Intrebare: Sunt supraponderala. Am incercat toate dietele din lume si nimic nu functioneaza. Este tiroida de vina?
Raspuns: Exista o convingere larg raspandita ca o tiroida hipoactiva provoaca obezitate. O persoana cu tiroida hipoactiva are intr-adevar un metabolism mai lent si poate acumula cateva kilograme in plus, dar hipotiroidismul nu cauzeaza obezitate. De fapt, nu toate persoanele cu tiroida hipoactiva iau in greutate, iar cele care se ingrasa se confrunta cu o crestere modesta, intre 1,5 si 4.5 kg. Explicatia este ca organismul foloseste mai putina energie, excesul de calorii fiind stocat sub forma de grasime. Dar, pe masura ce metabolismul incetineste, si pofta de mancare se reduce, deci, daca suferi de hipotiroidism, foarte probabil vei manca mai putin.
Un studiu publicat in 2011 arata ca schimbarile in greutate asociate cu hipotiroidismul sunt provocate in primul rand de excesul de apa din organism, care se acumuleaza atunci cand tiroida este hipoactiva, afectiune cunoscuta sub numele de mixedem. Studiul a evaluat compozitia corporala, consumul energetic in regim de odihna si activitata fizica al pacientilor cu hipotiroidism inainte si dupa 12 luni de tratament cu T4. Cercetatorii au descoperi ca pe perioada tratamentului, participantii au prezentat scadere moderata in greutate, insa grasimea corporala a ramas neschimbata. Scaderea in greutate a fost in medie de 4,3 kilograme. Concluzia a fost ca atunci cand esti tratat pentru hipotiroidism, pierderea in greutate reflecta pierderea excesului de apa din organism. Pe de alta parte, obezitatea presupune un numar de factori determinanti, inclusiv componenta genetica, cea psihologica, precum si obiceiurile alimentare sau sportive.
Surse de informatie:
www.health.harvard.edu (Harvard Medical School Special Health Report, Thyroid Disease, Understanding hypothyroidism and hyperthyroidism)