O viata intreaga in care pielea a fost expusa la soare, determina subtierea pielii si reducerea capacitatii acesteia de a retine apa. De asemenea, pielea imbatranita produce mai putin sebum pentru a mentine pielea lubrifiata. Unele afectiuni medicale, cum ar fi hipotiroidismul, diabetul si boli ale rinichilor, cresc probabilitatea de aparitie a pielii uscate.
Simptomele pielii uscate
- Zone de piele descuamata cu sau fara roseata
- Mancarime
- Uscaciune generala
Tratarea pielii uscate
Prima modalitate de aparare impotriva pielii uscate este folosirea unei creme hidratante care inmoaie si netezeste pielea, care contine apa si lipide (grasimi).
Unele creme hidratante atrag apa la nivelul pielii si o retin inauntru, in timp ce altele previn pierderea apei din piele acoperind-o cu un strat gros, impermeabil.
Produsele eficiente includ urmatoarele ingrediente :
Petrolatum (vaselina). Aceasta substanta grasa stopeaza pierderea de apa fara a astupa porii. Este o componenta a multor creme si unguente hidratante deoarece este ieftina. Pentru ca vaselina nu contine apa, este indicat sa o folosesti in timp ce pielea este inca umeda, dupa baie, pentru a retine apa.
Uleiuri. Uleiurile de hidratare, cum ar fi uleiul mineral, au acelasi efect ca vaselina, fara a fi la fel de grase. Uleiurile ar trebui de asemenea folosite in timp ce pielea este inca umeda.
Lotiuni si creme emoliente. Aceste produse contin apa si ulei, prin urmare, sunt mai putin grase si mai atragatoare din punct de vedere cosmetic decat vaselina sau uleiul. Majoritatea contin de asemenea un emulsificator pentru a impiedica separarea lichidului. Agentii de umectare, de tipul sorbitolului si glicerinei, sunt folositi pentru a fixa apa in piele si pentru a o ajuta sa absoarba umezeala. Cauta produse hidratante care sa contina cel putin unul dintre urmatoarele ingrediente: glicerina, uree, acid piroglutamic, sorbitol, acid lactic, saruri lactice sau acizi alfa-hidroxi.
Prevenirea problemelor suplimentare
Urmatoarele modificari aduse stilul tau de viata sau mediului inconjurator pot ajuta la ameliorarea uscaciunii pielii:
- Pastreaza aerul umifificat folosind un umidificator sau punand un vas de apa deasupra radiatorului.
- Cand faci dus sau baie, foloseste apa calduta (nu fierbinte - apa fierbinte poate usca si mai mult pielea indepartand uleiurile sale naturale).
- Alege sapunuri care nu usuca pielea, care nu contin substante abrazive sau iritanti. Sapunurile foarte grase sau sapunurile de curatare usuca mai putin decat celelate sapunuri lichide sau antibacteriene.
- In loc sa freci, tamponeaza-ti pielea pentru a te usca dupa baie.
- Aplica crema hidratanta imediat dupa baie pentru a retine apa pe care pielea a absorbit-o in timpul baii.
- Poarta tesaturi moi, care sa nu te zgarie sau sa-ti irite pielea.
- Text: www.health.harvard.edu