Recent, la finalul lunii ianuarie 2021, echipa multidisciplinara a Centrului de Excelenta in Patologia Sanului din Spitalul Euroclinic a realizat, in premiera, o operatie de cancer de san in timpul careia pacienta a fost treaza si constienta, chiar a glumit cu medicii in timpul interventiei.
In mod obisnuit, conform protocolului terapeutic, interventiile chirurgicale de indepartare a tumorilor maligne depistate si localizate la nivelului sanului se realizeaza cu anestezie generala. In cazul doamnei Irina, insa, anestezia generala era riscanta, pentru ca mai avea o tumora pe creier – un gliom, adica o tumora benigna, dar periculoasa din cauza pozitionarii sale. Echipa medicala din Spitalul Euroclinic, coordonata de medicul chirurg Victor Titirez, a fost nevoita sa caute solutii privind anestezia, astfel incat sa poata indeparta si trata pacienta de cancer de san. Cazul a fost discutat de mai multe ori in comisia oncologica (Tumor Board) dedicata afectiunilor mamare, iar la randul sau, pacienta a consultat mai multi neurochirurgi, care au avut pareri impartite cu privire la utilizarea anesteziei generale, unii considerand ca este riscanta. Solutia s-a ivit in timpul unei discutii intre pacienta si dr. Titirez.
“L-am rugat pe domnul doctor Titirez sa ma lase pe mine sa aleg ca pacient ce ma pune la un risc mai mic din punct de vedere al creierului. L-am intrebat care este cea mai scurta operatie pe care o putem face si care sa necesite sa fiu adormita mai putin timp. Si am facut un fel de brainstorming si domnul doctor Titirez mi-a spus ca exista un anumit tip de anestezie pe care l-am putea folosi. Mi-a explicat ce presupune aceasta anestezie locoregionala, sub ghidaj ecografic, de bloc de nervi periferici, am inceput sa ma gandesc ca acest lucru ar fi fezabil, am mers pe mana dumnealui si am fost foarte fericita”, isi aminteste pacienta.
“Pur si simplu am participat la operatia mea”
Gandul ca vei fi treaza pe masa de operatie nu poate fi unul linistitor pentru nicio persoana. Desi stii ca nu vei simti nicio durere, nu este deloc usor sa te impaci cu aceasta idee.
“Am vrut ca aceasta anestezie sa reuseasca si a fost extraordinar. Emotiile cred ca sunt firesti. Eu am fost crescuta cu frica de doctor si numai cand intru intr-o policlinica sau intr-un spital mi se face frica. Dar, datorita domnului doctor Titirez si doamnei doctor Gerea, am prins curaj, mai ales ca dna dr. Gerea mi-a spus: «mergem pe acest drum impreuna, aveti curaj..» Iar eu i-am spus, «da, am curaj…»”, ne-a marturisit pacienta, adaugand ca pentru dumneaei “aceasta operatie a fost un act inaltator, nu este ceva de trista amintire, pur si simplu, am participat la operatia mea”.
Tumora nu putea fi eliminata fara acest tip de anestezie
Operatia cu anestezie locoregionala de nervi periferici nu este prima interventie de acest gen pentru dr. Victor Titirez, care s-a supraspecializat in chirurgia oncologica a sanului in Marea Britanie. Acolo, acest tip de anestezie este utilizat frecvent in cazul operatiilor de cancer de san.
“Anestezia locoregionala nu este ceva nou, cred ca in Anglia se face de zeci de ani. Acolo se foloseste de rutina la anumite paciente, dar nu in scop anestezic, ci analgetic, adica pacientele sunt adormite inainte de interventie, dupa care anestezicul local este injectat pentru a elimina posibilele dureri post-operatorii. In cazul de fata, am decis sa folosim aceasta anestezie pentru ca pur si simplu nu era sigur pentru pacienta sa facem o operatie cu anestezie generala”, a declarat dr. Victor Titirez, medic specialist chirurgia oncologica a sanului, parte a echipei multidisciplinare a Centrului de Excelenta in Patologia Sanului din Spitalul Euroclinic
Interventia chirurgicala, care a constat atat in indepartarea tumorii maligne, cat si a ganglionilor limfatici, a fost posibila datorita anesteziei locoregionale de nervi periferici. “A fost o operatie reusita, am comunicat pe tot parcursul interventei, i-am explicat doamnei tot ce facem, cat mai avem, chiar am si glumit”, a explicat dr. Victor Titirez.
