Hormonii tiroidieni asigura functionarea organismului la viteza adecvata. Daca tiroida nu produce suficienti hormoni, se instaleaza hipotiroidismul (tiroida hipoactiva) si, ca rezultat, celulele din intreg corpul isi incetinesc activitatea, cu manifestari precum oboseala, depresia, luarea in greutate, constipatia sau pielea uscata – simptome care pot fi interpretate eronat ca apartinand altor boli.
Majoritatea medicilor si persoanele afectate nu fac legatura intre aceste simptome si afectiunile tiroidiene si, astfel, cei care sufera de hipotiroidism nu stiu ca au aceasta boala.
Semne si simptome generale
In general, cu cat nivelul hormonilor tiroidieni scade mai mult, cu atat vor fi mai pronuntate simptomele. Exista insa persoane cu o afectiune severa care nu prezinta simptome severe, cum se intampla in special la persoanele varstnice.
In cele ce urmeaza gasiti atat simptomele clasice ale persoanelor cu hipotiroidism, cat si pe cele experimentate de varstnici.
Simptomele hipotiroidismului sunt variabile: doua persoane cu aceeasi boala pot avea simptome complet diferite. O persoana poate deveni hipotiroidica rapid, in cateva luni, in timp ce in alte cazuri simptomele apar lent, pe parcursul a cativa ani. Totodata, exista cazuri usoare care evolueaza catre boli grave, dar si unele cazuri care nu evolueaza deloc. Mergi la un consult, daca observi oricare dintre urmatoarele simptome:
- Oboseala extrema. Daca nivelurile hormonilor tiroidieni sunt scazute, la fel este si nivelul energiei. Simptomul clasic de hipotiroidism este epuizarea totala, care se manifesta prin dorinta de a dormi intreaga zi desi ai dormit toata noaptea.
- Intoleranta la frig. Incetinind, celulele au nevoie de mai putina energie, si, prin urmare, corpul produce mai putina caldura. Este posibil sa constati ca esti cel/cea care vrea intotdeauna sa dea caldura mai tare cand altora le este bine. Vremea rea devine greu de tolerat si ai nevoie de un strat suplimentar de haine.
- Pierderea poftei de mancare. Cand nevoile energetice se reduc, organismul are nevoie de mai putine calorii, deci pofta de mancare scade.
- Cresterea in greutate. Este destul de normal ca cineva care este hipotiroidic sa ia in greutate. Chiar si atunci cand constati o scadere a apetitului, mananci mai multe calorii decat arzi, deoarece corpul a incetinit, iar celulele convertesc in energie un numar mai mic de calorii. Prin urmare, o mai mare cantitate de energie este stocata sub forma de grasime, ceea ce se vede pe cantar. In hipotiroidism, cresterea in greutate rezulta si din retentia lichidelor. Totusi, in hipotiroidism, excesul ponderal este de cateva kilograme si nu poate fi blamata boala pentru obezitate.
- Puls lent. Nivelurile scazute de hormoni tiroidieni pot incetini functionarea inimii si chiar cauza bradicardia (ritm cardiac scazut), cu sub 60 de batai pe minut.
- Glanda tiroida marita (gusa). Daca hipotiroidismul este cauzat de tiroidita Hashimoto sau de deficienta de iod, se dezvolta gusa.
- Depresie. Hipotiroidismul si depresia au multe caracteristici comune. Oboseala, pierderea poftei de mancare si cresterea in greutate sunt adesea simptome de depresie. Unele persoane care sunt hipotiroidice prezinta si o stare permanenta de nefericire (disforie) care este adesea interpretata gresit drept depresie clinica. Un studiu estimeaza ca tiroidita autoimuna este prezenta la 20% din pacientii diagnosticati cu depresie, in comparatie cu 5%-10% din populatia sanatoasa. Depresia este mai des intalnita la cei care au un istoric familial de hipotiroidism, dar ramane o afectiune separata, care nu este cauzata de hipotiroidism.
- Piele uscata si unghii fragile. Glandele sudoripare asigura pielii umezeala naturala. Dar, in hipotiroidism, corpul produce mai putina caldura, iar transpiratia este redusa si pielea devine uscata si se exfoliaza usor. Pielea crapata poate sa apara in zona coatelor si a genunchilor. De asemenea, unghiile pot deveni fragile, cu santuri aspre.
- Caderea parului. In hipotiroidism, parul poate sa cada in manunchiuri, de pe cap sau de pe restul corpului.
- Constipatie. Procesul digestiv se deruleaza intr-un ritm metabolic incetinit, ceea ce poate duce la scaune dure, uscate si crampe abdominale care inceteaza prin defecatie.
