Alege sectiunea

EDU.REGINAMARIA.RO

Intrebari frecvente despre diabet

Articol de Sef. Lucrari Dr. Anca Craciun Doctor in stiinte Diabet zaharat, nutritie si boli metabolice
Intrebari frecvente despre diabet

Sef de Lucari Dr. Anca-Elena Craciun, Medic specialist Diabet zaharat, Nutritie si Boli metabolice in cadrul Centrului de Excelenta in Diabet coordonat de Academician Prof. Univ. Dr. Nicolae Hancu din Campusul Medical Cluj-Napoca raspunde la cele mai frecvente intrebari despre diabetul zaharat adresate de pacienti.

Cat de frecvent este diabetul?

Prevalenta diabetului zaharat (DZ) in Romania este de 11,6%, ceea ce inseamna ca aproape 2 milioane de romani cu varste cuprinse intre 20 si 79 de ani sufera de aceasta afectiune, arata rezultatele Studiului National privind Prevalenta Diabetului, Prediabetului, Supraponderii, Obezitatii, Dislipidemiei, Hiperuricemiei si Bolii Cronice de Rinichi (PREDATORR), publicat in 2014 si coordonat de doamna prof. dr. Maria Mota, presedintele de atunci al Societatii Romane de Diabet, Nutritie si Boli Metabolice.

La nivel global, se stie ca pentru fiecare caz cunoscut de diabet zaharat de tip 2 mai exista inca un caz nedignosticat (din lipsa efectuarii analizelor periodice sau neprezentarii la medic). Conform editiei a 7-a a Atlasului Federatiei Internationale de Diabet (2016), Romania se plaseaza printre locurile ”fruntase” ale Europei, dupa Malta (prevalenta estimata a diabetului de 13,9%), Portugalia (13,6%), Serbia (13,2%), Muntenegru (12,8%), Turcia (12,5%) si Macedonia (12%). Ingrijorator este faptul ca numarul cazurilor de diabet este in continua crestere, atat pentru tipul 1, cat mai ales pentru tipul 2. In prezent, la nivel mondial, 415 milioane de persoane traiesc cu diabet zaharat, iar pana in 2040 numarul lor va creste la 642 milioane.

Ce este, de fapt, diabetul?

Diabetul zaharat consta in cresterea nivelului de glucoza din sange (glicemie), din cauza secretiei inadecvate de insulina de la nivelul celulelor beta ale pancreasului. De asemenea, vorbim de diabet si atunci cand organismul foloseste ineficient glucoza, din cauza rezistentei la insulina - cea mai frecventa cauza de insulina rezistenta fiind obezitatea cu distributie abdominala.

Diabetul zaharat de tip 1 este caracterizat prin deficit total de insulina, aparut in urma distrugerii autoimune a celulelor beta pancreatice producatoare de insulina. Apare mai frecvent la tineri si copii, dar poate fi intalnit la orice varsta. Se asociaza cu alte boli autoimune, cum ar fi tiroidita, vitiligo, celiachie etc. Deocamdata, nu se cunoaste factorul care declanseaza secretia de anticorpi.

Peste 90% dintre toate cazurile de diabet zaharat sunt de fapt de tip 2 si au la baza rezistenta la insulina.

Actiunea fiziologica a insulinei, si anume aceea de a facilita intrarea glucozei in celule, in special in ficat, muschi si tesut adipos, poate fi blocata de obezitate, anumite medicamente si afectiuni sau factori genetici, in ciuda unei secretii peste valorile normale. Treptat, apar deficitul de secretie a insulinei si hiperglicemia.

Ce factori contribuie la aparitia diabetului de tip 2?

Exista doua tipuri de factori care favorizeaza instalarea diabetului zaharat de tip 2: nemodificabili si modificabili. Predispozitia genetica si imbatranirea sunt factori de risc asupra carora nu se poate interveni, in timp ce stilul de viata face parte din categoria factorilor de risc modificabili.
Poti modifica alimentatia intrucat o dieta hipercalorica duce la obezitate si insulinorezistenta. De asemenea, sedentarismul poate fi evitat si este recomandat sa profiti de orice moment liber pentru a face putina miscare:

  • Urca sau coboara pe scari, nu cu liftul;
  • Mergi pe jos si nu cu autobuzul;
  • Plimba-te prin incapere cand vorbesti la telefon;
  • Redu timpul petrecut la televizor sau calculator.

