Alege sectiunea

EDU.REGINAMARIA.RO

Povestea Mariei, operata de hernie diafragmatica stanga in a 4 a zi de viata

Povestea Mariei, operata de hernie diafragmatica stanga in a 4 a zi de viata

“In saptamana 24 de sarcina, in timpul morfologiei de trimestru II, dr. Marinescu George spune cu voce grava dupa multe minute de tacere neobisnuita: are hernie diafragmatica stanga. Nu m-am ingrijorat pentru ca nici macar nu stiam ce inseamna si oricum nu putea sa mi se intample mie nimic rau, dupa ce ma chinuisem atat sa raman insarcinata si Dumnezeu imi indeplinise dorinta dupa o inseminare in vitro. Mi s-a recomandat sa merg la dr. Hadi Rahimian pentru confirmarea diagnosticului si atunci am inteles ca este ceva serios. Am asteptat cateva zile pentru a ajunge la dr. Rahimian, timp in care am vizitat diferiti medici ginecologi si geneticieni.

Nimeni nu i-a dat nicio sansa bebelusului, ba chiar am fost incurajata sa renunt la sarcina cu riscul de a nu mai putea avea copii niciodata. Singurul care mi-a dat speranta si sanse reale a fost dr. Hadi Rahimian, care cu o blandete si implicare incredibila m-a urmarit tot restul sarcinii, fiind pregatit sa intervina in utero in cazul in care diagnosticul se agrava. Nu a fost nevoie, iar in saptamana 38 am nascut-o pe Maria, prin cezariana. A fost imediat intubata si dusa pe sectia de terapie intensiva, stabilizata si ingrijita de neonatologul Dana Zaciu, impreuna cu toata echipa de acolo. In a patra zi de viata a fost operata de hernie diafragmatica de echipa de medici condusa de dr. Balanescu Laura, iar in timpul operatiei a fost descoperita si o stenoza duodenala. 

Recuperarea a fost grea, a durat o luna de zile, timp in care o vedeam pe Maria dimineata si seara si de fiecare data ii sopteam sa lupte pentru ca mami si tati o iubesc si o vor lua acasa curand. Asa s-a si intamplat! Maria a venit acasa, complet sanatoasa, devenind un copil activ, energic, plin de viata.  Nimic din toate astea nu s-ar fi intamplat fara medicii din reteaua Regina Maria: dr. Hadi Rahimian, dr. Dana Zaciu, dr.  Laura Balanescu si dr. George Marinescu, pe care imi place sa ii numesc ingerii nostri pazitori. Acum, Maria are 2 ani si 9 luni”.

Despre hernia diafragmatica congenitala

Hernia diafragmatica congenitala este o afectiune in care copilul se naste cu o gaura in diafragma, muschiul care separa pieptul de burta. In mod normal, inima si plamanii se afla in piept, iar intestinele si alte organe, in burta, insa in cazurile in care exista o gaura in diafragma, organele din abdomen pot trece in cavitatea toracica. Astfel, pe masura ce copilul creste in uter, plamanii lui devin comprimati de aceste organe abdominale si vor fi subdezvoltati. In plus, vasele de sange ale plamanilor sunt mai groase, ceea ce ingreuneaza circulatia oxigenului in sange.

Dimensiunea gaurii din diafragma poate varia de la caz la caz. Defectele mai mari sunt asociate cu mai multe probleme, deoarece plamanii sunt de obicei mai mici. Uneori, plamanii pot fi atat de mici incat bebelusii nu sunt capabili sa respire adecvat dupa ce se nasc si mor. Cele mai multe hernii diafragmatice apar pe partea stanga (80%).

Imediat dupa nastere, copilul poate avea simptome care ii pun viata in pericol, precum: dificultati de respiratie severe, niveluri scazute de oxigen in sange si probleme cu tensiunea arteriala. De fapt, copiii diagnosticati cu hernie diafragmatica severa au o sansa de supravietuire dupa nastere mai mica de 20%.

Desi cauzele herniei diafragmatice la majoritatea sugarilor sunt necunoscute, cercetatorii considera ca unele dintre acestea pot fi cauzate de anomalii ale genelor copilului, sustin reprezentantii Centrului pentru Prevenirea si Controlul Bolilor din Statele Unite ale Americii.

Cum depistam hernia diafragmatica congenitala

De obicei, herniile diafragmatice sunt descoperite in timpul ecografiilor prenatale de rutina. Medicii pot recomanda si un RMN pentru a vedea cat de mari sunt plamanii si cat de comprimati sunt de intestine si de alte organe. Daca medicul ginecolog depisteaza afectiunea in timpul ecografiei prenatale, va recomanda supravegherea sarcinii intr-un centru specializat in medicina fetala, care are capacitatea de a interveni intrauterin si de a trata imediat dupa nastere defectul.

Exista si cazuri in care hernia diafragmatica congenitala nu este depistata in timpul ecografiilor prenatale. In aceste cazuri, medicii pot diagnostica defectul imediat ce observa ca bebelusul are probleme cu respiratia. O radiografie toracica poate arata daca organele abdominale au migrat in piept si daca plamanii sunt subdezvoltati.

Managementul si tratamentul herniei diafragmatice congenitale

De cele mai multe ori, hernia diafragmatica este tratata chirurgical la scurt timp dupa nasterea copilului. Iar dupa interventia chirurgicala, copilul va avea nevoie de asistenta medicala continua intr-o sectie de terapie intensiva neonatala pentru a putea respira pana cand plamanii se vor reface si se vor extinde.

Exista si cazuri in care hernia diafragmatica poate fi tratata intrauterin, prin ocluzie traheala endoluminala fetoscopica - Fetoscopic Endoluminal Tracheal Oclussion – FETO. Operatia presupune plasarea unui balon mic la nivelul traheii copilului, astfel incat sa blocheze caile aeriene, sa previna eliminarea lichidului din plamani si sa stimuleze dezvoltarea plamanilor. Scopul procedurii este de a ajuta plamanii sa se dezvolte suficient incat sa permita oxigenarea adecvata la nastere.  Acest tip de procedura este realizat cu succes in Centrul de Chirurgie Fetala din Spitalul Baneasa, unde micutii pacienti sunt atent monitorizati de o echipa multidisciplinara, coordonata de dr. Hadi Rahimian, medic primar Obstetrica-Ginecologie, cu supraspecializare in Medicina Materno-Fetala.

Mai multe informatii despre cazurile de hernie diafragmatica severa rezolvate cu succes in Centrul de Chirurgie Fetala din Spitalul Baneasa gasiti in articolele de mai jos: