Hormonul de stimulare foliculara (FSH) reprezinta o componenta importanta a functiei de reproducere a organismului, fiind responsabil de dezvoltarea foliculilor ovarieni la femei si producerea spermei la barbati.
In cazul femeilor foliculii ovarieni produc estrogen si progesteron si contribuie la mentinerea ciclurilor menstruale.
La barbati, FSH este o componenta a dezvoltarii functiei testiculelor, contribuind la productia de lichid seminal. Analiza FSH masoara nivelurile de FSH din sange. Medicul poate recomanda aceasta analiza pentru a depista cauza care sta la baza simptomelor ce afecteaza sistemul reproducator.
Legatura intre LH si FSH
Daca esti femeie, LH (Hormonul luteinizant - o componenta importanta a ciclului menstrual) functioneaza impreuna cu hormonul de stimulare foliculara (FSH), care reprezinta o alta gonadotropina (hormon care are actiune asupra ovarelor si testiculelor) produsa de glanda pituitara (hipofiza).
FSH stimuleaza foliculii ovarieni, determinand dezvoltarea ovocitelor. De asemenea, FSH sustine productia de estrogen la nivelul foliculului. Cresterea estrogenului transmite glandei pituitare sa opreasca productia de FSH si sa inceapa sa produca mai mult LH. Cresterea producerii de LH determina eliberarea ovocitului din ovar, procesul purtand denumirea de ovulatie. In foliculul gol, celulele prolifereaza, transformandu-se in corpul luteal (corpul galben) – aceasta structura elibereaza progesteronul, un hormon care pregateste mucoasa pentru implantarea ovulului fecundat, necesar pentru pastrarea sarcinii. Daca sarcina nu se produce, nivelurile progesteronului scad si ciclul se reia.
Cand este necesara aceasta analiza?
Analiza FSH este o simpla analiza de sange. Femeilor le poate fi recomandata sa o efectueze la un anumit moment al ciclului menstrual, de obicei, in primele doua zile.
La femei, testarea FSH poate fi recomandata pentru:
- Evaluarea problemelor de fertilitate
- Evaluarea ciclurilor menstruale neregulate
- Diagnostigarea tulburarilor glandei pituitare sau a afectiunilor ovariene
La barbati, testarea FSH poate fi recomandata pentru:
- Evaluarea cantitatii reduse de lichid seminal
- Stabilirea diagnosticului de hipogonadism sau insuficienta gonadica
- Stabilirea difunctiilor testiculare
La copii, testarea FSH poate fi utilizata pentru a stabili diagnosticul de pubertate precoce, cunoscuta ca pubertate timpurie. De asemenea, analiza poate fi recomandata pentru stabilirea diagnosticului de pubertate intarziata (se produce cand caracteristicile sexuale sau organele reproducatoare nu se dezvolta la timp).
Ce presupune recoltarea?
Testarea nivelurilor FSH este realizata prin recoltarea de la nivelul venei bratului. Poti simti o usoara intepatura initiala, insa aceasta dispare rapid pe masura ce sangele este recoltat. Dupa recoltare, ti se va aplica un plasture si ti se va cere sa tii presiune temporar pe zona intepaturii.
Ce sa comunici medicului inainte de testare
Inainte de orice tip de analiza, comunica personalului medical daca urmezi tratament prescris de medic sau daca iei alte medicamente sau vitamine. De asemenea, este important sa ii comunici medicului daca iei contraceptive sau daca folosesti dispozitive contraceptive, deoarece acestea ar putea afecta rezultatul analizei. Nu in ultimul rand, comunica-i medicului despre afectiunile preexistente precum boala tiroidiana necontrolata, tumori de cauza hormonala, chisturi ovariene, sangerare vaginala anormala – aceste afectiuni pot influenta valorile FSH.
Ce anume ar mai trebui sa stiu inainte de analiza?
Valorile FSH ar putea fi crescute daca urmezi tratament cu anumite medicamente precum cimetidina, clomifen, medicamente digitalice, levodopa. Valorile FSH ar putea fi scazute daca urmezi tratament cu contraceptive orale, fenotiazine sau terapie hormonala. Valorile pot sa fie scazute si in cazul femeilor insarcinate.
Riscurile asociate cu testarea FSH
In cazul oricarei proceduri medicale exista anumite riscuri, insa acestea sunt scazute: lesin la vederea sangelui, ameteala, infectie, hematom, durere sau inrosire la locul intepaturii.
Ce inseamna rezultatele?
Valorile FSH pot varia in functie de gen sau de varsta, insa si in functie de ciclul menstrual. De asemenea, stresul sau subponderalitatea poate influenta valorile FSH.
- La femei, nivelurile peste valorile de referinta pot sa apara la menopauza (inclusiv menopauza prematura), daca urmezi terapie hormonala, ai anumite tumori ale glandei pituitare sau suferi de sindromul Turner. Nivelurile scazute ale FSH pot sa apara daca esti subponderala sau ai slabit recent brusc, daca ovarele nu produc ovocite, cand anumite portiuni ale creierului (glanda pituitara sau hipotalamusul) nu produc cantitati normale de hormoni specifici. De asemenea, nivelurile FSH scad in sarcina.
- La barbati, nivelurile crescute pot sa insemne ca testiculele nu functioneaza corect din urmatoarele cauze: varsta inaintata (andropauza), traumatisme ale testiculelor determinate de abuz de alcool, chimioterapie sau radiatii, probleme genetice (sindromul Klinefelter), terapie hormonala, anumite tumori ale glandei pituitare. Valorile scazute pot sa semnaleze faptul ca anumite portiuni ale creierului (glanda pituitara sau hipotalamusul) nu produc cantitati suficiente de hormoni specifici.
- La copii, fete si baieti, nivelurile FSH crescute pot sa indice faptul ca intra la pubertate.
Care sunt alte analize de care am nevoie daca nu pot sa raman insarcinata?
Analizele de baza pentru infertilitate includ, pe langa masurarea nivelurilor FSH, si analiza LH (afla mai multe detalii despre aceasta analiza, aici). Medicul iti mai poate recomanda sa iti monitorizezi temperatura corporala, care creste usor in timpul ovulatiei. In caz de infertilitate, mai poate fi recomandata o histerosalpingografie, pentru evaluarea permeabilitatii trompelor uterine, iar partenerului i se poate recomanda spermograma.
Consultant: Dr. Alina Voicu, Medic Sef Laborator, Divizia Laboratoare Clinice
Surse de informatie:
Afla mai multe despre:
Profilul hormonal: Hormonul luteinizant (HL)
Testosteronul-ce este si ce rol are