Alege sectiunea

EDU.REGINAMARIA.RO

Peste 2.150 de copii născuți în maximă siguranță în maternitățile REGINA MARIA

Eforturi fără precedent

Spitalele Retelei de sanatate REGINA MARIA au facut eforturi fara precedent, luand toate masurile de siguranta pentru reducerea riscului de infectie cu COVID 19, acest virus extrem de contagios pe care intreaga omenire s-a straduit sa il tina sub control.
In cele 3 luni si jumatate de la inceputul pandemiei, peste 2.150 de nasteri au avut loc in maxima siguranta in cele 4 maternitati ale retelei REGINA MARIA.
Inca de la primele semne ca virusul este aproape de Romania, REGINA MARIA a fost primul furnizor medical care a initiat sesiuni de lucru cu experti internationali, chinezi si europeni pentru a se alinia celor mai complexe protocoale de siguranta epidemiologica. Ghidati de experienta medicilor epidemiologi, infectionisti, de urgenta si sub indrumarea autoritatilor si a Organizatiei Mondiale a Sanatatii, spitalele Retelei au aplicat gradual masuri menite sa tina in siguranta cadrele medicale si toti pacientii, in mod special femeile care urmau sa nasca, astfel incat si ele si copiii lor sa fie feriti de o posibila infectie cu noul coronavirus.

cluj maternitate

Prematuri și cazuri complexe de neonatologie

In perioada martie-iunie, in maternitatea din cadrul Spitalului REGINA MARIA Cluj, s-au nascut in siguranta aproximativ 300 de copii, inclusiv 5 perechi de gemeni. Desi s-au nascut intr-o perioada marcata de pandemie, toti au fost in siguranta si au ajuns cu bine acasa, niciuna dintre mame nefiind suspecta sau cu rezultat pozitiv la testarea COVID. Cu toate acestea, au fost si cateva cazuri care au solicitat atentia, experienta si dedicatia echipei de medici din sectiile de Obstetrica Ginecologie si Neonatologie. Au fost nou-nascuti care au venit pe lume inainte de termen, care au urmat tratamente speciale post-natale sau au prezentat malformatii care au necesitat interventii chirurgicale imediat dupa nastere.
maternitate cluj
Au fost si trei cazuri mai deosebite care au dat emotii parintilor si au tinut in priza echipa de medici neonatologi din Spitalul REGINA MARIA Cluj, dar care s-au incheiat cu bine. Toti cei trei nou-nascuti sunt acum acasa, se alimenteaza si se dezvolta normal.
Dr. Sorin Andreica, Seful Sectiei de Neonatologie ne povesteste despre cei trei mici luptatori (doua fetite si un baiat) care au fost in situatii la limita, inca din primele zile de viata. “Baietelul a venit pe lume la 36 de saptamani, prin cezariana de urgenta dupa tentativa esuata de nastere pe cale naturala. Cu asfixie severa la nastere, a facut stop cardiac la nastere si a fost resuscitat. In prezent este recuperat, se hraneste normal si evolueaza conform varstei lui.
Am intampinat si o fetita nascuta prematur la 32 de saptamani care a trebuit sa petreaca in spital aproape o luna, ca sa isi recapete fortele si sa recupereze in incubator. A plecat acasa dupa patru saptamani, cand greutatea si toti ceilalti parametri au fost cei normali si a putut parasi spitalul in siguranta.
Cel de-al treilea caz special este o alta fetita care s-a nascut cu o atrezie anala cu fistula perianala, ceea ce nu facea posibila defecatia fireasca. Se impunea corectarea prin cura chirurgicala, interventie posibila datorita echipei multidisciplinare existente in spitalul din Cluj, dar si a sectiei de terapie intensiva neonatala performanta existenta aici.
Fetita a fost operata la scurt timp de la nastere iar evolutia ei a fost excelenta, putand sa reia alimentatia normala din prima zi postoperator si sa plece acasa la scurt timp, ceea ce ne bucura foarte tare”, a declarat dr. Camelia Vidra, medic primar neonatologie, care s-a ocupat de cazul fetitei operate.
“Dincolo de eforturile medicale, de protocoale, de cheltuielile suplimentare pentru dezinfectanti si echipamente de protectie, au fost si eforturile acestor peste 2.150 de mame care au trecut prin experienta nasterii cu mult mai mult stres si mai putin sprijin emotional din partea familiei care nu a putut sa le fie aproape in aceste momente. Vrem sa le multumim fiecareia in parte pentru curajul si intelegerea cu care au trecut prin aceste momente in ciuda tuturor greutatilor, participand activ la demersul nostru de a fi cu totii in siguranta” este de parere Dr. Nirvana Georgescu, Director de Calitate si Siguranta a Pacientului in REGINA MARIA.
Iata care sunt masurile de siguranta pe care maternitatile din cadrul spitalelor REGINA MARIA le respecta.

Cu încredere spre viitor

“Suntem increzatori ca toate masurile de siguranta pe care le-am respectat impreuna cu pacientii nostri au dat cele mai bune rezultate si suntem in continuare atenti la toata dinamica evolutiei pandemiei, pregatiti sa luam deciziile necesare pentru protejarea pacientilor nostri. In continuare vom aplica aceleasi masuri de igiena, triaj si dezinfectie, in toate locatiile, cu maxima strictete si rigurozitate pana cand situatia cazurilor va fi in afara oricariu pericol” a declarat Dr. Nirvana Georgescu, Director Calitate si Siguranta Pacientului in REGINA