Canalul anal este partea care leaga rectul de anus, prin care sunt evacuate materiile fecale in cursul procesului de defecatie. Anusul este deschiderea la exterior a portiunii terminale a canalului anal. La om, canalul anal are o lungime de aproximativ 2,5 pana la 4 cm de la jonctiunea anorectala pana la anus.
Ce determina aparitia fisurii anale?
Cei mai importanti factori asociati fisurii anale sunt o crestere a tonusului sfincterului anal intern si o diminuare a fluxului sanguin in regiunea epitelului anal. Aceste doua cauze sunt, in principal, secundare defecatiei repetate cu scaune tari si/sau diaree.
Bolul fecal de consistenta crescuta si/sau diareea determina forte de frecare ce afecteaza in timp structura peretelui canalului anal. Dar si alti factori care cresc presiunea la acest nivel si pot favoriza ruptura mucoasei anale.
Factori de risc
Factorii care pot creste riscul de a dezvolta o fisura anala includ:
- Varsta. Fisurile anale pot aparea la orice varsta, dar sunt mai frecvente la sugari si adultii de varsta mijlocie;
- Bolile inflamatorii intestinale;
- Constipatia;
- Traumatisme la nivelul canalului anal.
Cauze
In general, fisurile anale sunt produse de traumatisme sau rani care intind, tensioneaza canalul anal.
Cauzele comune ale fisurii anale includ:
- Scaune masive sau dure;
- Constipatie si fortare in timpul evacuarii scaunului;
- Diaree cronica;
- Nasterea.
Cauzele mai putin frecvente ale fisurilor anale includ:
- Boala Crohn sau o alta boala inflamatorie intestinala (de exemplu colita ulceroasa);
- Cancer anal;
- Boli cu transmitere sexuala (BTS) – de exemplu sifilis sau HIV;
- Tuberculoza.
Care sunt semnele si simptomele unei fisuri anale?
Semnele si simptomele unei fisuri anale constau in:
- Durere in timpul si chiar cateva ore dupa defecatie;
- Constipatie;
- Sangerea pe suprafata exterioara a scaunului sau pe hartia igienica dupa igienizarea zonei;
- Arsuri si mancarimi perianale care pot fi dureroase;
- Disconfort la urinare, urinare frecventa sau incapacitatea de a urina;
- Secretii urat mirositoare;
- O fisura sau ruptura vizibila in anus sau canalul anal.
Diagnosticul fisurii anala
Medicul poate diagnostica o fisura anala prin inspectia vizuala a anusului sau printr-un examen bland cu varful degetului.
Care este tratamentul fisurii anale?
In majoritatea cazurilor, fisura se vindeca in aproximativ o saptamana, ca orice rana de dimensiuni mici. Tratamentul are ca obiectiv ameliorarea durerii si mentinerea unei consistente moi a scaunelor pe durata de vindecare a fisurii.
Tratamentul conservator al fisurilor
- Bai caldute – relaxeaza musculatura anala si astfel amelioreaza durerea;
- Gel cu anestezic local – se aplica inainte de a merge la toaleta;
- Toaleta locala cu apa si sapun – se va usca delicat, prin tamponare;
- Analgezie uzuala – Paracetamol, Nurofen.
Evitarea constipatiei si mentinerea consistentei moi a scaunelor
- Dieta bazata pe fibre – fructe, legume, cereale, paine integrala;
- Hidratare corespunzatoare – 1.5 – 2 litri de lichide pe zi;
- Laxative;
- Tranzit intestinal regulat – nu trebuie ignorata nevoia naturala de a elimina bolul fecal. Anumiti pacienti ignora si amana nevoie de a merge la toaleta, fapt care rezulta in formarea unui bol fecal mai voluminos si greu de eliminat.
Fisura anala cronica – o fisura anala se vindeca in 1-2 saptamani. Daca depaseste 6 saptamani, se poate croniciza. In acest caz, se recomanda:
- Nitroglicerina (gliceril-trinitrat) – unguent de concentratie 0.2-0.4%. Relaxeaza muschii sfincterieni si dilata vasele de sange ale anodermului. Poate aparea cefaleea ca si efect secundar.
- Unguente cu antagonisti ai canalelor de calciu - Nifedipina 0.3% sau Diltiazem 2%. Efectul este acelasi cu cel al nitroglicerinei, dar cu efecte secundare mai putin pronuntate.
- Combinarea de tratamente conservatoare si medicale poate oferi rate de vindecare de pana la 98%.
