Despre ghimbir - ce este ghimbirul
Ghimbirul este o planta erbacee care provine din Asia de Sud-Est.
Ghimbirul apartine familiei Zingiberaceae si este inrudit cu alte condimente apreciate, cum ar fi turmericul, cardamomul sau galangalul.
Ghimbirul este folosit in medicina traditionala de mii de ani, principala sa indicatie fiind reprezentata de tulburarile digestive. Ceai de ghimbir se consuma inca din Antichitate si, chiar daca pe vremuri nu cuantifica nimeni cat ceai de ghimbir se bea pe zi, oamenii erau constienti de avantajele semnificative pentru sanatate ale acestei plante.
Proprietatile ghimbirului
Atunci cand vine vorba despre ghimbir proprietatile sale sunt date de continutul de nutrienti si substante biologic active pe care le incorporeaza. Proprietatile ghimbirului au fost studiate in mod extensiv de-a lungul timpului, iar comunitatea stiintifica accepta in unanimitate impactul sau pozitiv asupra starii de sanatate a organismului..
Daca te intrebi la ce este bun ghimbirul, trebuie sa mentionam mai intai faptul ca acesta este foarte bogat in vitamine si minerale. Astfel, ghimbirul este o sursa de vitaminele B3 si B6, fier, potasiu, vitamina C, magneziu, fosfor, zinc, folat, riboflavina si niacina.
Ghimbirul contine, de asemenea, mai mult de 400 de compusi chimici, dintre care cei mai bine studiati sunt gingerolii. Acestia sunt responsabili pentru mirosul si gustul aparte al ghimbirului si au efecte antioxidante si antiinflamatorii puternice, care aduc o serie de beneficii variate pentru organism.
Beneficiile ghimbirului
Beneficiile ghimbirului au suscitat un grad ridicat de interes din partea comunitatii stiintifice, ceea ce inseamna ca au fost studiate in detaliu. A fost analizat ceaiul de ghimbir si beneficiile sale, s-a studiat ce impact are cura cu ceai de ghimbir asupra sanatatii, cat de sigur este ghimbirul in sarcina, daca ghimbirul in alaptare are contraindicatii si, in general, pentru ce este bun ceaiul de ghimbir. Iata care sunt, conform comunitatii medicale, cele 10 beneficii ale ghimbirului.
- Contine gingerol, cu proprietati medicinale importante. Gingerolul sprijina digestia, reduce starile de greata, combate virozele, are proprietati antiinflamatoare si antioxidante remarcabile. De altfel, gingerolul este considerat principala substanta activa din ghimbir si este apreciat pentru modul in care reduce stresul oxidativ generat de cantitatea mare de radicali liberi din organism.
- Este eficient impotriva greturilor matinale si a starilor de greata, in general. Ceaiul de ghimbir cu lamaie, reteta cunoscuta in intreaga lume, pare sa fie foarte eficient in combaterea starilor de greata, inclusiv a celor asociate sarcinii. Daca te intrebi ce se intampla daca bei zilnic ceai de ghimbir, ei bine specialistii sustin ca nu ai de ce sa te temi. Cantitatea de ghimbir care poate fi consumata sub forma de ceai este limitata, iar consumul zilnic moderat nu reprezinta o problema.
- Contribuie la scaderea in greutate. Exista studii care demonstreaza ca ghimbirul este eficient in scaderea in greutate, acest efect fiind pus in general pe seama proprietatilor sale antiinflamatorii. Poti include diverse retete cu ghimbir in ritualul tau zilnic, iar ceaiul de ghimbir pentru slabit are si avantajul de a te ajuta sa consumi o cantitate mai mare de apa, in fiecare zi.
- Contribuie la ameliorarea simptomelor de osteoartrita. Osteoartrita este o afectiune degenerativa a articulatiilor. Unele studii sustin ca administrarea regulata a 0.5 - 1g de ghimbir timp de 3-12 saptamani poate ameliora simptomele acestei boli. Retetele cu ghimbir crud sunt mai eficiente decat formele de preparare care presupun prelucrarea termica a acestuia.
