Alege sectiunea

EDU.REGINAMARIA.RO

Pierderea simtului gustativ

I:  Am observat ca simtul gustului a slabit odata cu varsta. Este normal?

R: Intensitatea simtului gustativ se poate diminua pe masura ce imbatranesti. In anumite cazuri, schimbarile sunt asociate unor afectiuni medicale – unele tratabile, altele nu.

Gustul poate fi tulburat datorita unei reduceri a marimii si numarului de muguri gustativi, care se gasesc in interiorul unor proeminente raspandite pe suprafata limbii, numite papile. Productia diminuata de saliva – legata de purtarea protezelor dentare si de anumite medicamente – poate inrautati problema.  Majoritatea oamenilor observa intai pierderea sensibilitatii la gustul dulce si sarat, in timp ce gustul amar si acru raman neafectate.

Sunt anumite afectiuni medicale care afecteaza gustul, precum bolile de rinichi si ficat. O alta este glosita sau umflarea limbii si pierderea papilelor; este cauzata de deficitul de vitamina B12 sau zinc ori de o infectie fungica in gura (afta). Indivizii care sufera de Alzheimer’s sau Parkinson se plang adesea de pierderea gustului si mirosului. Simtul gustativ si cel olfactiv sunt legate indeaproape, prin urmare un simt al mirosului care descreste face ca alimentele sa para anoste. O examinare medicala si analize de sange pot ajuta la descoperirea  cauzei pierderii simtului gustative.

Daca nu este descoperita nicio cauza reversibila, este important sa nu folositi sare sau zahar in exces pentru a compensa pentru mugurii gustativi mai slabi. Folositi, in schimb, ierrburi si condimente pentru a  da gust mancarii. Nu exista medicamente sau suplimente care sa se fi dovedit ca imbunatatesc senzatia de gust.