Alege sectiunea

EDU.REGINAMARIA.RO

Povestea lui Rafael, născut prematur cu 6 transfuzii intrauterine și 2 tranfuzii după naștere

Povestea lui Rafael, nascut prematur cu 6 transfuzii intrauterine si 2 tranfuzii dupa nastere

“Sunt Roxana si sunt mamica de prematur nascut la 34 de saptamani. Povestea noastra nu a inceput tocmai bine. In 2013 am ramas insarcinata pentru a doua oara. Am mers la un medic din Timisoara pentru ca aveam incompatibilitate Rh si aveam anumite temeri. Mi-a spus sa nu-mi fac griji, ca totul va fi perfect. Din pacate, nu a stiut sa se ocupe de o sarcina cu risc si la o luna dupa nastere am pierdut-o pe Daria din cauza anemiei foarte mari, dar si din cauza lor. Am ramas cu multe semne de intrebare la care nu voi primi niciodata raspuns. Imi pierdusem speranta de a mai avea alt copil.

Am citit mult despre ce se poate face in cazul meu si asa l-am gasit pe dr. Hadi Rahimian. Am mers la dansul si mi-a promis ca ma va ajuta sa am inca un copil sanatos. Nici nu pot sa explic ce am simtit atunci. Mi-a zis ca pot ramane iar insarcinata dupa cateva luni, iar in ianuarie 2015 testul de sarcina a iesit pozitiv. I-am scris domnului dr. Hadi Rahimian vineri seara, iar luni m-a primit. Totul a decurs bine pana in saptamana 19 de sarcina, cand titrul de anticorpi a crescut la 1/1024 de la 1/512 cat era cand am ramas insarcinata. Copilul incepuse sa fie afectat de anemie si atunci am facut prima transfuzie intrauterina.

La 28 de saptamani mi-a spus ca are ascita (lichid in abdomen). Nu stiu daca voi credeti in minuni, dar eu cred pentru ca, de la spital am plecat direct la Manastirea Radu Voda, iar ziua urmatoare ascita nu mai era. Nu ii venea nici domnului doctor Hadi Rahimian sa creada. De la 19 saptamani de sarcina, m-am mutat in Bucuresti cu chirie, pentru ca sunt din Turnu Severin. Mergeam de 3-4 ori pe saptamana la ecografie. Am facut 6 transfuzii intrauterine pana la 34 de saptamani, cand am nascut si inca doua transfuzii totale dupa nastere. Copilul a facut stop cardiac si a primit diagnosticul de leucomalacie periventriculara stanga (chisturi in substanta alba). A fost intubat 5 zile si a stat inca 10 zile intr-un incubator deschis. Domnul doctor Rahimian mereu ma incuraja, iar uneori ma certa daca ma vedea foarte panicata. De la hemoragia cerebrala, Rafael a facut o semipareza pe partea dreapta. Am facut terapia Vojta timp de 7 luni, din 3 in 3 ore (am mers si am invatat tehnica pentru a putea sa ii fac eu acasa). In paralel faceam terapia Bobath de 3 ori pe saptamana si ergoterapie (in functie de varsta). Mergeam lunar la terapeut pentru a vedea progresele. Cu terapia Bobath am continuat pana cand Rafael a implinit 2 ani si 2 luni, cand medicul neurolog mi-a spus ca a recuperat. A ramas stangaci, dar nu este o problema. Foloseste ambele maini acum.

A fost un drum extrem de greu, dar domnul doctor Hadi Rahimian si-a tinut promisiunea si m-a ajutat sa am un copil sanatos. Din pacate, Daria nu a avut sansa lui. Rafael are acum 4 ani si 2 luni si este un copil perfect din toate punctele de vedere. Ii multumim domnului doctor Hadi Rahimian pentru ca i-a dat o sansa la viata micului erou! Cu siguranta, fara ajutorul dumnealui nu am fi reusit!”

Despre incompatibilitatea de Rh in sarcina

Factorul Rh (Rh este prescurtarea de la Rhesus) este o proteina gasita pe suprafata globulelor rosii din sange (BRC). Aceasta proteina se gaseste la majoritatea persoanelor, 85% dintre oameni avand Rh-pozitiv. Persoanele care nu au proteina au Rh-negativ. Vorbim de incompatibilitate de Rh atunci cand mama are Rh-negativ, iar tatal are Rh-pozitiv.

Incompatibilitatea de Rh este o afectiune care se dezvolta atunci cand o femeie insarcinata are Rh-negativ, iar copilul din pantecele ei are Rh-pozitiv, mostenit de la tata.

In timpul sarcinii, globulele rosii de la copilul nenascut pot traversa placenta si trece in sangele mamei. Daca mama are Rh-negativ, sistemul ei imunitar trateaza celulele fetale Rh-pozitive ca si cum ar fi un intrus. Corpul mamei va face anticorpi impotriva celulelor sanguine fetale, care pot trece prin placenta la fat si pot distruge globulele rosii ale acestuia. Distrugerea celulelor rosii din sangele copilului nenascut produce o afectiune numita boala hemolitica a nou-nascutului prin incompatibilitate de Rh, manifestata prin anemie fetala.

In cazuri rare, daca incompatibilitatea de Rh este severa, punand in pericol viata bebelusului, se pot face transfuzii de sange intrauterin. Aceste transfuzii inlocuiesc sangele copilului cu sange cu celule sanguine Rh-negative, prevenind distrugerea globulelor rosii din fluxul sanguin al bebelusului.

Transfuziile de sange intrauterine sunt realizate cu succes in Centrul de Chirurgie Fetala din Spitalul Baneasa, primul si singurul spital din tara noastra acreditat la nivel international (JCI) pentru siguranta ingrijirii pacientului. Aici fiecare caz este atent monitorizat de o echipa multidisciplinara, compusa din medici specialisti in ecografie de sarcina avansata, imagistica fetala, medicina materno-fetala, anestezie cu risc inalt, chirurgie fetala, chirurgie pediatrica si neonatologie.  

Mai multe informatii despre transfuzia intrauterina fetala gasiti si in articolul de mai jos, care prezinta povestea Mariei, nascuta in saptamana 32 de sarcina, dupa ce i-au fost realizate 6 transfuzii de sange in uter: