Alege sectiunea

EDU.REGINAMARIA.RO

Monturile sau Hallux valgus

Articol de Sef De Lucrari Dr. Vlad Predescu Medic primar Ortopedie si traumatologie

Hallux valgus reprezinta o afectiune a articulatiei metatarsofalangiene 1 a piciorului, fiind denumita popular “mont”. Aspectul piciorului este deformat, cu devierea bazei halucelui spre interior si aparitia in dreptul articulatiei sale a unei proeminente osoase dura la palpare (exostoza mediala sau montul propriu-zis). Suplimentar, pe langa exostoza halucelui, pot aparea deformari asociate ale degetelor 2-5 si limitarea mobilitatii articulare.

Monturile sunt in mare parte dobandite genetic, insa tipul de pantofi purtat are un rol determinant. In realitate, ele nu reprezinta depuneri osoase suplimentare, ci proeminenta primului metatarsian care nu este aliniat pe axul normal. De aceea, o simpla rezectie a montului nu este suficienta, fiind nevoie de rezectii de realiniere a metatarsienelor (osteotomii) pentru a reda arhitectura normala a antepiciorului.

Montul poate fi dureros in sine sau durerea poate aparea secundar presiunii crescute datorate purtarii unor pantofi incomozi, cu compartimentul anterior ingust (exemplul cel mai bun este pantofii cu toc).

Frecvent apar si deformari asociate ale degetelor 2-5 (degetul in ciocan, cu diverse variatii ale acestuia). Deformarile devin in timp fixe, articulatiile interfalangiene isi pierd mobilitatea, iar corectia defectului este doar chirurgicala. In dreptul proeminentelor se dezvolta calozitati sau durioame foarte dureroase la contactul cu pantoful sau chiar la palpare.

Care sunt cauzele aparitiei Hallux Valgus ?

Nu sunt cunoscute in totalitate, insa factorul ereditar are un rol destul de important. De asemenea, pot fi dobandite cand exista defecte de arhitectura ale antepiciorului, care cauzeaza dezechilibre musculare. Pantofii cu toc nu sunt cauza directa, insa pot agrava un defect preexistent, pana in punctul in care modificarile devin ireversibile.

Optiuni de tratament

Dupa o  perioada de timp, defectul poate deveni mai mult decat o problema cosmetica. Durerea severa poate impiedica pacientul sa poarte orice tip de incaltaminte sau poate aparea la simplul ortostatism prelungit (stat in picioare).

In stadiile initiale, trebuie luate in considerare masurile conservative de tratament (nechirurgicale) – orteze de corectie, sustinatori plantari, pantofi adecvati, fizioterapie.

Tratamentul chirurgical

Reconstructia chirurgicala trebuie luata in discutie cand durerea este constanta si nu se remite sub nicio forma de tratament conservativ. Chirurgia in scop pur cosmetic nu este recomandata, deoarece ea implica riscuri, ca orice interventie chirurgicala.

Forma usoara

In acest stadiu, montul si devierea halucelui sunt de dimensiuni mici, iar mobilitatea articulatiei metatasofalangiene 1 este pastrata. In regiunea montului se poate dezvolta o bursita (inflamatie a membranei sinoviale) datorata conflictului cu pantofii. In aceasta faza, tratamentul conservator este indicat: purtatul de pantofi adecvati, cu compartiment anterior larg, orteze corectoare pentru haluce, tratament antiinflamator. In anumite situatii, dupa episodul inflamator, la baza halucelui poate proemina o formatiune indurata (bursa restanta) care nu mai raspunde la tratament. In acest caz, se poate interveni chirurgical pentru ablatia bursei (bursectomie) si remodelarea capului metatarsian 1 (emondaj).

Forma moderata

Montul creste in dimensiuni, este dureros atat in timpul mobilizarii ortostatismului prelungit, cat si in repaus. In plus, devierea metatarsianului 1 si a halucelui este importanta, iar mobilitatea articulara este redusa. In aceasta situatie, remodelarea metatarsianului 1 nu mai este suficienta, ci necesita proceduri de realiniere (osteotomii) si fixare a fragmentelor osoase (osteosinteza). In functie de gradul de hallux valgus, se stabileste si tipul de interventie chirurgicala.

Forma severa

In ultimul stadiu, defectele osoase implica tot antepiciorul, durerea este constanta si mersul dificil, indiferent de incaltarile purtate. Articulatiile interfalangiene si metatarsofalangiene sunt rigide pana la fixe (complet blocate), in dreptul lor se dezvolta calozitati sau durioame, apar defecte asociate pe degetele 2-5 (deget in ciocan, quintus varus).