- Dureri vagi. Multe persoane cu hipotiroidism prezinta dureri musculare si articulare care seamana cu durerile cauzate de artrita reumatoida.
- Modificari menstruale. La femeile tinere, menstruatiile tind sa devina mai consistente si mai frecvente. In unele cazuri, apar si schimbari in ovulatie ce pot face conceptia dificila.
- Nivel ridicat al colesterolului. Glanda tiroida hipoactiva poate determina cresterea nivelului colesterolului. Aceasta se intampla atunci cand nivelurile scazute ale hormonilor tiroidieni determina ficatul sa produca mai putini receptori LDL. Acestea sunt molecule care extrag colesterolul LDL („rau”) din sange.
- Sindromul de tunel carpian. Multe persoane asociaza sindromul de tunel carpian cu multe ore petrecute scriind la computer sau facand alte miscari manuale repetitive. Totusi, aceasta afectiune poate insoti anumite boli, inclusiv hipotiroidism, desi nu frecvent. Daca ai acest simptom, este posibil sa simti intepaturi in palma si degete - acestea apar ca urmare a inflamarii tesuturilor moi si a ligamentelor care sustin oasele ce inconjoara nervul median acolo unde acesta trece prin articulatia radio-carpiana (in spatiu dintre podul palmei si incheietura mainii).
Semne si simptome ale hipotiroidismului la varstnici
Unele persoane peste 60 de ani cu tiroida hipoactiva au putine sau niciunul dintre simptomele clasice de hipotiroidism, in timp ce altele prezinta aceleasi simptome ca in cazul tinerilor. Oricare din simptomele urmatoare, separat sau in asociere, pot constitui simptome de hipotiroidism la persoanele in varsta.
- Colesterol marit inexplicabil. Colesterolul crescut este uneori singura dovada a unei tiroide hipoactive la persoanele mai in varsta, ceea ce inseamna ca problema poate fi diagnosticata ca tulburare de colesterol mai curand decat hipotiroidism. Deoarece acest semn poate fi singurul care apare, colesterolul ridicat justifica o evaluare a tiroidei.
- Insuficienta cardiaca. Volumul redus de sange, contractiile mai slabe ale miocardului si ritmul cardiac mai lent — toate, produse de nivelurile scazute ale hormonilor tiroidieni — pot contribui la insuficienta cardiaca, o afectiune grava care rezulta din fluxul redus de sange catre muschi si organe. Pomparea ineficienta cauzeaza, de asemenea, retragerea sangelui in venele care il trimit inapoi catre inima. Sangele se intoarce in plamani, ceea ce determina congestia acestora cu lichid. Simptomele de insuficienta cardiaca includ pierderea suflului, inflamarea gleznelor, slabiciune si oboseala.
- Modificari de tranzit intestinal. Varstnicii cu hipertiroidism ar putea suferi de constipatie din cauza contractiilor reduse ale intestinului. Mai putin frecvent se intampla ca varstnicii sa aiba episoade frecvente de diaree, aceasta fiind mai mult un simptom tipic pentru hipertiroidism. Totusi, acest simptom este rar si ar trebui sa atraga investigarea altor cauze ale diareei sau ale malabsorbtiei (precum boala celiaca, cunoscuta ca sprue celiac) – acestea sunt simptome mai frecvente la pacientii cu afectiuni tiroidiene autoimune.
- Dureri articulare sau musculare. Durerea articulara vaga este un simptom clasic de hipotiroidism. Adesea, este singurul simptom de hipotiroidism la pacientii varstnici, desi multi prezinta o durere musculara generala, in special la nivelul grupelor mari de muschi.
- Probleme psihiatrice. Ca si in cazul tinerilor, depresia clinica este frecventa in randul varstnicilor cu tiroida hipoactiva. Diferenta este faptul ca la varstnici acesta poate fi singurul simptom. De asemenea, persoana in varsta poate dezvolta psihoza si chiar comportament delirant sau halucinatii.
- Dementa. Pierderile de memorie debilitante (scad rezistenta la efort sau imbolnaviri) — uneori, dar nu intotdeauna, insotite de depresie sau o forma de psihoza — pot aparea, de asemenea, ca unic simptom. Daca tu sau cineva apropiat este investigat pentru dementa, asigura-te ca medicul a evaluat si functia tiroidei.
- Probleme de echilibru. Anomaliile din cerebel (numit si „creierul mic”, situat in zona cefei) care se produc in cadrul hipotiroidismului, pot cauza probleme de miscare la persoanele varstnice.
Surse de informatie:
www.health.harvard.edu (Harvard Medical School Special Health Report, Thyroid Disease, Understanding hypothyroidism and hyperthyroidism)