Alege sectiunea

EDU.REGINAMARIA.RO

Grelina: ce este, ce rol are in organism

Grelina: ce este, ce rol are in organism

Grelina este un hormon produs si eliberat in principal de stomac; in cantitati reduse, este eliberat si de intestinul subtire, de pancreas si de creier.

Grelina are numeroase functii. Mai este denumita si “hormonul foamei” pentru ca stimuleaza apetitul, creste aportul de alimente si contribuie la mentinerea depozitelor de grasimi. In cadrul studiilor, grelina administrata oamenilor a crescut aportul de alimente cu pana la 30%. Grelina circula in fluxul sanguin si are actiune la nivelul hipotalamusului, o zona din creier care este importanta pentru controlul apetitului. S-a mai demonstrat ca grelina actioneaza asupra zonelor din creier (de exemplu, la nivelul amigdalei cerebrale) implicate in sistemul de recompensa, modificand preferintele alimentare si sporind recompensele alimentare.

Grelina mai stimuleaza si eliberarea hormonului de crestere de la nivelul glandei pituitare, care, spre deosebire de grelina, metabolizeaza tesutul gras si stimuleaza cresterea musculara.

De asemenea, grelina are efecte protectoare asupra sistemului cardiovascular si are un rol in gestionarea eliberarii insulinei.

Pe scurt, ce face grelina?

Exista o serie de actiuni notabile pe care grelina le are asupra organismului:

  • Regleaza nivelurile glicemiei prin inhibarea secretiei de insulina si prin reglarea sintezei si a metabolismului glucozei si glicogenului
  • Reduce productia de caldura (termogeneza) pentru a conserva energia
  • Reduce activitatea sistemului nervos simpatic (sistemul care are rol in situatii de stres) – este mecanismul prin care are actiune protective cardiovasculara, de exemplu imbunatateste prognosticul privind supravietuirea in situatia infarctului micocardic
  • Previne atrofia musculara prin sustinerea diferentierii si fuziunii fibrelor musculare
  • Are un rol in reglarea cresterii oaselor prin diferentierea si proliferarea osteoblastelor; un rol in protectia osoasa si mai are un rol invers fata de leptina in ceea ce priveste metabolismul osos
  • Este implicata  in dezvoltarea cancerelor si metastazelor, deoarece in cazurile de cancer metsastatic se inregistreaza niveluri mari ale acestui hormon.

Cand organismul beneficiaza de energie pozitiva, nivelurile grelinei scad si viceversa in cazul in care nu mananci sau suferi de anorexie nervoasa. Leptina are actiune exact inversa. In tulburarile alimentare anorectice, nivelurile grelinei sunt cronic crescute, aspect datorat starii negative a energiei organismului, ele fiind menite sa stimuleze apetitul pentru a creste procentajul depozitelor lipidice. Totodata, poate sa insemne ca aceste persoane nu raspund la grelina.

Cum poate fi controlat nivelul grelinei?

Nivelurile grelinei sunt in principal reglate de aportul de alimente. Nivelurile grelinei in sange cresc inainte sa mananci sau daca postesti (nu mananci). Asadar, se considera ca grelina are un rol in declansarea foamei. Nivelurile grelinei cresc cand postesti (in acelasi timp cu cresterea senzatiei de foame) si sunt scazute la persoanele supraponderale in comparatie cu persoanele slabe, ceea ce sugereaza ca grelina ar putea fi implicata in reglarea pe termen lung a greutatii corporale. Mancatul reduce concentratiile de grelina. Diferiti nutrienti incetinesc eliberarea grelinei in anumite grade; carbohidratii si proteinele incetinesc eliberarea grelinei mai mult decat o fac grasimile. Somatostatina (un hormon pancreatic secretat in sistemul digestiv ) inhiba eliberarea grelinei, insa si alti hormoni din tractul digestiv fac acest lucru.

Ce se intampla daca am prea multa grelina?

