Alege sectiunea

EDU.REGINAMARIA.RO

Teste de screening utile pentru barbati

Teste de screening utile pentru barbati

“Te rog, dragule, mergi la doctor,” este o replica frecventa rostita de iubita sau de sotie, dar care se loveste de reticenta genului masculin. Majoritatea barbatilor evita mersul la doctor, invocand diverse motive: “Ma simt bine!”, “Nu ma doare nimic!”, “Nu am timp, sunt ocupat!”, “O sa-mi treaca, nu e cine stie ce!”… Controalele preventive sunt insa esentiale pentru mentinerea sanatatii – realizarea testului de screening potrivit la momentul potrivit este unul dintre cele mai importante lucruri pe care un barbat le poate face pentru sanatatea lui.

Scopul testelor de screening este sa te ajute sa descoperi precoce eventualele probleme de sanatate atunci cand acestea sunt mai usor de tratat si cand au sanse maxime de vindecare. Iata care sunt testele de screening pe care barbatii ar trebui sa le efectueze cu regularitate:

Depistarea precoce a cancerului de prostata. Celulele prostatei, atat cele normale, cat si cele maligne produc o proteina denumita antigenul specific prostatic (PSA). Testul PSA masoara nivelul de PSA din sange. Cu cat este mai crescut nivelul PSA, cu atat exista o probabilitate mai mare de cancer de prostata, a doua cauza de deces prin cancer in randul barbatilor dupa cancerul de plamani. Specialistii recomanda ca fiecare barbat, incepand cu varsta de 50 de ani, sa fie ajutat de medicul sau urolog sa ia decizia de a se testa.

Depistarea precoce a cancerului testicular. Depistarea precoce a cancerului testicular creste sansa de supravietuire cu 90%. Cancerul testicular afecteaza in special barbatii tineri, cu varste cuprinse intre 20 si 35 de ani. Statisticile arata ca acest tip de cancer afecteaza 1 din 250 de barbati, 50% dintre cei afectati avand sub 35 de ani. Mergi la medicul urolog pentru un consult.

Depistarea precoce a cancerului colorectal. Cancerul colorectal este unul dintre cele mai frecvente si mai grave tipuri de cancer in randul barbatilor. Asemenea cancerului testicular si cancerului de prostata, cancerul colorectal are un prognostic mult mai bun daca este identificat din timp. Colonoscopia este cea mai buna metoda de depistare a afectiunii si este recomandata barbatilor cu risc mediu o data la fiecare 10 ani.

Depistarea precoce a hipertensiunii arteriale. Tensiunea arteriala crescuta este unul dintre principalii factori de risc pentru bolile cardiovasculare, principala cauza de deces in lume si o cauza majora de deces in randul barbatilor. Hipertensiunea poate determina atac de cord, accident vascular cerebral sau insuficienta cardiaca. Vizita la medicul cardiolog te va ajuta sa cunosti valoarea tensiunii arteriale si sa tii sub control pentru a preintampina aparitia complicatiilor.

Depistarea precoce a diabetului. Diabetul poate fi depistat in urma unei simple analize de sange  - valoarea glicemiei. Necontrolat, diabetul conduce la complicatii serioase, precum bolile cardiovasculare, renale sau pierderea vederii. Barbatii ar trebui sa efectueze screeningul de diabet la fiecare 3 ani. Screeningul ar trebui sa inceapa mai devreme pentru barbatii supraponderali sau care prezinta factori de risc.

Evaluarea profilului lipidic. Un nivel ridicat de colesterol “rau” sau LDL-colesterol in sange cauzeaza formarea placii de aterom pe peretii arterelor, care ingreuneaza circulatia sangelui. Afectiunea se numeste ateroscleroza – aceasta se poate complica cu infarct de miocard sau accident vascular cerebral. Poti afla nivelul colesterolului total, al colesterolului “rau” (LDL) si “bun” (HDL), dar si nivelului trigliceridelor (grasimi din sange) printr-un simplu test de sange – profilul lipidic. Mergi la medicul de familie pentru a primi recomandare de efectuare a acestei analize. Screeningul pentru colesterol ar trebui sa inceapa la 34 de ani si sa fie repetat o data la 5 ani. Daca insa prezinti factori de risc pentru boala cardiovasculara, vei avea nevoie de screening mai devreme.

Depistarea precoce a osteoporozei. Densitatea osoasa scazuta (osteoporoza) afecteaza nu doar femeile. Si barbatii in varsta sunt la risc de osteoporoza, afectiune care predispune la fracturi. Mergi la specialist pentru a afla daca esti la risc si ce trebuie sa faci pentru imbunatatirea sanatatii oaselor.

Depistare precoce a cancerului pulmonar pentru barbatii la risc. Barbatii peste 55 de ani care fumeaza in prezent sau care au renuntat la fumat in ultimii 15 ani au nevoie de un screening de rutina pentru cancerul pulmonar. Cere detalii medicului in legatura cu factorii de risc.

Depistarea precoce a cancerului de piele. Melanomul este cancerul de piele intalnit frecvent la barbati. Tratamentul melanomului depistat precoce creste sansele de vindecare si sporeste sansa de pastrare a aspectului estetic al tegumentelor.

Testul potrivit se refera la examinarea pielii in cadrul consultatiilor medicale de rutina si examinarea clinica si dermatoscopia efectuata de medicul dermatolog.

Depistarea precoce a infectiilor transmisibile pe cale sexuala. Frecventa screeningului pentru ITS (Infectii cu transmitere sexuala) depinde de varsta, comportament sexual si de alti factori de risc. Cere sfatul medicului in legatura cu tipul de test de care ai nevoie. Barbatii care au risc crescut de infectii cu transmitere sexuala: persoanele care au avut relatii sexuale neprotejate cu mai multi parteneri, barbatii care au primit transfuzii de sange in trecut, persoanele care utilizat droguri injectabile, barbatii care au fost expusi contactului cu sange uman ( de exemplu, prin natura profesiei), barbatii care au partenere diagnosticate cu hepatita de tip B sau C.

Depistarea precoce a afectiunilor oculare. Daca ai probleme cu vederea, mergi la un control oftalmologic o data la doi ani. Este posibil sa ai nevoie de screeninguri mai frecvente pe masura ce inaintezi in varsta. Glaucomul este o afectiune care poate sa evolueze fara ca persoana sa aiba semne sau simptome, iar aceasta boala, netratata, duce la lezarea nervului optic si la pierderea vederii.

Surse de informatie:

www.clevelandclinic.org

www.cdc.gov

www.cancer.org (American Cancer Society)

www.nlm.hig.org (U.S. National Library of Medicine)

www.nof.org (National Osteoporosis Foundation)

www.mayoclinic.org

www.harvard.edu