Ceea ce era considerat SF acum cativa ani a devenit realitate in endoscopia digestiva, avansul fiind, printr-o comparatie sugestiva, ca de la telefonul cu disc la smartphone-ul de astazi, spune Dr. Ioana Panazan, medic specialist chirurg si gastroenterolog din cadrul Departamentului de Gastroenterologie si Endoscopie Digestiva Spitalul Euroclinic.
Putem face acum biopsii “virtuale”, scazand rata biopsiilor clasice, folosind endoscopia cu magnificatie care permite marirea imaginii la dimensiuni de 1400-1500 ori peste cea reala.
Endoscopia nu mai este folosita doar in scop diagnostic, ci a devenit tot mai utilizata in scop interventional, reducand procedurile chirurgicale clasice, fie ca este vorba de indepartarea polipilor, stoparea hemoragiilor digestive, inchiderea perforatiilor tubului digestiv, stentarea tumorilor sau indepartarea calculilor biliari.
Dar atentia cea mai mare ar trebui indreptata pe frontul cancerului de colon, cea mai raspandita neoplazie digestiva din tara si din lume, aflata in crestere si la noi.
Progresele tehnologice ale ultimilor ani au marcat și endoscopia digestiva. Care sunt tehnicile moderne de endoscopie digestiva la inceputul sec XXI?
Nivelul actual in endoscopia digestiva, atat diagnostica, cat si terapeutica, parea, in urma cu cativa ani, de domeniul filmelor SF.
De la fibroscopia optica din pionieratul endoscopiei, acum exista cromoendoscopie reala si virtuala, endoscopia cu magnificatie, microendoscopia cu magnificatie, citoendoscopie, NBI, FICE, videocapsula etc. Este o mare diferenta, ca sa folosim o comparatie accesibila, ca de la telefonul cu disc la smartphone. Ultimele decenii au permis dezvoltarea spectaculoasa si raspandirea larga a utilizarii tehnicilor moderne endoscopice.
Ce este cromoendoscopia? Care sunt avantajele si dezavantajele sale? Dar limitele?
Cromoendoscopia este o tehnica endoscopica prin care se realizeaza modificarea, reala sau virtuala, a culorii structurilor examinate, cu scopul de a creste acuratetea examinarii prin accentuarea limitelor de demarcatie ale leziunilor, structurilor vasculare sau glandulare modificate etc.
Metoda imbunatateste net calitatea examinarii si permite detectia unor leziuni mici, incipiente, cum ar fi neoplaziile in stadii precoce, leziuni ce nu sunt evidente la endoscopia conventionala. Dezavantajul metodei – este consumatoare de timp si de resurse.
In prezent, cromoendoscopia reala a fost aproape complet inlocuita de cea virtuala.
Ce e cromoendoscopia virtuala?
Cromoendoscopia virtuala nu mai necesita aplicarea efectiva, prin pulverizare sau alte tehnici, a substantei colorante pe tesutul examinat, ci realizeaza colorarea virtuala, electronica, a tesutului, practic, printr-o simpla apasare a unui buton. Exista mai multe sisteme, dezvoltate de marile firme producatoare de tehnica endoscopica; dintre acestea, s-au impus categoric NBI si FICE.
Ce este endoscopia NBI?
NBI (narrow-banding imaging) este o tehnica de cromoendoscopie virtuala ce foloseste examinarea tesuturilor cu o combinatie de lumina verde si albastra ce coloreaza specific hemoglobina umana. Prin aceasta colorare se evidentiaza cu acuratete vascularizatia normala si patologica a tesuturilor examinate; este o tehnica relativ frecvent folosita in practica zinica.
Ce este endoscopia cu magnificatie?
Endoscopia cu magnificatie este o tehnica ce are ca principiu obtinerea unor imagini marite ale structurilor examinate. De la imaginea marita de 100 de ori in magnificatia clasica, in prezent s-a ajuns la imaginea marita de 1400-1500 ori in microendoscopia cu magnificatie si citoendoscopie.
Care sunt rezultatele acestor tehnici? Ce depistam mai bine? Si vorbim de leziuni de ce dimensiuni?
Practic, prin aceste tehnici se realizeaza efectiv o examinare ca la microscop, o “biopsie in vivo”, ceea ce este o realizare absolut spectaculoasa – creste acuratetea examinarii si rata detectiei leziunilor precoce, scazand astfel necesitatea prelevarii biopsiilor reale.
