconstructia colagenului astfel incat pielea sa isi recapete aspectul normal, iar rezultatele sunt vizibile in cateva luni.

Femeile insarcinate trebuie sa discute cu medicul inainte de a aplica aceste creme, deoarece acestea nu sunt indicate intrucat pot aparea efecte secundare care sa afecteze fatul. In aceasta situatie, exista posibilitatea utilizarii altor creme pe baza de ulei de macese sau vitamina E care se pot aplica preventiv, inainte ca vergeturile sa se formeze in stadiile avansate ale sarcinii. Totusi, nu exista dovezi stiintifice privind eficienta acestora.

Tratament cu laser sau IPL (lumina intens pulsata)

Acestea stimuleaza cresterea nivelului de colagen din piele, iar tratamentul trebuie efectuat la recomadarea medicului. In cazul tratamentului cu laser fractionat CO2, pentru ca productia de colagen sa fie sporita pe termen indelungat, sunt necesare in jur de 20 de sedinte, iar aspectul vergeturilor este imbunatatit in proportie de 20 sau 60%.

Tratamentul cu lumina intens pulsata sporeste productia de colagen si elastina, functionand eficient in cazul vergeturilor recent aparute. Trebuie tinut cont ca, in cazul persoanelor cu pielea inchisa la culoare, pot sa apara decolorari ale pielii.

Microdermabraziune

Microdermabraziunea este un tratament care presupune folosirea unui dispozitiv care sufla cristale mici pe piele, care au efect de exfoliere. Cu alte cuvinte, cristalele de mici dimensiuni indeparteaza intr-un mod bland un strat fin de piele. In acest mod, este favorizata dezvoltarea unui strat nou de piele.

Tratamente naturiste

Tratamentele naturiste pot fi folosite pentru masarea pielii, insa, din cauza faptului ca vergeturile apar in stratul adanc al acesteia, rezultatele nu sunt intotdeauna vizibile. In mod traditional, persoanele afectate apeleaza la diferite solutii pentru a estompa vergeturile, precum uleiul de cocos, de migdale sau de masline, aloe vera, ulei de argan, ulei de macese sau ulei de migdale amare. Totusi, nu exista eficienta dovedita stiintific pentru aceste produse.

Si in cazul tratamentelor naturiste este recomandat sfatul medicului dermatolog inainte de a aplica aceste uleiuri esentiale pe piele.

Suplimente naturale

Exista si anumite suplimente naturale care pot fi folosite pentru a ameliora aspectul vergeturilor, insa este recomandat sa discuti cu medicul dermatolog inainte de a urma un astfel de tratament. Asocierea dintre anumite suplimente alimentare si un tratament pentru o alta afectiune existenta poate fi periculoasa pentru sanatate. Printre suplimentele naturale de ajutor in tratamentul vergeturilor se numara cele pe baza de vitamina A, C sau E si zincul. Acestea contribuie la mentinerea elasticitatii pielii, sporirea continutului de colagen, repararea structurilor deteriorate ale pielii, vindecarea tesutului cicatricial si mentinerea sanatatii tesuturilor, putand fi recomandate de medic pentru administrare topica sau pe cale orala, dupa caz, in situatiile in care se dovedeste un deficit al acestora.

Citeste si Cum sa iei vitamine din alimente (si nu din pastile)

Tratamentul chirurgical

Reprezinta o modalitate de a elimina complet vergeturile, aplicabila mai ales in situatia in care exista un exces de piele in zona afectata insa, pe langa faptul ca poate fi destul de costisitor, exista riscul de aparitie a complicatiilor, la fel ca in cazul oricarei interventii chirurgicale.

Alte tratamente pentru vergeturi includ microneedling, care implica injectarea de colagen in stratul superior al pielii. De asemenea, acidul hialuronic poate fi de ajutor in estomparea vergeturilor, deoarece ajuta la stimularea productiei de colagen. Pentru o mai buna absorbtie a acidului hialuronic, acesta trebuie consumat sub forma de extract sau capsula.

Cum pot fi prevenite vergeturile

Vergeturile nu pot fi intotdeauna prevenite, chiar daca sunt folosite in mod regulat creme antivergeturi sau uleiuri esentiale.

Pentru a diminua sansele de aparitie a vergeturilor, este important sa fie prevenite mai intai cauzele producerii lor. Astfel, este important ca pielea sa fie hidratata zilnic, iar femeile insarcinate sa foloseasca in mod regulat lotiuni pentru hidratare. In acest mod este mentinuta elasticitatea pielii. Alte modalitati prin care pot fi prevenite vergeturile sunt urmatoarele:

  • Mentinerea unei greutati optime, fara fluctuatii mari de greutate
  • Mentinerea unui stil de viata sanatos, cu sport in mod regulat
  • Alimentatie echilibrata, care sa includa vitaminele A si C, zinc si siliciu
  • Evitarea dietelor extreme
  • Consumarea unei cantitati optime de apa pe zi (cel putin 6-8 pahare cu apa)
  • Masarea pielii cu o perie de masaj sau manusa care sa ajute la imbunatatirea circulatiei sangvine locale

Citeste si 7 motive pentru care ar trebui sa bei apa cu lamaie

 

Mituri legate de vergeturi

Subiectul vergeturilor este legat de numeroase mituri, iar cele mai frecvente sunt urmatoarele:

Persoanele slabe nu fac vergeturi - nu este adevarat; si aceste persoane trec prin perioade cu dereglari si fluctuatii hormonale care pot favoriza aparitia vergeturilor.

Barbatii nu fac vergeturi - nu este adevarat; chiar daca vergeturile apar frecvent in randul femeilor, si barbatii pot fi afectati de vergeturi, in special in perioada pubertatii.

Vergeturile nu pot fi prevenite - este adevarat, insa este important sa mentinem un stil de viata sanatos, sa ne hidratam corespunzator, sa facem sport in mod regulat si sa folosim creme antivergeturi.

Vergeturile se vindeca de la sine - partial adevarat; vergeturile se pot estompa in timp si nu mai sunt la fel de vizibile ca la inceput, insa, ca orice fel de cicatrice, nu vor disparea complet, ci pe masura ce luam masurile necesare pentru un stil de viata sanatos.

Vergeturile dispar daca slabim - nu este adevarat; vergeturile se pot estompa in timp, dar nu dispar niciodata, chiar daca slabim. Pielea care este deja afectata de vergeturi nu se poate repara in timp si este nevoie de un tratament antivergeturi pentru ca acestea sa se estompeze.

Vergeturile pot sa dispara complet - nu este adevarat; din cauza faptului ca pielea isi pierde elasticitatea, vergeturile nu vor disparea niciodata complet, ci doar se vor estompa. Chiar daca exista tratamente chirurgicale care ajuta la eliminarea vergeturilor, acestea pot fi insotite de complicatii, la fel ca in cazul oricarei interventii chirurgicale.

In concluzie, vergeturile reprezinta o problema estetica cu care se pot confrunta atat femeile, cat si barbatii sau copiii. Fluctuatiile de greutate si sarcina reprezinta doua dintre cele mai frecvente cauze care duc la aparitia vergeturilor. Desi nu pot fi eliminate complet, exista tratamente antivergeturi care pot ajuta la estomparea lor in timp.