Alege sectiunea

EDU.REGINAMARIA.RO

“Exist si voi actiona” – mesajul anului 2019 al Zilei Mondiale dedicata cancerului

“Exist si voi actiona” – mesajul anului 2019 al Zilei Mondiale dedicata cancerului

4 februarie este in intreaga lume ziua dedicata cancerului. 2019 este al treilea an de campanie desfasurata sub tema “I am and I will” (Exist si voi actiona). Este un indemn la implicarea activa a fiecaruia si reprezinta puterea actiunii in prezent care va avea un impact in viitor.

Tema de anul acesta mai poate fi exprimata si astfel: “Oricine ai fi, sta in puterea ta sa diminuezi tu insuti impactul cancerului asupra ta, asupra oamenilor pe care ii iubesti si asupra lumii intregi. Este timpul sa te implici personal.”

Cine esti? Poti fi un student, o mama, un inginer sau un profesor.

Ce vei face? Te vei informa corect, vei actiona - iti vei lua masurile de protectie si iti vei face testele de screening, vei vorbi si ii vei convinge si pe altii, iar toate acestea vor duce la schimbare.

Cunoaste-ti corpul si recunoaste simptomele cancerului pentru a-ti salva viata

Nu toate cancerele se manifesta din stadiile timpurii. Totusi, multe cancere pot sa indice ca ceva nu este in regula cu organismul tau, ca de exemplu: cancerul de san, cancerul cervical, cancerul colorectal, cancerul de piele, cancerul oral si unele cancere ale copilariei.

Sta in puterea fiecaruia dintre noi ca, pe baza unor informatii corecte, sa intelegem ce este normal pentru organismul nostru, sa recunoastem modificarile neobisnuite si, cel mai important, sa solicitam in cel mai scurt timp ajutor medical specializat.

Aproape intotdeauna cand un cancer este depistat precoce poate fi tratat mai usor si chiar vindecat. Ceea ce inseamna sanse mai mari de supravietuire si cresterea calitatii vietii pentru persoanele diagnosticate cu cancer.

In plus, recunoasterea timpurie a semnelor de alarma pentru unele cancere face ca tratamentul sa fie mai eficient din punct de vedere al costurilor si, in multe dintre cazuri, sa nu necesite tehnologii avansate.

Informeaza-te, renunta la prejudecati, nu lasa frica sa te apese si nu amana sa mergi la medic

“Nu exista vindecare” sau “Nu se poate face nimic in legatura cu boala mea” – acestea sunt cele mai frecvente mituri si prejudecati cu privire la cancer.

Este de inteles ca un astfel de diagnostic provoaca teama. Fricile noastre insa ne impiedica sa actionam pentru a depista precoce boala sau ne fac sa amanam sau sa evitam inceperea tratamentul. Si, adeseori, diagnosticarea intr-o faza avansata sau lipsa tratamentului determina evolutia cea mai severa, care, la randul ei, perpetueaza miturile si prejudecatile potrivit carora cancerul este incurabil sau netratabil.

Fa tot ce este posibil pentru preventie

Nu toate tipurile de cancer pot fi evitate, insa stim deja ca putem preveni multe cancere doar prin alegerile sanatoase privind stilul de viata.

Organizatia Mondiale a Sanatatii (OMS) subliniaza ca cel putin o treime din cancerele comune pot fi prevenite prin adoptarea unei alimentatii sanatoase, mentinerea unei greutati normale si practicarea regulata a unei activitati fizice.

Totodata, rezultatele unui studiu recent efectuat in Marea Britanie a aratat ca pentru opt din cele mai frecvente cancere – cancerul de vezica urinara, cancerul de colon, cancerul mamar, cancerul cervical, cancerul de col uterin, melanomul malign, cancerul testicular si ovarian – supravietuirea este de trei ori mai mare daca sunt diagnosticate precoce.

Nu in ultimul rand, vaccineaza-te – aceasta este o alta masura de preventie. Se estimeaza ca infectiile cronice (frecvent provocate de virusuri) sunt responsabile de aproximativ 16% (sau 2,2 milioane de decese anual) dintre toate cancerele inregistrate la nivel global. Unele din cele mai frecvente forme de cancer - hepatic, cervical si de stomac - sunt asociate cu infectii produse de virusul hepatitei B (HBV), papillomavirusul uman (HPV) si, respectiv, bacteria Helicobacter pylori. In prezent, exista vacccinuri sigure si eficiente pentru HBV si HPV, care contribuie la protejarea impotriva cancerului de ficat si a cancerului de col uterin asociate cu aceste infectii.

Odata ce ai aflat ca ai cancer, nu esti singur in aceasta lupta!

  • Solicita sprijin. Studiile arata ca grupurile de suport pentru persoanele bolnave de cancer sporesc increderea in sine, amelioreaza depresia, reduc anxietatea si imbunatatesc relatiile cu prietenii si membrii familiei. Sprijinul emotional puternic si relatiile armonioase cu partenerul de viata, prietenii si familiile fac diferenta in viata celor care traiesc cu cancerul.
  • Persoanele apropiate care te vor ingriji au nevoie, la randul lor, de pregatire si ajutor. Adeseori, cei care au grija de pacientii cu cancer - partenerii, membrii familiei si prietenii - joaca un rol vital in sprijinul persoanei bolnave. Se intampla insa ca acestia sa nu primeasca informatii suficiente, sa nu aiba la randul lor sprijin sau sa nu fie pregatiti pentru asta. Pe de alta parte, nu de putine ori, ingrijitorii lasa deoparte propriile nevoi si sentimente pentru a se concentra pe persoana cu cancer, ceea ce poate duce la izolare sociala si depresie in unele cazuri.
  • Accepta implicarea colegilor. Multe persoane diagnosticate cu cancer doresc sa revina la serviciu. Uneori, colegii pot constitui un alt grup vital de sprijin. Impartasindu-le despre boala ta si mentinand legatura cu acestia in timp ce lipsesti de la lucru pot avea un impact pozitiv asupra recuperarii.

Cifre importante

  • 9.6 milioane de persoane din intreaga lume mor anual de cancer.
  • Cancerul este a doua cauza de deces la nivel mondial.
  • 1/3 din cancerele comune pot fi prevenite.

Screeningul iti salveaza viata! Testele de screening te ajuta pe tine si pe medicul tau sa indentificati un cancer, inainte de a aparea vreun simptom sau semn, cand tratamentul este cel mai eficient. Gasesti aici informatii despre screeningul la femei si barbati.

Iar daca ai fost diagnosticat cu un cancer, afla cum te putem ajuta.

Surse de informatie:

www.worldcancerday.org