Ca medic anestezist, am fost intotdeauna preocupat sa previn si sa combat durerea aparuta ca urmare a unei afectiuni acute. Durerea acuta, desi este o durere utila organismului, trebuie rapid eliminata: ea arata ca exista o suferinta care trebuie gasita si tratata. Rolul medicului este sa identifice suferinta si sa o indeparteze, tratand in acelasi timp si durerea. Durerea acuta netratata corect se poate croniciza in timp.
Consider ca durerea cronica este total inutila: ea nu arata decat ca durerea acuta nu a fost corect tratata sau ca afectiunea care a provocat durere nu a fost rezolvata. Uneori, afectiunea care a provocat-o nici nu mai exista, alteori pur si simplu nu poate fi tratata. Indiferent de situatie, durerea trebuie controlata. Odata aparuta, durerea cronica este mai greu de tratat, dar nu imposibil.
Durerea este extrem de complexa
Durerea cronica poate avea localizari multiple:
- Durere de cap - cefalee, nevralgia occipitala, durere tip cluster, whiplash
- Dureri de spate - durere de ceafa, durere de “coloana" - chiar si ,,banala" durere data de hernia de disc: (durerea radiculara)
- Durere de fata (nevralgia trigeminala)
- Durere de umar (periartrita scapulohumerala)
- Durere articulara – brat, mana, sold, genunchi, glezna, durere sacroiliaca
- Durere toracica
- Durere coccigiana, adica durere la nivelul terminatiei coloanei vertebrale
- Durere pelvina
- Durere inghinala
- Durere abdominala si multe altele
Durerea poate fi provocata de afectiuni multiple: hernia de disc, neuropatia diabetica, afectiuni vasculare (claudicatie), pancreatita cronica, afcetiuni oncologice, sindromul complex al durerii regionale (complex regional pain syndrome) si, nu in ultimul rand, diferite interventii chirurgicale.
Toate aceste localizari ale durerii si sindroame dureroase, dar si multe altele sunt exemple de durere cronica. Ea poate fi debilitanta si frustranta si poate interfera cu somnul, munca, activitatile si timpul petrecut cu prietenii si familia. Insa, nu trebuie neaparat sa fie asa. Nici macar durerea data de formele de cancer in stadii terminale nu este imposibil de tratat. Se poate muri de cancer demn, fara suferinta. Este greu, necesita multa implicare atat din partea pacientului cat si din partea medicului, este nevoie de solutii personalizate pentru tratarea durerii, nu exista intotdeauna protocoale de diagnostic si tratament, nu exista studii... dar nu este imposibil.
Terapia durerii te ajuta sa te bucuri din noua de viata
Managementul durerii ofera alinare, astfel incat sa te poti bucura de viata in continuare. Este, insa, un tratament complex, care poate duce la efecte nocive daca nu este administrat si monitorizat corespunzator. De aceea, gestionarea durerii necesita implicarea unui medic anestezist, specializat in terapia durerii.
Terapia durerii este o stiinta si o specialitate noua, dar care exista si de care oricine poate beneficia. Este ghidata de istoricul durerii, de intensitatea acesteia, de durata, de factorii agravanti si de sursele de ameliorare, dar si de structurile implicate in cauzarea durerii. Pentru ca o structura sa provoace durere, ea trebuie sa aiba o aprovizionare nervoasa si sa fie susceptibila la ranire. Conceptul din spatele celor mai multe proceduri interventionale pentru tratarea durerii este ca exista o structura specifica in organism cu un stimul nervos care genereaza durerea. Managementul durerii are un rol esential in identificarea sursei precise a problemei si aplicarea tratamentului optim.
Terapia durerii poate fi simpla sau complexa, in functie de cauza durerii. Uneori, o asociere de medicamente poate rezolva sau diminua durerea cronica si poate oferi alinare pacientului. Alteori, este nevoie de injectii speciale pentru diagnosticul si tratamentul durerii: injectari epidurale interlaminare, injectari epidurale trasforaminale, injectari ale articulatiilor zigapofizare sau bloc de ram median, injectari caudale, injectari perineurale, injectari ale plexurilor simpatice, etc.
In cazurile mai complicate, nervii pot fi opriti din a mai transmite durerea (ablatie cu radiofrecventa, puls-radiofrecventa, crioablatie) sau se pot implanta dispozitive speciale cum ar fi stimulatoare spinale, stimulator de nerv periferic (neuromodulare) sau pompe implantabile intratecale care sa injecteze medicamente continuu direct in lichidul cefalorahidian.
Tipul exact de interventie sau combinatia potrivita de tehnici interventionale pentru managementul durerii de orice fel de cauza va fi stabilit impreuna cu medicul anestezist, specializat in terapia durerii. In cadrul Spitalului Regina Maria Cluj, dr. Dan Dirzu si echipa sa dispun de dotari si echipamente moderne, pentru a realiza majoritatea procedurilor specifice pentru managementul interventional in terapia durerii atat cu ghidaj ecografic cat si radiologic.
Surse:
https://www.asahq.org/madeforthismoment/pain-management/
https://www.medicinenet.com/headache_and_migraine_triggers_pictures_slideshow/article.htm