Operatia – o premiera pentru medicul anestezist Eliza Gerea
Dintre toate tipurile de anestezii, cele de blocuri de nervi periferici sunt considerate printre cele mai moderne si mai lipsite de riscuri. In plus, au un efect prelungit, ceea ce inseamna ca durerea post-operatorie, resimtita in mod obisnuit dupa revenirea din anestezia generala, nu exista. Se practica insa foarte putin in tara noastra si pentru ca reusita lor depinde foarte mult de pregatirea si priceperea medicului anestezist. Dr. Eliza Gerea a urmat un stagiu de pregatire in anestezia de blocuri de nervi in Franta, unde a obtinut o competenta pentru realizarea acestui tip de anestezie.
“Interventia a fost o premiera si pentru mine. Pot spune ca aveam teoria necesara realizarii acestei anestezii, insa nu o utilizasem efectiv. Practica mea consta in anestezia cu alte blocuri de nervi si va pot spune ca toate merg nemaipomenit de bine”, ne-a explicat dr. Eliza Gerea, adaugand ca genul acesta de anestezie ar trebui utilizat mai des.
Anestezia locoregionala de nervi periferici se realizeaza in sectia de ATI, sub ghidaj ecografic, ceea ce inseamna ca blocul de nervi pectoral, aflat undeva sub clavicula, este localizat cu ajutorul ecografului, pentru ca anestezicul sa fie injectat exact si precis, astfel incat sa anestezieze numai zona de la nivelul toracelui superior. Dupa injectarea substantei anestezice, se asteapta aproximativ 20-30 de minute pentru ca aceasta sa-si faca efectul, iar ulterior, pacienta este dusa in blocul operator pentru realizarea interventiei chirurgicale.
Lipsa oricarei dureri – marele avantaj al anesteziei de nervi periferici
“Efectul anesteziei este putin intarziat, fata de injectarea propriu-zisa a anestezicului, dar apoi te cuprinde o stare de toropeala, iar muschiul este deja amortit. Eu am stiut cand a taiat domnul doctor Titirez, dar nu am simtit nicio durere”, explica doamna Irina, adaugand ca ar recomanda acest gen de anestezie tuturor persoanelor care au nevoie de o interventie chirurgicala.
“Atunci cand o persoana se trezeste dintr-o anestezie totala incepe sa resimta anumite dureri. Ei bine, aceste dureri, in cazul meu, nu au existat. Cred ca acest tip de anestezie a fost un real beneficiu pentru mine ca pacienta, pentru ca eu nu am resimtit dureri, postoperator, in momentul in care alte paciente poate ar fi simtit”, a completat doamna Irina.
Pe langa lipsa oricarei dureri timp de aproximativ 10-12 ore dupa injectarea anestezicului, acest tip de anestezie locoregionala este si foarte suportabila, sustine dr. Eliza Gerea: “Genul acesta de anestezie se poate face si in regim ambulator, astfel incat pacienta poate pleca acasa in aceeasi zi in care este operata. Anestezia generala este mult mai invaziva, pacientul adoarme, este cuplat la un ventilator care respira pentru el, se trezeste mai amortit, mai ametit, poate avea greturi, varsaturi. Pe de alta parte, la anestezia de bloc de nervi periferici este foarte important ca pacienta sa fie pregatita psihic pentru asa ceva, pentru ca nu este usor sa accepti sa fii treaz in timpul propriei operatii. Pacientul trebuie sa fie constient ca mai are si alte probleme si ca aceasta este cea mai buna anestezie adaptata cazului sau”.
Avand in vedere beneficiile anesteziei locoregionale de bloc de nervi periferici pentru paciente, dr. Eliza Gerea si dr. Victor Titirez au stabilit ca vor oferi acest tip de anestezie mai multor paciente care necesita o interventie de cancer de san, in special pacientelor care mai au si alte probleme asociate. Bineinteles, decizia finala in ceea ce priveste atat tipul interventiei chirurgicale, cat si tipul de anestezie folosit, va ramane la latitudinea fiecarei paciente.
Echipa medicala care a participat la evaluarea, diagnosticarea si tratarea cazului este formata din:
- Dr. Doina Popa, medic primar Radiologie si Imagistica medicala
- Dr. Sanda Achim, medic primar Anatomie patologica
- Dr. Victor Grama, medic specialist Chirugie generala
- Dr. Victor Titirez, medic specialist Chirurgia oncologica a sanului
- Dr. Eliza Gerea, medic specialist ATI
Consultanti:
Dr. Victor Titirez, medic specialist Chirurgia oncologica a sanului
Dr. Eliza Gerea, medic specialist ATI