- Contribuie la reglarea glicemiei si la reducerea factorilor de risc pentru boala cardiovasculara. Administrarea a 2g de pudra de ghimbir zilnic a contribuit la reglarea concentratiei serice de insulina la pacientii cu diabet de tip 2. De asemenea, ghimbirul pare sa fie eficient in reducerea concentratiei de hemoglobina glicozilata.
- Contribuie la tratarea indigestiei cronice. Dispepsia functionala presupune o secretie redusa de acid gastric, combinat cu o motilitate diminuata. Printre alte beneficii ale ceaiului de ghimbir, s-a constatat ca administrarea acestuia sau a unui supliment de ghimbir pudra, inainte de masa, imbunatateste digestia, reduce balonarea si flatulenta si diminueaza senzatia de plenitudine gastrica pe parcursul a mai multe ore dupa masa.
- Amelioreaza durerile menstruale. Te-ai fi gandit la ghimbir pudra pentru utilizarea in combaterea dismenoreei? Ei bine, exista studii care mentioneaza ca praful de ghimbir sau ceaiul de ghimbir, retete cu sau fara miere, par sa amelioreze crampele asociate menstruatiei, imbunatatind calitatea vietii.
- Reduce riscul de aparitie a cancerului. Gingerolul si restul antioxidantilor regasiti in ghimbir par sa aiba un efect de reducere a riscului de aparitie a cancerului colorectal, pancreatic sau hepatic. Totusi, inainte de a discuta despre ceai de ghimbir cu lamaie si beneficii impotriva cancerului, mai sunt necesare si studii mai ample.
- Contribuie la prevenirea si vindecarea mai rapida a infectiilor. Poate ca ai auzit de ghimbir cu miere si beneficiile sale in tratamentul gripei, sau despre administrarea de ceai de ghimbir pentru tuse. Studiile au demonstrat ca ghimbirul este eficient impotriva unor infectii bacteriene si fungice determinate de Staphylococcus aureus, E. coli sau Candida albicans.
- Sustine functiile cerebrale si protejeaza impotriva bolii Alzheimer. Daca te intrebi la ce se foloseste ghimbirul, se pare ca antioxidantii puternici care intra in compozitia acestuia sunt eficienti si in combaterea stresului oxidativ, asociat deteriorarii sistemului nervos. Extractul de ghimbir si radacina cruda au un efect inhibitor asupra raspunsului infalamtor la nivel cerebral, ceea ce previne declinul cognitiv asociate bolilor degenerative.
Cum se foloseste ghimbirul
Exista numeroase modalitati de utilizare a ghimbirului. Astfel, se vorbeste despre:
- Miere cu ghimbir, cu beneficiile ghimbirului completate si potentate de cele ale mierii;
- Ceai de ghimbir si lamai verzi, cu beneficiile ghimbirului potentate de continutul de compusi activi ai lamailor verzi;
- Pudra de ghimbir cu beneficii mai intense datorita concentratiei mai mari de substanta activa; pudra de ghimbir pentru slabit poate fi incorporata in retete de smoothie-uri, de pilda;
- Ulei de ghimbir, cu beneficii datorate concentratiei crescute de gingerol;
- Ghimbir uscat, care poate fi folosit pentru ceai sau la gatit;
- Tinctura de ghimbir, mai usor de administrat datorita cantitatilor mici care trebuie consumate in scop terapeutic;
- Sirop de ghimbir, cu avantajul principal reprezentat de palatabilitata crescuta pentru copii. Ghimbirul la copii are efect tonic si poate ameliora raul de miscare;
- Ghimbir confiat cu beneficii legate de gustul delicios - atentie insa la continutul de zahar.
