Alege sectiunea

EDU.REGINAMARIA.RO

Mina se bucura din nou de viata, fara calmante, dupa operatia minim-invaziva de protezare a soldului, realizata la Spitalul Cluj

Articol de Mirabela Gatila Medical Content Writer
Atunci cand ai o problema de sanatate care iti limiteaza libertatea de miscare, te poti simti captiv, blocat in propriul corp. Pana si simpla plimbare pana la magazinul din colt te poate face sa simti frustrare si neputinta in fata durerii. Persoanele diagnosticate cu coxartroza stiu cel mai bine cum este sa traiesti cu durerea si lipsa mobilitatii. Si, mai ales, cat de mult iti afecteaza boala viata de zi cu zi.

Mina Cozac are 66 de ani si a trebuit sa se lupte cu durerile provocate de coxartroza de 2 ori. Prima data a primit diagnosticul la piciorul stang in urma cu 20 de ani si a doua ora la inceputul anului 2024, la piciorul drept. In ambele cazuri, Mina a ales sa ii fie inlocuita articulatia soldului. Daca in urma cu 20 de ani a trecut printr-o interventie chirurgicala clasica, deschisa, si, implicit, o recuperare destul de anevoioasa, recent a optat pentru o interventie minim-invaziva. A mers pe mana dr. Adrian Blesneac, medic primar Ortopedie si Traumatologie la Spitalul Regina Maria Cluj, care, dupa numeroase analize si incercari de a-i oferi alinare, a decis ca operatia minim-invaziva de protezare a soldului drept este optiunea terapeutica cea mai eficienta. 

Un diagnostic complicat si luni de dureri intense

Inainte de a fi diagnosticata cu coxartroza dreapta secundara sinovitei vilonodulare, o afectiune rara si agresiva a articulatiei soldului, Mina a cazut si s-a lovit la ambii genunchi. Prin urmare, primele dureri le-a resimtit la nivelul genunchilor. Dupa ceva vreme durerile s-au extins si la sold, iar cand au devenit tot mai greu de suportat si calmantele nu si-au mai facut efectul, Mina a stiut ca trebuie sa faca ceva. A mers la dr. Adrian Blesneac, pe care il cunostea. Medicul ortoped o mai ajutase cand a avut nevoie de o interventie chirurgicala la menisc. 

„La inceput medicul a incercat sa faca tot ce era posibil ca sa nu ma opereze. Pana la urma a decis sa faca interventia chirurgicala, a fost ultima si cea mai buna solutie, altfel nu se mai putea. Aveam dureri continue de nu le mai puteam suporta”, isi aminteste Mina.

👉 Prin coxartroza se intelege uzura sau chiar distrugerea cartilajului articulatiei soldului. Este o afectiune cronica si potential invalidanta, afectand semnificativ calitatea vietii pacientilor.
 

Calea spre recuperare: artroplastia totala de sold

Interventia chirurgicala de protezare a soldului drept s-a realizat minim-invaziv, printr-o abodare anterolaterala, evitand taierea muschilor. Operatia propriu-zisa a durata aproximativ o ora, timp in care articulatia soldului a fost inlocuita cu o proteza metalica, necimentata - o solutie moderna care permite fixarea protezei in mod natural. 

„Exista doua tipuri de proteze de sold. Proteze de sold cimentate (fixate cu un ciment special, n. red.), care de obicei se folosesc la oamenii in varsta. Sau la oamenii cu o calitate a osului foarte precara, cu osteoporoza severa. In cazul in care sistemul osos este intr-o stare foarte buna de sanatate, adica avem un os de calitate, se folosesc proteze necimentate”, a explicat dr. Adrian Blesneac. 

Comparativ cu metodele utilizate acum 20 de ani, tehnica folosita de dr. Blesneac a redus semnificativ timpul de recuperare al pacientei. Mina a simtit pe pielea ei toate beneficiile tehnicilor moderne nimin-invazive. Isi aminteste ca acum 20 de ani cand s-a operat la soldul stang nu a putut sa se ridice din pat timp de cateva zile. In schimb, dupa operatia realizata la Spitalul Regina Maria din Cluj, a reusit sa faca primii pasi la doar cateva ore dupa operatie. 
 

Pregatirea pre-operatorie atent planificata

Dr. Adrian Blesneac considera ca succesul interventiei de protezare a soldului s-a datorat nu doar tehnicilor moderne, ci si unei pregatiri pre-operatorii amanuntite, care a implicat analize complexe si evaluari interdisciplinare. Operatia a fost planificata dupa ce pacienta a fost evaluata in prealabil de un medic cardiolog, precum si un medic anestezist.

„Fiind o operatie destul de complexa, necesita o investigatie pre-operatorie detaliata. Avem un protocol de pregatire a pacientului care inseamna verificari pentru depistarea posibilelor infectii deja existente in organism, cum ar fi infectia cu stafilococ”, a explicat medicul ortoped, adaugand ca o posibila infectie la un pacient protezat poate conduce la complicatii serioase. Astfel, pentru a preveni orice risc de aparitie a vreunei complicatii, oricat de mic, echipa medicala si chirurgicala a Spitalului Regina Maria din Cluj-Napoca respecta intocmai cele mai inalte standarde de siguranta si prevenire a infectiilor.
 

Un nou inceput pentru Mina

Dupa ani de dureri cronice, Mina Cozac are in sfarsit sansa la o viata normala. „Este o binecuvantare sa pot merge din nou si sa nu mai depind de calmante”, spune aceasta. 

Dr. Adrian Blesneac subliniaza ca, dincolo de succesul medical, cel mai important este faptul ca pacientii isi recapata autonomia si speranta.

ovestea Minei este doar una dintre numeroasele experiente pozitive ale pacientilor nostri, care demonstreaza impactul benefic al inovatiilor in chirurgia ortopedica. Pentru Mina, interventia a fost nu doar o solutie medicala, ci si o sansa la o viata fara dureri.

Consultant: Dr. Adrian Blesneac, medic primar Ortopedie si Traumatologie