Cat conteaza mostenirea genetica?

Studiile spun ca riscul de a face diabet se poate dubla daca ai anumite gene ”predispozante”. Insa, daca mostenesti predispozitia, nu inseamna ca este obligatoriu sa faci diabet, daca adopti un stil de vita sanatos cat mai repede si pe o durata nelimitata de timp. Exista studii care au inclus gemeni monovitelini, care teoretic au aceeasi incarcatura genetica si care au dezvoltat diabet zaharat de tip 2 cu o prevalenta diferita, in functie de prezenta obezitatii sau a sedentarismului.

Pot preveni diabetul?

Cum nu se cunoaste cauza diabetului de tip 1, nu putem vorbi nici de preventie. In ceea ce priveste diabetul zaharat de tip 2, cea mai eficienta metoda de preventie este stilul de viata sanatos: alimetatie sanatoasa, activitate fizica zilnica, consum moderat sau deloc de alcool, un somn corespunzator. In acest fel, poate fi mentinuta o greutate normala pentru fiecare persoana in parte, in functie de varsta, gen si inaltime.

Ce semne imi spun ca am diabet?

De obicei, diabetul zaharat de tip 2 evolueaza insidios luni sau ani, motiv pentru care boala este depistata abia in momentul diagnosticarii unei complicatii cronice, precum retinopatie diabetica, polineuropatie, eveniment coronarian acut sau insuficienta renala. In aceste conditii, este nevoie de un screening activ pentru aceasta afectiune. Concret, persoanele cu varste peste 45 ani trebuie sa isi faca obligatoriu o glicemie (recoltata prin punctie venoasa, dupa aproximativ 8 ore de repaus alimentar). In functie de rezultat si factorii de risc, medicul va stabili frecventa controalelor viitoare.

In cazul diabetului zaharat de tip 1, dar si in unele cazuri de diabet zaharat de tip 2 cu evolutie acuta, sunt prezente semne si simptome sugestive pentru hiperglicemie marcata (cei 4P):

  • Polidipsie - consum crescut de lichide, peste 2-2,5 litri/zi, senzatie crescuta de sete, buze si mucoase uscate
  • Poliurie - urinare frecventa, volum crescut de urina
  • Polifagie - pofta crescuta de mancare
  • Scadere ponderala - in ciuda unui consum crescut de alimente

Daca prezinti simptomele de mai sus, trebuie sa mergi neaparat la medic, pentru stabilirea diagnosticului si initierea tratamentului.

Ce schimbari trebuie sa fac daca am diabet?

Daca ai diabet zaharat de tip 1 sau 2 trebuie sa adopti un stil de viata sanatos, recomandat oricarei persoane care se prezinta la cabinet pentru recomandari nutritionale. Nu exista asa-zisa „dieta de diabet”, deoarece nici adultul sanatos nu ar trebui sa consume in exces zahar sau cereale rafinate. Pentru pacientul de diabet, insa, acest stil de viata sanatos devine obligatoriu.

Orice tratament, oricat ar fi de performant, este sortit esecului daca nu este dublat de un stil de viata sanatos. Prin alimentatie sanatoasa se intelege, in primul rand, un aport caloric suficient (stabilit de medicul specialist), impartit in 3 mese pe zi, plus/minus 2-3 gustari si un anumit aport de glucide (trebuie calculate in diabetul de tip 1 pentru ajustarea corespunzatoare a dozelor de insulina care se administreaza la mese). Alimentatia trebuie sa fie variata, pentru a avea un aport suficient de macronutrienti, vitamine, minerale si fibre alimentare.

