Dr. Celeste Robb-Nicholson, Editor Sef Harvard Harvard Health Publications
Intrebare:
Iau pravastatin pentru colesterol marit, dar valorile sunt in continuare ridicate. Ar trebui sa incerc drojdia de orez rosu?
Raspuns:
Drojdia de orez rosu reprezinta o specie fermentata de drojdie. Este denumita Monascus purpureus si este utilizata in medicina chinezeasca de secole. Aceasta drojdie contine un numar de compusi denumiti monacolini. Precum medicamentele pe baza de statine pentru micsorarea colesterolului, monacolinii impiedica producerea de colesterol prin inhibarea enzimei HMG-CoA reductaza care produce colesterolul LDL (“rau”). Unul dintre monacolinii din extractul de drojdie din orezul rosu reprezinta ingredientul activ din medicamentul lovastatin. Conform studiilor, oamenii cu colesterol crescut care au luat extract de drojdie de orez rosu timp de doua sau trei luni au prezentat un nivel mai scazut al colesterolului total si LDL, precum si al trigliceridelor.
Exista si inconveniente referitor la suplimentele pe baza de drojdie din orez rosu. Deoarece FDA nu a reglementat fabricarea acestora, cantitatea totala de monacolini si eficienta acestora variaza semnificativ in functie de produse. Suplimentele pe baza de drojdie din orez rosu sunt vandute fara reteta si pe internet si nu sunt acoperite de asigurarea medicala.
Studiile de scurta durata (pe o perioada de 4 luni) au descoperit ca extractul din drojdia de orez rosu este sigur, dar nu exista date privind siguranta pe termen lung. Daca incerci drojdia din orez rosu, informeaza doctorul ca o introduci in regimul tau actual. Deoarece actioneaza ca o statina, drojdia din orez rosu poate cauza efecte adverse asupra ficatului si tesutului muscular. Va trebui sa fii monitorizata in privinta acestor efecte si a interactiunii cu alte medicamente pe care le iei.