Atunci cand travaliul a inceput, probabil ca simti ca nu poti sta locului si te vei muta dintr-un loc in altul. Fii atenta sa nu obosesti inainte ca travaliul sa fi progresat. Fa pauze scurte, stand pe un scaun sau odihnindu-te intinsa pe o parte.
Daca contractile au inceput noaptea, incearca sa stai in pat cat poti de mult. Pe masura ce vor deveni mai puternice, va trebui sa te concentrezi asupra lor, fiind atenta la ce ti se intampla atata tie, cat si copilului tau, practicand exercitiile de respiratie si de relaxare.
Nu exista o pozitie perfecta pentru travaliu. Totusi, schimbarile frecvente de pozitie ar putea sa ajute sa te relaxezi si sa resimti mai putin durerea provocata de contractii. Implicandu-l si pe partenerul tau, vei avea un ajutor si mai mare. Pe masura ce travaliul progreseaza, incearca diverse pozitii pana constati ca una te ajuta sa te simti confortabil.
Pozitia leganata
In special in primele stadii ale travaliului, a sta in picioare sau a merge poate sa te ajute.
Spijina-te de partenerul tau in timpul contractiilor sau imbratiseaza-l in jurul gatului si incepeti sa va leganati, ca si cand ati dansa intr-un ritm incet. De asemenea, o alta pozitie buna poate fi sa stati cu spatele unul la celalalt. Pentru o atmosfera relaxanta poti pune muzica preferata.
Mersul
In timpul travaliului esti libera sa mergi oricat. Daca incep contractile iti poate balansa soldurile in fata si in spate sau in lateral.
Mersul te ajuta sa treci cat mai repede peste prima parte a travaliului, pentru ca mentine bazinul in miscare si bebelusul isi va gasi pozitia cea mai buna pentru nastere. In acelasi timp, mersul te mentine activa si plina de energie.
Mersul si leganarea sunt permise oricand in timpul travaliului, inclusiv intre contractii. In plus, daca travaliul incepe cu dificultate, mersul poate declansa contractile. Totusi, cand incep contractile, gravida trebuie sa se opreasca din mers si eventual sa stea sprijinita. Intre contractii mersul gravidei trebuie neaparat supravegheat, mai ales daca se apropie sa nasca si contractiile devin din ce in ce mai dese.
Balansarea
In timpul travaliului, miscarile ritmice au un efect linistitor. Balanseaza-te usor in timp ce stai pe un scaun robust, pe marginea patului sau pe o minge de travaliu. Daca stai pe un scaun, roaga-l pe partener sa se aseze pe podea in fata ta si sa se sprijine de genunchii tai. Daca te lasi pe spate in scaun, presiunea la nivelul genunchilor ar putea ameliora durerea de spate.
Aplecata in fata
Daca te doare spatele, aplecarea in fata ar putea sa te ajute. Incaleca un scaun sau apleaca-te peste o masa sau un blat. In plus, este o pozitie foarte buna pentru a se ti se face masaj la nivelul spatelui.
Fandarea
Fandarea il poate ajuta pe copil sa se roteasca sau sa coboare. In plus, poti incerca sa te apleci in fata in acelasi timp. Ridica un picior pe un scaun solid. In timpul urmatoarei contractii, apleaca-te usor catre piciorul ridicat. Daca un scaun normal este prea sus pentru a te simti confortabil, foloseste un scaunel de picioare. Poti sa te intinzi fara sa folosesti vreun scaun. Pune un picior in fata celuilalt, apoi indoaie genunchiului din fata si apleaca-te inainte.
In sezut cu un picior sprijinit ridicat
Flexia si extensia picioarelor pot ajuta copilul sa se roteasca sau sa coboare. O pozitie asimetrica va oferi diversitate. Sprijina unul din picioare intins pe un scaun in fata ta, in timp ce stai pe un scaun solid. In timpul contractiilor ai putea sa iti ridici piciorul intins. Daca vei sta mult timp in aceasta pozitie, pune ceva dedesubt care sa-ti sustina genunchiul intins.
In genunchi
Uneori, pozitia in genunchi va reduce durerea de spate. Daca stai in genunchi in timp ce te apleci in fata poate sa te ajute sa-ti deschizi pelvisul. Pentru sprijin, poti folosi o minge de travaliu sau un teanc de perne. La spital ridica capatul patului. Ghemuieste-te in partea de jos a patului, in timp ce te sprijini cu bratele si partea superioara a corpului de partea de sus a patului.
Ghemuit
Pozitia ghemuit te va ajuta sa-ti deschizi bazinul obtinandu-se mai mult spatiu pentru copil pentru a cobora in canalul de nastere. De asemenea, poate sa te ajute in momentul impingerii. Foloseste un scaun solid sau ghemuieste-te cu spatele la perete sau intre picioarele partenerului tau care sta pe scaun.
Semisezand
Propteste-te de perne sau roaga-l pe partenerul tau sa stea cu spatele la tine, pentru suport. In timpul fiecarei contractii apleaca-te in fata sau trage-ti genunchii catre corp.
Stand pe maini si in genunchi
Nu te jeana sa stai in genunchi sprijinindu-te in maini. Incearca asta in pat sau pe podea. Se va ameliora durerea de la nivelul spatelui si va ajuta la rotatia copilului intr-o pozitie mai buna pentru nastere. In plus, aceasta pozitie va favoriza furnizarea de oxigen copilului. Pentru a-ti odihni mainile, lasa-ti umerii pe podea si odihneste-ti capul pe o perna.
Intinsa pe o parte
Pentru a te relaxa sau a reduce durerea in prima faza a travaliului, stai intinsa pe o parte. Sprijina-ti genunchii de cateva perne, pentru a te simti mai confortabil.