Un stil de viata sanatos include si un program zilnic de activitate fizica, evitand insa hipoglicemiile sau accidentarile. Somnul trebuie sa fie odihnitor, 6-8 ore/noapte, nu haotic, deoarece conduce la dereglarea hormonala si afectarea bioritmului normal. Consumul de alcool trebuie sa fie moderat (sau nul), intrucat exista pericolul sa cresterea riscul de hipoglicemie.

Care sunt complicatiile diabetului?

Complicatiile apar numai daca diabetul este neglijat. O persoana care isi tine sub control nivelul glicemiei are un risc mai mic de a dezvolta complicatii cronice, iar daca acestea apar, se vor instala tarziu, dupa o lunga evolutie a bolii. Pe de alta parte, o persoana neglijenta poate ajunge in scurt timp la invaliditate (orbire, amputatii, dializa).

Complicatiile cronice clasice sunt:

  • Microvasculare, prin afectarea vaselor mici din organism (de la nivelul retinei, rinichiului si picioarelor)
  • Macrovasculare, prin afectarea vaselor de calibru mai mare, ducand la infarct de miocard, accident vascular cerebral sau arteriopatie cronica a membrelor inferioare.

Conform studiilor de specialitate, complicatiile microvasculare pot fi prevenite printr-un control strict al glicemiilor, insa nu exista dovezi la fel de puternice cand vine vorba de complicatiile macrovasculare. Cu toate acestea, hiperglicemia este doar unul dintre factorii de risc care trebuie monitorizati si controlati. Trebuie acordata atentie inclusiv tensiunii arteriale si colesterolului.

De ce uneori boala evolueaza de la diabet de tip 2 non insulinodependent la diabet de tip 1 insulino dependent?

Tipul de diabet nu se schimba. Un pacient cu diabet zaharat de tip 2 va aceeasi afectiune, chiar daca i se administreaza insulina pentru un control metabolic optim. In acest caz va avea diagnosticul de diabet zaharat de tip 2 insulinotratat. In evolutia naturala a bolii, secretia de insulina va fi din ce in ce mai scazuta, iar terapia noninsulinica nu din ce in ce mai putin eficienta, fiind nevoie de administrarea exogena a insulinei, prin injectii subcutanate.

Exista si un revers permanent? Sa nu mai fie nevoie de injectii cu insulina?

Avem multi pacienti cu diabet zaharat de tip 2 insulinotratat care au reusit sa renunte la insulinoterapie prin optimizarea corespunzatoare a stilului de viata si scaderea in greutate si care au obtinut un control metabolic bun prin terapie non-insulinica. Aceasta stare se poate mentine timp de cateva luni (pacientul se plictiseste, prefera sa faca insulina pentru a manca mai mult, ceea ce este un comportament cu efecte nefaste) sau cativa ani (pana cand secretia de insulina se reduce prin evolutia naturala a bolii sau apar comorbiditati care fac necesara revenirea la insulinoterapie).

De ce diabetul apare la varste foarte tinere?

Inca nu se stie de ce apare diabetul de tip 1 sau ce anume declanseaza secretia de anticorpi impotriva propriilor tesuturi. Daca pana in 1922, pacientii cu acest diagnostic mureau in cateva luni, in prezent pacientul poate duce o viata normala prin administrarea insulinei. Nu exista niciun domeniu in care persoana cu diabet zaharat de tip 1 sa nu poata avea performante: concursuri de frumusete (Nicole Johnson, Miss America), sport de performanta (exista o echipa de ciclisti profesionisti formata exclusiv din persoane cu diabet de tip 1; campioni olimpici: Gary Hall Jr. a castigat aurul olimpic la inot in 2000 si in 2004; alpinisti sau jucatori profesionisti de sporturi de echipa), activtate academica sau show business (Halle Berry, Nick Jonas). Chiar personalitati marcante ale vietii politice includ persoane care au declarat ca au diabet de tip 1: actualul Prim Ministru al Marii Britanii, Theresa May; Sonya Sotomayor, membra a Curtii Supreme de Justitie a Statelor Unite.

Text: Sef de Lucrari Dr. Anca-Elena Craciun, Medic specialist Diabet zaharat, Nutritie si Boli metabolice