Cum se realizeaza biopsia virtuala?
Biopsia virtuala sau endoscopia cu magnificatie permite marirea imaginii la dimensiuni de 1400-1500 ori peste imaginea reala; la acest nivel, se examineaza structuri celulare si subcelulare (se pot vedea, de pilda, anomalii ale nucleului si citoplasmei celulare). Deci, vorbim de obtinerea unei imagini similare unei lame de biopsie. Sigur ca tehnica e laborioasa, presupune o preparare a tesutului si un abord special, dificil, dar are ca beneficiu scaderea necesarului de biopsii clasice.
Endoscopia prin videocapsula presupune inghitirea unei capsule care va capta imagini de pe traiectul tubului digestiv – cand este nevoie sa apelam la ea?
Endoscopia prin videocapsula este o tehnica moderna, minim invaziva, ce realizeaza examinarea tubului digestiv cu ajutorul unui mic dispozitiv care, odata inghitit de catre pacient, parcurge tubul digestiv si preia imagini fotografice din acesta.
Indicatia majora este investigarea afectiunilor intestinului subtire, segment ce nu este accesibil endoscopiei clasice. Este recomandata in investigarea hemoragiilor digestive, a bolilor inflamatorii intestinale, a tumorilor intestinului subtire etc.
Este o metoda relativ scumpa si nu permite realizarea de manevre implicite endoscopiei clasice precum prelevare de biopsii, hemostaza, extirpare de polipi etc.
De ce este nevoie de doua videocapsule – una destinata investigarii intestinului subtire, o alta destinata investigarii colonului?
Intestinul subtire si colonul sunt organe cu calibru si lungime diferite. Din acest motiv, se folosesc videocapsule special concepute pentru cele doua organe; deosebirile sunt de ordin tehnic – durata de inregistrare etc. Altfel, principiul de functionare si indicatiile de utilizare sunt absolut superpozabile.
Avansul tehnologic rapid a insemnat noi tehnici de tratament, inclusiv suprapunerea zonei de diagnostic cu cea de tratament – vorbim acum de endoscopia interventionala. Despre ce tehnici moderne este vorba?
Endoscopia interventionala este din ce in ce mai raspandita si utila. Gama de proceduri este mare: indepartarea polipilor, stoparea hemoragiilor digestive, inchiderea perforatiilor tubului digestiv, indepartarea de corpi straini, stentarea tumorilor, dilatatia stenozelor, inlaturarea calculilor biliari sau stentarea cailor bilio-pancreatice prin ERCP, extirparea leziunilor canceroase depistate precoce prin EMR sau ESD, drenajul colectiilor pancreatice, terapia prin POEM a achalaziei etc.
Toate acestea reprezinta alternative mai putin invazive la clasicele proceduri chirurgicale.
Trebuie spus ca endoscopia terapeutica necesita unituri de endoscopie echipate cu resurse umane si materiale speciale, bine antrenate si experimentate, costisitoare si, din pacate, la noi in tara relativ greu accesibile.
Ce aparatura folositi in Departamentul de Gastroenterologie si Endoscopie din Spitalul Euroclinic?
Ca practician, utilizez un unit de endoscopie modern, complet utilat. Vreau sa sublimiez importanta echipamentelor de calitate, si aici as mentiona beneficiul major al folosirii tehnicii NBI. De asemenea, o echipa bine antrenata si unita este o conditie esentiala.
Cum apreciati accesibilitatea pacientului roman la aceste metode moderne de endoscopie digestiva?
Din pacate nu este suficient – exista putine laboratoare de endoscopie, putini specialisti, putine centre de training.
Nu avem un program national de screening al cancerului colorectal, nu avem politici de sanatate la nivel national, desi suntem europeni “cu acte in regula”.
Desi progresele in tehnologia endoscopica sunt spectaculoase, consider ca lupta de “zi cu zi” la ora actuala trebuie sa o purtam cu cancerul de colon, cea mai raspandita neoplazie digestiva la noi in tara si in lume. Detectia si extirparea polipilor si detectia neoplaziilor in stadii precoce trebuie sa fie una dintre tintele principale ale activitatii noastre. Speram intotdeauna in mai bine.
Interviu realizat de Delia Budurca, Senior Medical Editor