Cum se prepara ceaiul de ghimbir
Exista mai multe retete de ceai de ghimbir dar, in mare, este vorba despre acelasi mod de preparare: o lingurita de ghimbir ras se infuzeaza in 250 ml de apa clocotita, timp de 5-10 minute. Modul in care se prepara ceaiul de ghimbir depinde si de preferintele personale: unii prefera sa consume ceai de ghimbir cu aroma de cuisoare, altii aleg varianta ghimbir cu miere si lamaie, beneficii existand pentru oricare dintre variante.
Cand se bea ceaiul de ghimbir este un alt subiect care merita avut in vedere. In cazul in care sunt vizate beneficiile ghimbirului pentru sanatatea digestiva, se recomanda consumul pe stomacul gol, de preferat dimineata.
Contraindicatiile ghimbirului
Atunci cand vine vorba despre ghimbir si contraindicatiile sale, acestea sunt minime. Majoritatea persoanelor pot consuma ghimbir cu moderatie fara ca sanatatea lor sa fie pusa in pericol.
Ceaiul de ghimbir in sarcina este considerat sigur, ghimbirul fiind de altfel un remediu cunoscut impotriva greturilor matinale. Totusi, in ceea ce priveste ceaiul de ghimbir, contraindicatii pot exista pentru persoanele cu un tract digestiv foarte sensibil sau care pot experimenta simptome neplacute de tipul diareei, in cazul unui consum excesiv. Cele mai multe persoane pot savura un ceai cu lamaie si ghimbir fara sa isi faca vreo grija despre eventualele contraindicatii ale ghimbirului. Atunci cand pui in balanta despre ghimbir beneficii si contraindicatii, este evident ca argumentele in favoarea consumului le depasesc cu mult pe cele care l-ar putea combate.
Intrebari frecvente
Ghimbirul creste tensiunea?
Nu exista nici un fel de dovezi medicale ale ipotezei ca ghimbirul creste tensiunea. Un consum exagerat de lichide poate, in unele cazuri, sa creasca tensiunea arteriala.
Ghimbirul scade tensiunea?
Datorita proprietatilor sale antioxidante, consumul de ghimbir are un impact favorabil asupra sanatatii aparatului cardiovascular. Putem afirma, in acest context, ca ghimbirul scade tensiunea. Totusi, daca stii ca suferi de hipertensiune arteriala, discuta cu medicul despre un tratament adecvat si despre monitorizarea acesteia.
Putem discuta despre ghimbir si beneficii sexuale ale consumului?
Atunci cand vine vorba despre ghimbir beneficiile sexuale ale acestuia nu sunt documentate prin studii stiintifice. Unele culturi il considera un potential afrodiziac, dar nu exista cercetari care sa dovedeasca aceasta ipoteza.
Cat de sigur este ceaiul de ghimbir in alaptare?
Poti consuma fara grija ceai de ghimbir in alaptare, atata timp cat o faci cu moderatie.
Exista legaturi intre ghimbir si glanda tiroida?
Efectul antiinflamator si antioxidant al ghimbirului implica beneficii pentru sanatatea generala a organismului, inclusiv pentru functionarea glandei tiroide.
Desi exista beneficii evidente ale ceaiului de ghimbir cu lamaie pentru slabit, in cazul in care cauti o reteta de ghimbir pentru diabet sau pentru o alta afectiune cronica gestionata in mod normal cu medicatie, e de dorit sa consulti medicul. Intreaba medicul care este forma de consum cea mai potrivita pentru tine si in ce doze poti utiliza ghimbirul pentru a-ti mentine o stare optima de sanatate.
Bibliografie:
https://www.healthline.com/nutrition/11-proven-benefits-of-ginger
sciencedirect.com/science/article/pii/S2405844022017455
ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC7019938/
pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/32214292/
ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC9654013/
journals.lww.com/md-journal/fulltext/2019/03290/Dietary_ginger_as_a_traditional_therapy_for_blood.60.aspx
nccih.nih.gov/health/ginger