Alege sectiunea

EDU.REGINAMARIA.RO

Tiroida

Articol de Dr. Claudia Grigorov Medic specialist Endocrinologie
Tiroida

Ce este tiroida?

Tiroida este o glanda localizata la baza gatului, sub marul lui Adam. Are forma de fluture sau litera H si este alcatuita din doi lobi pozitionati de o parte si de alta a traheei, uniti la mijloc de un istm tiroidian.

Glanda tiroida secreta hormoni tiroidieni care ajuta la reglarea functiilor vitale ale organismului.

Ce este hipotiroidismul?

Hipotiroidismul apare in momentul in care glanda tiroida nu mai produce suficienti hormoni tiroidieni, fapt care duce la incetinirea metabolismului. Este cea mai frecventa tulburare a functiei tiroidiene.

Care sunt cele mai frecvente simptome?

  • oboseala
  • creștere in greutate cu apetit normal sau scazut - constipatie
  • depresie
  • bradicardie (puls scazut)
  • incetinirea gandirii
  • caderea parului
  • dureri musculare sau articulare
  • intoleranta la frig
  • piele uscata, unghii friabile
  • dereglari menstruale
  • infertilitate

​De ce este importanta ecografia tiroidiana?

Ecografia este o explorare imagistică non-invazivă necesară ,deoarece ne ofera detalii valoroase despre volumul tiroidian(daca exista sau nu gusa), prezenta nodulilor sau a chisturilor. Frecventa nodulilor tiroidieni in cadrul populatiei este foarte crescuta, aproximativ 60% , iar majoritatea nodulilor nu prezinta simptome, ci se descopera intamplator la ecografie. Aceasta ne ofera date importante ce pot sugera benignitatea sau malignitatea unui nodul. Unii noduli necesita doar monitorizare ecografica periodica, altii se preteaza la punctie biopsie cu ac fin, pe cand altii necesita interventie chirurgicala.

Cum diagnosticam hipotiroidismul?

Diagnosticarea hipotiroidismului se face prin teste de sange care masoara nivelul de hormoni tiroidieni. Cel mai sensibil test este TSH, alaturi de FT4 pentru a evalua gradul hipotiroidiei. In anumite cazuri se recomanda si dozarea anticorpii tiroidieni - ATPO, ANTITIROGLOBULINA

Care sunt complicatiile bolii?

Hipotiroidismul netratat poate provoca cresterea nivelului de colesterol, afectiuni cardio vasculare, hipertensiune arteriala, infarct miocardic, infertilitate la femei. In cazuri severe in care hipotiroidismul exista de ani de zile si nu este tratat corespunzator se poate ajunge chiar si la coma mixedematoasa.

Cum tratam hipotiroidismul?

Tratamentul consta in substitutie hormonala prin administrarea zilnica de hormoni tiroidieni sintetici (Levotiroxina) sub forma de tablete. Dozele si perioada de tratament difera de la caz la caz in functie de fiecare patologie.

In majoritatea cazurilor, simptomele hipotiroidismului se ameliorează in primele doua saptamani dupa initierea tratamentului, iar toate simptomele dispar, de regula, in cateva luni.

Dupa inceperea tratamentului sunt necesare controale regulate la medicul endocrinolog pentru a putea stabili dozele de continuare ale medicamentului.