- Injectare de Botox (toxina botulinica) Este un mix de tratament farmacologic si chirurgical si presupune injectarea periodica de toxina botulinica la nivelul sfincterului anal pentru a-l relaxa. Ca beneficii, injectarea este facila si amelioreaza simptomele intr-un timp foarte scurt. Ca dezavantaje, injectiile sunt mai putin eficiente cu fiecare aplicare, iar rata de recurenta pe termen lung este ridicata.
Tratamentul chirurgical
Interventia chirurgicala este optiunea evidenta atunci cand metodele mentionate anterior nu vindeca fisura anala. Este de asemenea indicata in cazul fisurilor anale recurente.
Procedura standard este sfincterotomia laterala interna (inchisa sau deschisa), care presupune o incizie mica, partiala, a muschiului din jurul anusului. Acest gest reduce permanent tonusul muscular (presiunea) din jurul anusului, permitand astfel vindecarea fisurii.
Ca orice interventie chirurgicala, exista un risc de aparitie a complicatiilor. Sunt pacienti care acuza un control scazut al eliminarii de gaze sau o usoara incontinenta imediat postoperator.
Prognostic
Exista pacienti predispusi la recurenta fisurilor anale. Pana la jumatate dintre pacientii cu fisuri anale cronice, tratati medical, vor avea o recurenta de-a lungul vietii.
Ipoteza este ca acesti pacienti au un tonus muscular peste medie fata de populatia generala si sunt predispusi la sfasierea tegumentelor din canalul anal. Interventia chirurgicala poate fi o optiune in acest caz.
Complicatii
Complicatiile fisurii anale pot include:
- Esecul de a se vindeca. O fisura anala care nu se vindeca in decurs de opt saptamani este considerata cronica si poate necesita tratament suplimentar.
- Recidiva. Odata ce ai avut o fisura anala, esti predispus la aparitia unor noi fisuri.
- O leziune care se extinde la muschii din jur. O fisura anala se poate extinde in inelul muscular care tine anusul inchis (sfincterul anal intern), ceea ce face mai dificila vindecarea fisurii anale.
Este important de retinut ca o fisura nevindecata poate declansa un ciclu de disconfort care poate necesita medicamente sau interventii chirurgicale pentru a reduce durerea si pentru a repara sau indeparta fisura.
Cum pot fi prevenite fisurile anale?
- Consuma multe fibre. Daca esti constipat, pasajul scaunelor mari, dure sau uscate poate provoca o fisura anala. Cu toate acestea, consumul de fibre bogate in dieta - in special din fructe si legume crude - poate ajuta la prevenirea constipatiei.
Consuma 20 pana la 35 de grame de fibre pe zi, din surse precum:
- Tarate de grau, ovaz;
- Cereale integrale, inclusiv orez brun, fulgi de ovaz, floricele de porumb, paine integrala;
- Mazare si fasole
- Seminte si nuci;
- Citrice;
- Prune si suc de prune.
Poti apela la suplimente cu fibre daca nu ai o dieta adecvata, pana cand observi ca ai un tranzit intestinal mai frecvent si scaunele sunt mai moi.
- Hidrateaza-te coresponzator! Bea multe lichide, mai ales apa, pe masura ce consumi mai multe fibre. Acest lucru te va ajuta sa eviti balonarea si eliminarea de gaze. Tine cont ca prea mult alcool sau prea multa cofeina te poate deshidrata;
- Exercitii fizice. Una dintre cele mai frecvente cauze ale constipatiei este lipsa de activitate fizica. Faceti exercitii fizice timp de cel putin 30 de minute in majoritatea zilelor, pentru a va mentine sistemul digestiv in miscare si in forma bunal
- Nu amana mersul la toaleta. Asteptarea prea mult sau prea des a procesului de defacare poate slabi semnalele care va fac sa stiti ca este timpul sa evacuati scaunul. Cu cat timpul de amanare este mai lung, cu atat bolul fecal se deshidrateaza, se intareste si evacuarea devine mai dificila si mai traumatica pentru canalul anal;
- Nu te incorda in timp ce elimini scaunele;
- Pastreaza zona anala uscata;
- Igiena trebuie facuta cu blandete dupa fiecare evacuare intestinala;
- Utilizeaza hartie igienica sau servetele moi, fara coloranti si fara miros;
- Trateaza diareea in curs de desfasurare.
Consultant: Dr. Bogdan Dumbrava, medic specialist chirurgie generala