Alege sectiunea

EDU.REGINAMARIA.RO

Tensiunea arteriala ridicata in timpul sarcinii si preeclampsia

Tensiunea arteriala ridicata in timpul sarcinii si preeclamsia

Tensiunea arteriala este presiunea sangelui asupra peretilor vaselor de sange, de fiecare data cand se contracta inima pentru a pompa sange prin tot corpul. O persoana are hipertensiune sau tensiune arteriala crescuta atunci cand valorile tensiometrului sunt mai mari de 140/90 milimetri coloan ade mercur (mm Hg). Este o afectiune care nu trebuie neglijata deoarece poate conduce la complicatii severe si invalidante, boala coronariana, accident vascular cerebral, insuficienta cardiaca si boli renale.

Tensiunea arteriala este frecvent masurata in timpul sarcinii intrucat hipertensiunea necontrolata sau severa poate contribui la dezvoltarea mai multor complicatii. Exista, insa, si multe cazuri in care femeile gravide cu tensiune arteriala crescuta au dat nastere unor copii sanatosi, fara probleme grave.

Hipertensiunea in timpul sarcinii

Hipertensiunea arteriala poate aparea in timpul sarcinii, dar poate exista si inainte ca femeia sa ramana insarcinata.

Hipertensiune gestationala

Este tensiunea arteriala crescuta care apare in al trimestrul al treilea de sarcina (dupa saptamana 20). Desi, de obicei, hipertensiunea gestationala dispare dupa nastere, afcetiunea creste riscul reaparitiei hipertensiunii pe viitor. Unele femei cu hipertensiune gestationala dezvolta in cele din urma preeclampsie, o complicatie severa care poate afecta toate organele feminine.

Hipertensiune arteriala cronica

Este acea tensiune arteriala crescuta care fie exista inainte de sarcina, fie apare in prima jumatate a perioadei de sarcina (inainte de 20 saptamani). Afectiunea trebuie atent monitorizata si tinuta sub control cu ajutorul medicatiei prescrise de medic.  

Hipertensiune cronica suprapusa cu preeclampsie

Aceast tip de hipertensiune apare la femeile cu hipertensiune arteriala cronica inainte de sarcina si la care afectiunea se agraveaza, apar proteine in urina sau alte complicatii in timpul sarcinii.

Preeclampsie

Uneori, hipertensiunea arteriala cronica sau hipertensiunea gestationala duc la preeclampsie, o complicatie a sarcinii caracterizata prin hipertensiune arteriala si semne de deteriorare a unuia sau mai multor organe. Unul dintre semne este proteinuria (o cantitatea anormala de proteina in urina). Femeia cu preeclampsie a carei stare se inrautateste, va prezenta alte semne si simptome cunoscute ca si "caracteristici severe": numar scazut de trombocite in sange, functionarea anormala a rinichilor sau ficatului, durere in partea superioara a abdomenului, tulburari de vedere, lichid in plamani sau migrene. 

Alte complicatii ale hipertensiunii arteriale in sarcina:

Restrictii de crestere fetala – tensiunea arteriala ridicata poate reduce fluxul de nutrienti pentru fat prin placenta

  • Nastere prematura – se poate intampla daca placenta nu furnizeaza copilului suficienti nutrienti si oxigen
  • Placenta joasa – aceasta problema, in care placenta se detaseaza prematur de peretii uterului, este o urgenta medicala care necesita tratament imediat
  • Nastere prin cezariana – femeia cu hipertensiune are mai multe sanse de a face cezariana decat femeia cu tensiunea arteriala normala. O nastere prin cezariana creste riscul aparitiei unor infectii, afectand organele interne
  • Risc crescut de boli de inima, boli renale si accident vascular cerebral sau de aparitie a sindromului Help – afectiune caracterizata prin globule rosii deteriorate sau distruse, coagularea sangelui deficitara, afctarea ficatului, provocand durere in piept sau in abdomen. Sindromul Hellp este o urgenta medicata, care poate duce la probleme de sanatate pe termen lung sau chiar deces.

