Alege sectiunea

EDU.REGINAMARIA.RO

Noul coronavirus si infectia COVID-19 la copii

Noul coronavirus si infectia COVID-19 la copii

Copiii nu sunt mai sensibili la infectia cu noul coronavirus (COVID-19), comparativ cu populatia generala, conform datelor existente pana in prezent. De fapt, majoritatea cazurilor confirmate de COVID-19 raportate din China au avut loc la adulti. Au fost raportate și infectii la copii, inclusiv la copii foarte mici. Aproximativ 100 de cazuri la copii au fost raportate la nivel mondial, iar cei mai multi dintre ei au luat infectia de la un membru al familiei. Potrivit expertilor UNICEF și specialistilor din cadrul Centrului pentru prevenirea si controlul bolilor (CDC) din Statele Unite ale Americii, noul coronavirus pare sa provoace o infectie mai usoara la copii decat la adulti sau persoane in varsta.

In plus, din informatiile limitate publicate despre alte tipuri de coronavirus care au determinat epidemii, precum coronavirusul care a provocat in trecut sindromul respirator sever acut (SARS-CoV) si focarele de coronavirus din Orientul Mijlociu (MERS-CoV), infectia in randul copiilor a fost una cu evolutie comuna, non-severa. Chiar daca face din aceeasi familie de virusuri, noul coronavirus (numit SARS-CoV-2) nu este SARS-CoV, simptomatologia respiratorie si generala fiind mult mai severa in cazul infectie cu SARS-CoV).

Copiii ar trebui sa adopte aceleasi actiuni obisnuite de preventie pentru a evita infectia, inclusiv spalatul des pe maini cu apa si sapun sau utilizarea unui dezinfectant pe baza de alcool, evitarea persoanelor bolnave si administrarea tuturor vaccinurilor necesare, inclusiv vaccinul impotriva gripei.

Simptomele asociate COVID-19 la copii – relativ usoare

Comform cazurilor limitate despre copiii infectați cu noul coronavirus in China, acestia au raportat simptome asemanatoare racelii obisnuite, cum ar fi febra, rinoree si tuse. Simptome gastrointestinale (varsaturi si diaree) au fost raportate la cel putin un copil cu COVID-19. Potrivit datelor raportate, copiii cu COVID-19 au prezentat, in general, simptome usoare si, desi au fost raportate complicatii severe (sindrom de detresa respiratorie acuta, soc septic), acestea par sa fie mai putin frecvente in comparatie cu adultii.

Deocamdata, noul coronavirus este inca studiat pentru a afla mai multe informatii despre cum afecteaza copiii sau femeile insarcinate. Se stie ca noul coronavirus afecteaza persoanele de orice varsta, dar pana in prezent au fost raportate relativ putine cazuri de COVID-19 in randul copiilor. Virusul este fatal in cazuri rare, decesul producandu-se pana acum in principal in randul persoanelor in varsta cu afectiuni medicale preexistente. Momentan, rujeola si gripa sunt considerate probleme mult mai serioase in randul copiilor decat noul coronavirus.

Copilul meu are simptome de COVID-19. Ce trebuie sa fac?

Parintii care observa ca micutii lor manifesta simptome asemanatoare COVID-19trebuie sa se adreseze medicului pediatru sau unui spital de boli infectioase. Fiind in plin sezon de gripa, parintii nu trebuie sa se alarmeze si trebuie sa-si aminteasca faptul ca simptomele asociate COVID-19, cum ar fi tusea sau febra, pot fi similare cu simptomele gripei sau racelii comune - care sunt mult mai frecvente.Transmiterea COVID-19 in randul copiilor pare sa fie limitata, in comparatie cu  gripa, prin urmare, ca si in cazul altor infectii respiratorii (precum gripa), se recomanda contactarea medicului pediatru si evitarea, pe cat posibil, a locurilor publice (loc de munca, scoli, transport in comun), pentru a preveni raspandirea virusului.

Copiii trebuie invatati de mici obiceiurile sanatoase de igiena a mainilor si a cailor respiratorii, cum ar fi:

  • Sa se spele frecvent pe maini cu apa si sapun
  • Sa tuseasca sau sa stranute in pliul cotului sau intr-un servetel de unica folosinta pe care sa-l arunce apoi
  • Sa nu-si atinga ochii, gura sau nasul, daca nu si-au spalat corect mainile

Ce le spunem copiilor despre noul coronavirus?

Multi stiu deja ca in lume circula o noua boala care a alertat numeroase state si numerosi experti in sanatate publica, o boala despre care persoanele din preajma lor vorbesc des si isi arata ingrijorarea. Panica nu a fost niciodata un raspuns constructiv, ci dimpotriva. Tocmai de aceea, expertii indeamna populatia sa se informeze din surse credibile si sa asculte statisticile si faptele, care arata ca noul coronavirus provoaca o infectie asemanatoare gripei, a carei rata de mortalitate este mica. Parintii sunt incurajati sa vorbeasca deschis copiilor despre noul coronavirus, in functie de varsta si interesul manifestat de copii pentru subiect.

Iata mai jos cateva sfaturi oferite de expertii americani parintilor care doresc sa discute despre noul coronavirus cu micutii lor:

  • Aflati ce stie copilul despre noul coronavirus. Discutia trebuie abordata in functie de informatiile pe care le-a auzit copilul despre noul coronavirus.
  • Procesati mai intai propria anxietate. Asigurati-va ca nu va panicati in preajma copilului, intrucat comportamentul parintelui poate creste nivelul de anxietate a copilului. Niciun parinte nu isi doreste ca micutul lui sa creada ca lumea este un loc infricosator
  • Ascultati temerile copilului. Este posibil ca acesta sa fi auzit de la un alt copil ca poate sa moara din cauza noul virus, iar aceasta teama este una serioasa si trebuie tratata ca atare. Parintii trebuie sa-si asculte copilul, sa ii arate ca ii inteleg teama, sa-l ajute sa se calmeze si sa-si gestioneze frica.
  • Vorbiti copilului adecvat varstei sale. Copilul trebuie sa stie adevarul despre noul coronavirus, sa stie ca poate cauza o boala asemanatoare unei raceli si ca oamenii de stiinta inca studiaza noua boala, pentru a sti cum sa-i ajute mai bine pe cei infectati
  • Subliniati importanta masurilor de igiena. Parintii pot explica micutilor ca este bine sa se spele pe maini des, cu apa si sapun si ca spalatul eficient trebuie sa dureze aproximativ 20 de secunde. Pentru a sti cat timp se spala, copiii pot fi invatati sa fredoneze de 2 ori melodia “Happy Birthday” (“La Multi Ani”) in timp ce se spala pe maini.

Surse:
www.cdc.gov
www.unicef.org
www.kidshealth.org
www.parenting.nytimes.com