Sa slabesti si sa-si mentii apoi noua greutate nu e usor, dovada fiind doar cei 5% dintre obezi care reusesc sa scape definitiv de acest handicap. Restul de 95%, continua intr-o masura mai mare sau mai mica, lupta cu surplusul de kilograme, transformand-o de cele mai multe ori intr-o alternanta sus-jos a acului de la cantar. Variatia „yo-yo“ a greutatii reflecta in mod direct succesiunea perioadelor de cura de slabire cu perioadele in care ne reintoarcem la obiceiurile alimentare vechi. Nu putem avea rezultate si mai ales unele de durata, daca nu suntem dispusi la un efort pe termen lung si la schimbarea definitiva a relatiei pe care o avem cu mancarea.
Dependenta de diete
Pe parcursul vietii, o femeie incepe in medie 15 cure de slabire si pierde aproximativ 40-45 kg, insa se reingrasa alte 50-55 kilograme! Expertii au ajuns la o concluzie trista: cu cat greutatea unei persoane fluctueaza mai tare, cu atat mai greu ii va fi sa slabeasca real si definitiv, deoarece compozita corporala se modifica, creste cantitatea de tesut adipos si scade masa musculara, deci si consumul de calorii. In plus, creste frustrarea si preocuparea pentru greutate si apare nevoia unei alimentatii controlate aberant.
Decat sa slabiti pentru ca apoi sa va reingrasati, mai bine nu incepeti niciodata o dieta; curele de slabire repetate va afecteaza sanatatea, sunt obositoare si submineaza grav increderea de sine.
Nu putem trece cu vederea ani intregi de alimentatie dezordonata si sa asteptam rezultate miraculoase dupa primele zile de dieta. Surplusul de kilograme nu apare peste noapte si nici dupa o singura masa copioasa, iar pierderea in greutate, cu cat este mai rapida si mai drastica, cu atat e mai periculoasa, pentru ca nu-si propune de fapt un echilibru si o stabilitate, ci solutii extreme, de scurta durata. Suntem dispusi la orice efort sau renuntare, cu conditia sa tina putin, pentru ca asteptam cu nerabdare intoarcerea la libertatea de a manca fara grija. Ceea ce inseamna automat si intoarcerea kilogramelor in plus!
Cura de slabire are un efect psihologic negativ asupra moralului
Iata motivele pentru care cura de slabire poate avea un efect negativ asupra moralului:
- Ideea de regim da nastere unei frenezii alimentare legate de produsele „interzise“ de obicei in cura de slabire (dulciuri, grasimi), adica exact lucrurile care ne plac. Calea sigura pentru silueta este consumul lor constant si moderat, pentru ca excesul consecutiv perioadelor de abstinenta duce automat la ingrasare.
- Incapacitatea de a gasi placerea si confortul in mancare poate duce la pierderea raportului normal si pozitiv cu alimentele si la incapacitatea de a intelege semnalele pe care organismul nostru le transmite. In final, transformam in vointa si in ratiune ceea ce ar trebui sa fie doar ascultarea nevoilor biologice si psihologice ale corpului.
- Modificarile dietetice facute pe termen scurt si curele de slabire repetate dau un sentiment de esec continuu pentru ca abordarea este fundamental gresita. Retineti, nu putem slabi sau mentine greutatea fara sa ne supraveghem alimentatia in mod constant, pe viata.
- Preocuparea permanenta pentru controlul greutatii duce, paradoxal, la o stare de insatisfactie legata de propria imagine corporala: fie de cura de slabire nu este suficient de lunga si de sustinuta ca sa aiba rezultate multumitoare, fie succesul dietei este repede umbrit de intoarcerea kilogramelor. Orice cura de slabire presupune un final, iar reingrasarea este de multe ori dovada ca acest proces nu s-a incheiat pentru totdeauna.
Slabitul nu poate fi rezolvat definitiv prin vointa, ci prin reeducarea comportamentului alimentar, organizare, disciplina si mult realism.