Diagnosticul si teama de a lua terapie hormonala pe viata
In varsta de 48 de ani, Eugen a aflat intamplator la un control de Medicina Muncii ca are un nodul tiroidian mare, de 5 cm. A actionat rapid, deoarece exista riscul ca nodul sa fie canceros. Se gandea cu groaza la tot ce avea sa vina, in special la efectele chimioterapiei. Stia ce inseamna inclusiv extirparea glandei tiroide si se resemnase oarecum la nevoia de a lua tratament hormonal pe viata.
Sansa de a cunoaste medicii potriviti
Din fericire, Eugen a ajuns la chirurgul Sandu Ionut, specializat in chirurgia tiroidiana. A aflat ca, mai nou, abordarea moderna in cazul nodulilor tiroidieni, inclusiv a celor de mari dimensiuni, era evaluarea in echipa endocrinolog – chirurg. Astfel, inainte de a decide tipul de interventie chirurgicala, Eugen trebuia sa faca o ecografie tiroidiana detaliata, pentru a-i oferi chirurgului informatiile necesare, cum ar fi extensia nodului. Urmatorul pas a fost vizita la medicul endocrinolog Emin Mammadov, care l-a linistit pe Eugen si in privinta riscului de malignitate a nodului. Bineinteles, medicul i-a explicat pacientului ca ecografia arata o probabilitate redusa ca nodului sa fie canceros, dar ca rezultatul cert va fi stabilit in urma examenului histopatologic.
Beneficiile consultului in echipa endocrinolog – chirurg
Avand completa lista investigatiilor, Eugen a mers la un consult comun endocrinolog – chirurg, pentru a primi cel mai bun plan de interventie. Medicii i-au propus indepartarea unui singur lob al glandei tiroide, ceea ce insemna ca Eugen nu ar mai fi trebuit sa ia tratament hormonal pentru tot restul vietii. “Extirparea unui singur lob al tiroidei este o practica foarte intalnita in tarile din Vest si trebuie sa o aducem si aici, in Romania. Se poate prezerva functia organului, nu trebuie sa fim atat de agresivi”, explica medicul chirurg Sandu Ionut. Un alt mare avantaj al acestei abordari este ca pacientul este de fata cand medicii discuta cazul sau, sustine dr. Emin Mammadov: “Dezbatem impreuna optiunile, cu avantajele si dezavantajele fiecareia, iar daca pacientul nu este lamurit in privinta unor aspecte, el poate pune intrebari si va primi raspunsuri de la specialistul in masura sa ofere explicatii".
Indepartarea nodulului tirodian si salvarea glandei tiroide
Afland ca exista optiunea de a-si salva glanda tiroida, Eugen a acceptat pe loc interventia chirurgicala si le-a spus medicilor ca vrea sa se opereze cat mai repede posibil. In sala de operatie, totul a decurs conform planului, medicul chirurg nu a observat nicio anomalie pe lobul drept al tiroidei, astfel ca a putut indeparta numai lobul stang, cel care continea si nodulul de 5 cm. “A fost foarte OK, nesperat, la ce ganduri imi faceam. Doar o zi am stat dupa operatie. Recuperarea a fost usoara, fara probleme, iar contraindicatii nu am avut multe", ne-a explicat Eugen.
Bucuria unei vieti fara a depinde de tratament hormonal
Rezultatul histopatologic realizat post-interventie a confirmat observatia medicului endocrinolog, si anume ca nodulul tiroidian era benign, deci Eugen nu a avut nevoie nici de terapie hormonala, nici de tratament oncologic. Duce o viata perfect normala, asa cum isi dorea si a inteles cat de important este sa ai alaturi medici care fac tot posibilul sa te trateze ca pe un om cu nevoi individuale.