Alege sectiunea

EDU.REGINAMARIA.RO

Vegetatiile adenoide sau polipii la copii

Articol de Dr. Renisa Blaga
Vegetatiile adenoide sau polipii la copii

Vegetatiile adenoide sau polipii, cum mai sunt numite in popor, reprezinta tesutul limfoid care se dezvolta in spatele nasului in regiunea dintre nas si gat. Tot aici se deschide si comunicarea dintre nas si ureche, de unde si corelatia intre vegetatii si otita. Vegetatiile adenoide exista de la nastere, cresc in volum in primii ani de viata, apoi incep sa involueze catre pubertate.

Ce rol au vegetatiile adenoide?

Rolul acestor formatiuni limfoide este atat de bariera mecanica impotriva particulelor microbiene si de alta natura din aer ajunse aici prin fluxul respirator, cat si de producere de anticorpi impotriva acestor microorganisme.

Ce este adenoidita si care sunt cauzele de aparitie?

Adenoidita reprezinta inflamarea vegetatiilor adenoide. Apare frecvent la copii, cu un maxim de evolutie intre 2 si 5 ani, mai ales la cei care merg in colectivitate. Poate fi acuta, adica apare de exemplu, in cadrul unui episod de raceala sau cronica, cand evolueaza in timp prin expunerea prelungita la factorii favorizanti sau cand nu sunt tratate corect episoadele acute.

Cauzele adenoiditei sunt:

  • expunerea la virusuri, bacterii
  • alergii respiratorii
  • expunerea la noxe fizice si chimice

O cauza importanta o reprezinta fumatul pasiv sau fumatul la mana a doua, dar si fumatul la mana a treia – adica expunerea la particulele de fum care s-au depus pe hainele fumatorului. Ca urmare, nu este suficient sa nu se fumeze in preajma copilul, ci ideal este ca fumatorul sa-si schimbe hainele dupa ce a fumat.

Care sunt simptomele adenoiditei?

Intr-un episod acut de inflamatie a vegetatiilor adenoide apare initial obstructia nazala, apoi curgerea nasului urmata de tuse, initial datorita respiratiei orale, apoi si prin scurgerea secretiilor pe gat de la nivelul nasului; ulterior se infunda urechile, apar dureri de cap, de urechi si chiar un sindrom febril.

Atunci cand copilul tau acuza dureri de urechi si a facut temperatura in cursul unui episod de raceala, cel mai probabil a facut adenoidita acuta complicata cu otita.

In cazul adenoiditei cornice, aspectul copilului tau trebuie sa-ti atraga atentia: sta frecvent cu gura deschisa,  este incercanat, este obosit dimineata desi a dormit 8-10 ore, nu este atent la ce ii vorbesti, da televizorul tare, are tulburari de comportament, e irascibil, agresiv, nu e atent la scoala sau se plange de dureri de cap. Toate acestea pot fi semne indirecte de respiratie deficitara prin obstructie nazala, deci semne de adenoidita cronica.

Cum se trateaza adenoidita?

Episoadele acute de adenoidita sunt tratate medicamentos. Tratamentul vizeaza scaderea inflamatiei vegetatiilor      si asanarea focarului infectios. Prin urmare, medicul va prescrie pentru copilul tau, cel mai frecvent, tratament antibiotic, antiinflamator, decongestionant nazal, antialergic si uneori aerosoli.

Pentru adenoidita cronica tratamentul de electie este cel chirurgical, adica indepartarea vegetatiilor adenoide care poate fi efectuata prin diverse metode, toate avand ca scop permeabilizarea culoarului respirator si a comunicarii dintre nas si ureche.

Trebuie sa intelegi ca aceasta interventie chirurgicala are importanta benefica majora in cresterea si dezvoltarea copilului tau comparativ cu riscurile mici de complicatii intra si post-operatorii.

Ce complicatii pot da adenoiditele?

In cazul adenoiditelor acute, procesul infectios de la nivelul nasului si nazofaringelui se poate extinde catre organele vecine ceea ce duce la aparitia otitei, sinuzitei, conjunctivitei, faringitei, bronsitei, etc. Aceste afectiuni se pot trata complet.

In schimb, adenoidita cronica isi pune amprenta major in dezvoltarea fetei, cu aparitia faciesului adenoidian.

Datorita lipsei de respiratie nazala, nu este stimulat culoarul respirator, sinusurile maxilare nu se mai dezvolta, obrajii apar infundati, fata se alungeste, valul palatin se arcueaza foarte mult (bolta ogivala) – datorita respiratiei orale, arcada dentara superioara se ingusteaza, dintii se stramba si devin proeminenti, mandibula ramane in spate, se modifica ocluzia (gura nu se mai inchide cum trebuie), apar tulburari de vorbire, pe de o parte datorita imposibilitatii de articulare a cuvintelor, si pe de alta parte datorita perceperii incorecte a cuvintelor, urechile fiind frecvent infundate.

Prin urmare, etajul mijlociu al fetei nu se mai dezvolta, toate aceste modificari anatomice devenind in timp irecuperabile, astfel ca ulterior, chiar daca se practica interventia chirurgicala de ablatie a vegetatiilor, copilul ramane cu respiratie orala, are nevoie de aparat dentar si exercitii logopedice pentru reeducarea vorbirii.

In afara modificarilor morfo-functionale ale aparatului respirator, prin tulburarile de somn datorate obstructiei nazale, apare oboseala cronica, deficitul de atentie, tulburarile de comportament, scaderea rezultatelor scolare deci scaderea semnificativa a calitatii vietii.

5 sfaturi pentru parinti pentru preventia si tratamentul adenoiditei:

  • Trateaza corect fiecare episod de raceala al copilului tau, conform recomandarilor medicului
  • Consulta periodic un medic ORL pentru un control de rutina, daca copilul merge in colectivitate
  • Trateaza  alergia copilului si evita pe cat posibil expunerea la alergeni
  • Opreste fumatul
  • Daca copilul are adenoidita cronica si i s-a recomandat operatia, nu ezita sa o faci

Text: Dr. Renisa Blaga, Medic Specialist ORL