Preeclampsia: cauze si riscuri

Preeclampsia apare, de obicei, dupa saptamana 20 de sarcina, in trimestrul al treilea. Cand apare inainte de saptamana 32 de sarcina, este numita preeclampsie cu debut precoce. Poate, de asemenea, sa apara si dupa nastere.

Riscul de preeclampsie este mai mare daca:

  • Esti la prima sarcina
  • Ai sarcina multipla
  • Ai sub 20 de ani sau peste 40 de ani
  • Ai mai avut preeclampsie intr-o sarcina anterioara sau ai rude care au avut aceasta complicatie 
  • Ai un istoric de hipertensiune cronica, boli ale rinichilor sau ambele
  • Ai anumite afectiuni medicale, cum ar fi diabetul zaharat, trombofilie, artrita reumatoida sau lupus
  • Suferi de obezitate
  • Ai fost supusa interventiilor de fertilizare in vitro

Preeclampsia creste riscul de nastere prematura

Daca preeclampsia apare in timpul sarcinii, se poate recurge la o nastere fortata, chiar daca sarcina nu a ajuns la termen. Copiii nascuti prematur au un risc crescut de a dezvolta complicatii severe, iar unele dintre acetsea pot dura intreaga viata si necesita monitorizare medicala pe termen lung. Copiii nascuti cu mult inainte de termen, in cele mai multe cauzuri, nu supravietuiesc.

Cum depistam preeclampsia?

Din pacate, nu exista niciun test de screening sau de diagnostic al preeclampsiei. Principalele semne sunt cresterea tensiunii arteriale si identificarea proteinelor in urina (proteinurie). Alte simptome includ:

  • Umflarea fetei sau a mainilor
  • Durere de cap persistenta
  • Tulburari de vedere
  • Durere la nivelul abdomenului superior sau al umarului
  • Greata sau varsaturi (in a doua jumatate a sarcinii)
  • Cresterea brusca in greutate
  • Dificultate in respiratie

Cum prevenim problemele cauzate de hipertensiunea arteriala in timpul sarcinii?

Daca vrei sa ai un copil si ai hipertensiune arteriala, este recomandat sa discuti cu medicul ginecolog despre posibilele masuri pe care le poti lua pentru a controla tensiunea arteriala inainte si in timpul sarcinii, astfel incat sa eviti eventualele probleme de sanatate.

Inainte de sarcina:

  • Asigura-te ca tensiunea arteriala este sub control. Este posibil sa faci anumite modificari in stilul de viata, cum ar fi sa reduci aportul de sare, sa faci miscare moderata si sa ajungi la o greutate sanatoasa, daca esti supraponderala.
  • Discuta cu medicul ginecolog despre cum hipertensiunea arteriala va afecteaza pe tien si pe copil in timpul sarcinii si despre cum poti preveni si diminua eventualele probleme.
  • Daca iei medicamente pentru hipertensiune arteriala, intreaba medicul daca ar trebui sa modifici doza sau sa schimbi medicatia in timpul sarcinii. 

In timpul sarcinii:

  • Asigura-te ca primesti ingrijiri medicale prenatale de calitate
  • Evita consumul de alcool si tutun
  • Nu lua niciun medicament suplimentara inainte de a discuta cu medicul ginecolog

Cercetatorii continua sa studieze modalitatile prin care preeclampsia poate fi prevenita, insa deocamdata nu s-a descoperit o solutie clara si eficienta in acest sens. Potrivit expertilor de la Mayo Clinic, avand grija de tine este cel mai bun mod de a avea grija de copilul tau.

Consultant: Dr. Hadi Rahimian, Medic Primar Obstetrica - Ginecologie

Surse:
www.acog.org
www.nhlbi.nih.gov
www.mayoclinic.org
www.nhs.uk