Nivelurile greline cresc dupa ce tii dieta (cura de slabire), ceea ce explica de ce slabirea prin infometare este dificil de mentinut. Desi ar fi de asteptat ca persoanele care sufera de obezitate sa aiba niveluri crescute de grelinaytotusi, acestea sunt in general scazutela persoanele supraponderale in comparatie cu cele slabe, ceea ce arata ca nu grelina este cauza obezitatii; desi se sugereaza ca persoanele obeze sunt mai sensibile la acest hormon. Este insa nevoie de mai multe studii pentru a confirma acest lucru.

Sindromul Prader-Willi este o boala genetica – pacientii sufera de obezitate severa, foame extrema si dificultati de invatare. Spre deosebire de formele de obezitate intalnite mai frecvent, nivelurile grelinei sunt ridicate la pacientii cu acest sindrom si debuteaza inainte sa se dezvolte obezitate. Aceasta sugereaza ca grelina poate sa contribuie la apetitul exagerat si la greutatea corporala mare a persoanelor cu aceasta afectiune.

Nivelurile grelinei sunt, de asemenea, ridicate in casexie si in tulburarea alimentara –anorexia nervoasa. Acesta poate fi modul organismului de a compensa pierderea in greutate prin stimularea aportului de alimente si a depozitelor de grasimi.

Ce se intampla daca am prea putina grelina?

Interventia chirurgicala de bypass gastric, care implica reducerea dimensiunii stomacului, este considerata a fi cel mai eficient tratament pentru obezitatea severa, care ameninta viata. Pacientii care au pierdut in greutate in urma acestei interventii au niveluri mai scazute de grelina in comparatie cu cei care au pierdut in greutate prin alte metode – dieta si exercitii fizice, ceea ce explica partial succesul pe termen lung al interventiei chirurgicale.

Care este legatura intre grelina si leptina?

Grelina si leptina sunt doi hormoni implicati in reglarea apetitului alimentar.Acesti hormoni influenteaza senzatia de satietate si foame, jucand un rol semnificativ in reglarea echilibrului energetic al organismului uman.

Leptina este un hormon creat de celulele adipoase – acesta are rolul de a reduce pofta de mancare. Grelina este un hormoncare creste pofta de mancare si are un rol in ceea ce priveste greutatea corporala. In termeni medicali, leptina este considerate a fi anorexigenica (suprima apetitul), in timp ce grelina este orexigenica (stimuleaza apetitul).

Acesti doi hormoni sunt secretati in ritm reciproc, fiind influentati de sistemul de neuropeptide Y (NPY) din hipotalamus, care actioneaza mai departe asupra acestor hormoni. Acest sistem foarte specific arata secretia ritmica, oferind, la randul rau, acelasi tipar pentru apetit si comportamentul alimentar.

Nivelurile leptinei – hormonul care suprima apetitul – sunt scazute daca esti o persoana slaba si sunt ridicate daca esti o persoana supraponderala. Insa, multe persoane obeze au dezvoltat o rezistenta la efectele supresoare ale leptinei, afirma medicul Mary Dallman, profesor in cadrul University of California, San Francisco.

Leptina, grelina si greutatea corporala

Leptina inhiba grelina in doua moduri: reduce secretia grelinei de catre celulele gastrice si suprima exprimarea receptorilor de grelina din cadrul sistemului NPY, prevenind astfel stimularea hranirii de catre acesta din urma. Aceste mecanisme sunt cele care mentin echilibrul dintre aportului alimentar si mentinerea greutatii corporale.

Leptina mai creste si rata termogenezei, sustinand astfel mentinerea greutatii.

Pe de alta parte, grelina stimuleaza apetitul, ducand la obezitate. Grelina este produsa in stomac, dar si in zona subparaventriculara hipotalamica, care are o actiune de stimulare a apetitului. Nivelurile grelinei cresc inainte de masa si scad dupa ce mananci.

Mai mult, nivelurile grelinei variaza in functie de modificarile rezervei energetice a organismului. Astfel, grelina are secretie episodica, insa amplitudinea depinde de statusul de hranire. Acest hormon este, de asemenea, implicat in reglarea pe termen scurt a apetitului alimentar.

Surse de informatie:

www.yourhormones.info

www.news-medical.net

www.webmd.com

https://doi.org