Inainte de operatie

1. In functie de varsta si afectiuni colaterale, va fi nevoie sa facem urmatoarele teste:

  • Analize de sange: hemoleucograma (HLG), teste de coagulare (coagulograma), probe inflamatorii (viteza de sedimentare a hematiilor – VSH, fibrinogen, proteina C reactiva –PCR);
  • Sumar de urina;
  • Rx cardiopulmonara;
  • Electrocardiograma (ECG).

 

2. Nu mancati si nu beti nimic (nici macar apa!!!) cu minim 8 ore inainte de interventie. Asta inseamna sa nu consumam nimic pana in miezul noptii premergatoare operatiei.

3. Anuntati medicul anestezist si ortoped daca:

  • Aveti alergie la medicamente sau anestezice;
  • Sunteti sub tratament cu antiagregante plachetare (Aspirina, Plavix, Vessel) sau anticoagulante injectabile (Clexane, Fragmin) sau oral (Warfarine). Acestea trebuie oprite cu minim 7 zile inainte de interventie;
  • Ati avut vreodata fenomene de tromboza venoasa profunda (gambe tumefiate, rosii, dureroase la palpare, dar si spontan) sau orice alta anomalie de coagulare a sangelui;
  • In ultimele zile aveti febra, frisoane, tuse, iritatii, leziuni tegumentare.

Postoperator si recuperare

Dupa operatie, pacientul ramane internat in medie intre 2-4 zile, in functie de starea lui generala si tipul de interventie optat.

Se vor administra antibiotice pentru profilaxia infectiei si tratament anticoagulant pentru a preveni tromboza venoasa profunda. Forma de administrare (injectabila sau oral) este aleasa de medicul ortoped impreuna cu medicul anestezist, in functie de afectiunile asociate ale pacientului (comorbiditati). Se instituie, de asemenea, controlul durerii (analgezice, antiinflamatoare).

Tegumentul din jurul plagii poate fi amortit pentru 24-36 de ore, datorita edemului. Daca persista, trebuie mentionat medicului curant.

Dureri de cap pot fi resimtite ca urmare a anesteziei rahidiene pentru 12-24 ore.

Pansamentul nu se uda cand pacientul merge in cabina de dus, pentru a evita orice comunicare cu germenii din mediul extern. Pansamentul se schimba la 2-3 zile, local se administreaza gheata, cu membrul pelvin operat in pozitie procliva (ridicat).

Mobilizarea se face cu sprijin total sau partial, dependent de tipul de operatie, cu ajutorul a doua carje sau cu un cadru metalic. Se poarta un tip de incaltaminte special (de exemplu: sandalele tip Barouk) cu descarcare a compartimentului anterior pentru 4-8 saptamani, astfel incat sprijinul va fi complet pe calcai, iar antepiciorul nu va atinge solul.

Firele de sutura se scot la aproximativ 14 zile. La 6 saptamani de la operatie, pacientul revine la control pentru a efectua o radiografie de control.

Reintegrarea la locul de munca se face in functie de activitatea desfasurata. Daca este vorba despre o munca la birou, atunci vorbim de o perioada de 2-4 saptamani. In cazul unei activitati fizice sustinute, sau daca ortostatismul este prelungit, in medie la 8-12 saptamani. De asemenea, sofatul este indicat la aproximativ 6 saptamani postoperator.

Ce complicatii pot aparea?

  • Infectia
  • Tromboza venoasa
  • Neuroame
  • Recurenta hallux valgus
  • Degradarea implantului (ruptura suruburilor sau placii)
  • Exacerbarea defectului prin hipercorectie (hallux varus)
  • Pseudartroza (lipsa de consolidare a fragmentelor osoase)
  • Fractura iatrogena (intraoperatorie) sau de stres
  • Metatarsalgia de transfer

Daca suferi de monturi, programeaza-te la medicii ortopezi din Spitalul Euroclinic pentru a afla care este cea mai buna metoda de tratament in cazul tau. Pentru informatii despre costurile interventiei, durata spitalizarii, pregatirea preoperatorie si analizele necesare suna la Numarul unic Divizia de interventii chirurgicale 021 9208!

Material reprodus cu acordul Dr. Vlad Predescu, Medic Primar Ortoped, www.chirurgortoped.ro, site accesat 09.2014